Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Om roten till Brexit och roten till Byggnadsvårdsföreningen

1970-tal. En organisation vid namn Europa Nostra, Vårt Europa, hade den engelske höjdaren Duncan Sandys som ordförande. Han hade fått Europarådet att lansera Europeiska Byggnadsvårdsåret 1975. Det skulle bryta den rivningsvåg som härjade inte minst i Sverige. Stridsskriften Athens Charter från 1930-talet förespråkade att städerna skulle rivas ner och sen byggas upp enligt modernismens idéer. Den skulle ersättas med nya och bättre mål för byggande och bevarande.

Uppstarten hölls i Bologna 1974. Jag var där. Duncan Sandys var där. Hans Rolls-Royce fick stå där andra bilar inte fick stå. Bilen var av 1948 års modell, inte särskilt stor men synnerligen välskött. Italiens rikaste man, Fiats ägare Gianni Agnelli var där. Stan var kommuniststyrd. Vi i fotfolket fick bo på fina hotell.

Bologna ville inte bara visa sitt bevarandearbete, utan också de förorter man byggt åt dem som inte kunde bo kvar då stadskärnan renoverades. Duncan Sandys motsatte sig traskandet med tordönsröst: "The people are furious, they want to see your city!".

Jag insåg så småningom att han var van att styra i denna världen. Och att han hade fiender. Som Churchill sa: "You have enemies? Good. That means that you have stood up for something."

Han tillhörde den engelska styrande klassen. Utbildad vid Eton. Svärson till Winston Churchill. Tjänstgjorde i brittiska styrkan i Norge i början av andra världskriget, sårades, blev halt för resten av livet. Därefter minister. Insåg tidigt att flygande bomberna V1 var svårstoppbara och missilen V2 ostoppbar. Fick RAF att bomba Peenemünde. Utvecklade stridsvagnsproduktionen. Då brittiska tanksen äntligen fick Meteor-motorer från Rolls Royce blev de fullt i klass med de amerikanska och tyska.

Efter kriget trädde han fram som en nyckelperson i att bygga upp Europa. Medverkade i mängd samarbeten på kontinentaleuropa och med Storbritannien. En av skaparna av Europarådet. Allt som enligt Brexitanhängarna är roten till det onda.

Sandys hade velat behålla imperiet men var realist. Efter kriget var Englands ekonomi "scraped to the very bones" för att åter använda Churchills ord. Krigsfartyg såldes som skrot för att få pengar till regeringen. Landet hade helt enkelt inte de resurser som behövdes för att hålla garnisoner överallt i kolonier som ville lösgöra sig. Duncan Sandys avvecklade i egenskap av kolonialminister en stor del av kolonierna. Mountbatten var vicekung i Indien och verkställde samma sak där.

Försvaret kostade 10 % av BNP. Duncan Sandys slog ihop de tre helt separata vapenslagen armén, flottan och flygvapnet. Impopulärt är bara förnamnet. Sen tog han itu med armén. Ekonomiskt hade det gått att behålla värnpliktsförsvaret, men det hade blivit politiskt omöjligt att tvångskommendera britterna dit. Armén fick dra ner, rejält. Her Majesty's Navy stod i tur. Hangarfartyg är ohyggligt dyra att anskaffa och driva. Ubåtar med kärnvapenmissiler är inte fullt så dyra, men funkar som kärnvapenavskräckning. Sandys drev igenom en drastisk omändring. Brittannia no longer ruled the waves.

The Royal Air Force återstod. Kan jaktplan stoppa missiler? Nej. RAF omstöptes inom en ny och mycket, mycket mindre budgetram.

Sandys blev både respekterad för sin kompetens och illa sedd, både av delar av Tories men också av vanliga engelsmän. De var uppväxta med att imperiet var "the white man´s burden" och att kanske kunna ta en tjänst i nån koloni.

Kärnan i Brexit består väl av engelsmän som anser att nedläggningen av det brittiska imperiet över vilket solen aldrig gick ner var en katastrof. Och som tycker att det är förnedrande att förhandla med utlänningarna på kontinenten. De fick 51,89 % i folkomröstningen 2016, stayers 48,11. Valdeltagandet var 72,21 %. Nu har ju UK lämnat EU även om en del olösbara detaljer, som Irland och Skottland, återstår.

1975 bedömde brittiska regeringen och kungahuset att han hade gjort det som efter kriget var nödvändigt och bäst för England. Han adlades som baron Duncan-Sandys.

Europa Nostra har nu 40 medlemsländer. Även engelsmännen, skottarna och irländarna är med. Organisationen lobbar oförblommerat för brett kulturellt samarbete. Plácido Domingo är hedersordförande, en markering av dess kulturella bredd. Dess priser och utmärkelser har spelat och spelar en viktig roll för att påverka opinionen även i Sverige. Jag minns själv hur lilla Alingsås rätade på ryggen sen stan fått Europa Nostras utmärkelse. Det är fint att ta vara på det man har!

Bild 1. Winston Churchill. Brittisk premiärminister och författare.  Det här är den ikoniska bild Karsch tog 1941. Churchill ville bara göra V-tecknet och fortsätta röka cigarr. Karsch tog cigarren från Churchill och det här fotot. Foto Yusuf Karsch / Wikipedia.

Bild 2. Duncan Sandys. Brittisk politiker, statsman och kulturvårdare. Bilden tagen vid slutkonferensen för Europeiska Byggnadsvårdsåret 1975. Här en detaljförstoring. Foto De Archief Nederlands.

Bild 3. Boris Johnson. Brittisk premiärminister. Got Brexit done. Foto Wikimedia

Bild 4. Nicola Sturgeon, First Minister of Scotland. Hellre EU än England. Foto Wikimedia.

Bild 5. Tina Wik. Arkitekt och ordförande i Europa Nostra Sverige. Foto tinawikarkitekter..se

Bild 6. Måns Hagberg. Arkitekt och samhällsbyggare. Foto © Måns Hagberg

Inlagt 2022-08-25 11:05 | Läst 641 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag tänker på hur mycket kraft och uttryck det finns i Churchillbilden i jämförelse med färgbilderna! Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2022-08-26 01:25
En av världens mest välkända bilder! Och bästa porträtt!
Jag vill också tacka för en utmärkt och intressant text! Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2022-08-26 01:25
Tack Wolfgang!
Hej. Intressant berättelse. Visst har Europa ett byggnadsmässigt kulturarv att värna. Bjuda motstånd inför en anonym globalistisk rörelse som vill riva ned och dominera. Hälsar NL
Svar från Måns H 2022-08-26 01:35
Tack Nisse! Nu ska dom riva bitar av Biblioteksgatan i Stockholm för att bebyggelsen "inte är tillräckligt urban" och ersätta kulturarvet med anonym människofientlig postmodernism.
Trevligt att få se en porträttbild på dej som är större än ett frimärke. Du ser väldigt avslappnad ut fast det är en selfie.
Hälsningar Lena
Svar från Måns H 2022-08-26 01:46
Tack Lena! Stämmer, det är samma bild som Fotosidan nu croppat till ett litet runt frimärke.