Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Serendipitet kan lösa gångtrafikanternas utsatthet!

Serendipitet är enligt Wikipedia "en oavsiktlig upptäckt, en positiv överraskning vid sökandet efter eller utförande av något annat".

Paradexemplet är Alexander Flemings upptäckt av penicillin. Han hade med begränsad framgång forskat efter sätt att bota infekterade sår. Sen upptäckte han penicillinet, på sätt och vis av en tillfällighet. Mögelsporer kom in genom ett öppet fönster, hamnade i en av hans bakterieodlingar och växte till sig. Gift från en av mögelarterna penicillum dödade bakterierna runt varje liten mögelfläck. Grejen var att han var rustad att verkligen förstå vad som hänt!

Fleming: “When I woke up just after dawn on September 28, 1928, I certainly didn’t plan to revolutionize all medicine by discovering the world’s first antibiotic, or bacteria killer. But I suppose that was exactly what I did.” "Då jag vaknade strax efter gryningen 28 september 1928 planerade jag verkligen inte att revolutionera hela läkarvetenskapen genom att upptäcka världens första antibiotikum, eller bakteriedödare. Men jag antar att det var just det jag gjorde"

Fleming hävdade bestämt att han inte uppfunnit penicillin, han upptäckte vad naturen redan tillverkade.

I Norrköping händer nu nåt annat oplanerat!

På stans hemsida står att "Friidrotts-SM som äger rum i stan i 5-7 augusti kommer sätta prägel på både utsmyckningar och aktiviteter. En orange löparbana kommer hålla ihop gågatan från Olai kyrkogata till Repslagaregatan".

Nu är en orange bana med vita streck på plats på den bit av Olai Kyrkogata som sen ganska många år är ett bilfritt gång- och cykelstråk. I början lugnt och fridfullt, men ganska jobbig att vara på sen elsparkcyklarna och mopederna tog över.

Kommunen trodde att man installerat en löparbana. Men de hjulburna trafikanterna tolkar den som ett stråk för cyklar, elsparkcyklar och mopeder! Nästan alla åker där. Det har blivit markant mycket lugnare på gatan i övrigt.

Norrköping, ta vara på detta! Se till att skapa en permanent lösning för att få gågatan lite tryggare för gångtrafikanter!

Inlagt 2022-06-23 08:14 | Läst 176 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Vad gäller gångbanor, så kan man göra dom litet knottrigare, så det inte e lika skönt att åka lekparkselcykel där! :) Eller varför inte grusvägar med potthål för gångtrafikanter! :)

Nu blev det här ingen serendip, men ändå bra va? :)
/B
Svar från Måns H 2022-06-23 09:34
Konstruktiva förslag! Jag ser dock hakar med tanke på dem som använder rollator eller inte ser så bra! Ändå bra va!
Benganbus 2022-06-23 09:48
Alternativet skulle ju vara att förbjuda åkning på gångbanor!
Men det skulle ju inkräkta på den personliga friheten att kunna göra vad man själv vill göra! ;)
/B
Svar från Måns H 2022-06-23 10:01
******
Exakt!
******
En riktig Serendip kan ju vara att man av slumpen upptäckte var man kan få folk att cykla! :)
/B
en lärdom för de ansvariga att reflektera över