Om Fotosidans grupp Cityscapes och mycket annat.

Ugnen, ett fågelreservat vid Gotlands västra strand. Meyer-Optik Orestor.

Regeringskris under uppsegling. Jag förstår Magdalena Anderssons vrede och tror att det är bra att hon visar den. Vid cirkusen i samband med tillsättningen var hon ju desto coolare. Men att just nu ha samma cirkus igen med Kakabaveh som avgörande röst vore inte bra. Jag gillar Kakabaveh, men nu gäller det att sitta still i båten.

Åter till fotografin.

I mitten på maj försökte jag hitta ett bra bildutsnitt på den här platsen. 20mm och även 50mm var alldeles för brett eftersom jag inte ville kliva innanför reservatsavgränsningen och att fåglarna ändå skulle synas på bilden.  77mm såg bättre ut, men sen tog jag fram min Meyer-Optik Görlitz Orestor 135mm, en gammal östtysk optik som jag gjort i ordning lite hjälpligt. Idén var att få med åtminstone en fågel i bild.

Efter lång väntan valde en fågel, jag gissar tofsvipa, att fladdra omkring och till slut hamna någotsånär "rätt" i bild!

Här är råfilen framkallad utan bildbehandling. Underexponeringen är avsiktlig för att inte riskera utbrända högdagrar. Objektivet tecknar lite åt det kalla hållet.

Omfamna kylan eller kompensera? Göra bilden mer "bright"? Det var lite brådis och jag valde att poppa till den så gott jag kunde med den för mig nya utrustningen Affinity Photo och plugin Viveza 3:

Sen kom eftertankens kranka blekhet. Det där gick för fort. Sned horisont och lite väl grälla färger. Nästa försök blev att räta upp horisonten men i övrigt ligga närmare råfilen:

Jodå, men väldigt tam bild. Nästa försök blev att trotsa objektivets egenskaper och försöka värma bilden:

Kändes inte bra. Bättre försöka omfamna objektivets egenheter:

Kanske lite bättre, men här kommer sista (?) försöket, samma bild lite ljusare nertill och med jämnare blå färg uppe i himlen:

Kommentera gärna, för mig är det värdefullt att få veta vad ni som läser detta tycker!

 

Inlagt 2022-06-03 10:47 | Läst 1363 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fastnar mest på bild 4 från slutet, 3 från slutet går för mycket i rött. Näst sista är också helt OK inte så stor skillnad mot den sista tycker jag
Svar från Måns H 2022-06-03 19:48
Tack Peter för din koll! Tar den till mig, gör nytt försök.
Jag tycker att rawbilden är för mörk. Digitala bilder ska ju exponeras på de viktigaste ljusa delarna i bilden (i motsats till negativ). Sista bilden är bäst, men borde vara ljusare, speciellt på marken och vattnet. Mvh Wolfgang
Svar från Måns H 2022-06-03 19:54
Hej Wolfgang! Jag skulle gärna få kameran att exponera efter högdagrarna men vet inte om det går.

Betr bilden testade jag ditt förslag. Bilden blev bättre, men jag ska göra om alltihopa från början med ny RAW-framkallning, kanske med en annan RAW-fil från samma plats och tid. Tar med mig vad du skrivit.

/Affinity Photo har en RAW-framkallare med väldigt många möjligheter, tar tid för mig att lära./
Ja, SD och till viss del även V vill mest ställa till det känns det som, och oftast då när en regering har det som tuffast.. 'Strö salt' i såren tycks dom gilla! Jimmy Åkesson kanske fortfarande tycker att det är svårt att välja mellan Putin och Biden, eller mellan Putin och Macron.. Men det blir väl Kakabaveh eller kanske 'despoten' Erdogan som till sist styr.. Börjar känna mig lite tveksam till 'Nato' för att dom kan acceptera ett sånt land som Turkiet finns där.. ett land som anföll och intog delvis ett annat Natoland, Cypern 1974, och har fortfarande kontroll över norra delen där.. Det är väl ungefär som Putin med Ukraina men inte alls lika blodigt..

På min Imac med Retinaskärm så tycker jag att bild 3 ser bäst ut.. även om alla fungerar utom den första som är obehandlad, en RAW-fil kräver alltid redigering..
Hälsn!
Svar från Måns H 2022-06-03 20:21
Nato: Har du DN så läs Anna-Lena Laurén i förrgår om bojkättingar, ryssen, Nato och turken.

https://www.dn.se/sverige/anna-lena-lauren-nato-handlar-om-kallsinnig-realpolitik-och-vi-gar-med-for-att-radda-oss-sjalva/

Har du inte DN säg till så mailar jag en kopia.

Jag gillade svenska neutralitetspolitiken och insåg att en del dubbelmoral ingår i realpolitiken. Tyvärr lade Sverige ner försvaret av sitt territorium för att i stället delta i militära operationer utomlands. Kommer vi inte med i Nato får vi väl rusta upp på allvar igen.

Kakabaveh: För några år sen drev KD igenom en enligt min och mina kollegors uppfattning helfel ändring i PBL, Attefallshusen som får byggas utan bygglov i strid mot gällande detaljplan. Vi drev kampanj så gott vi kunde men det hjälpte inte, riksdan tog ändringen. Inför beslutet stod K i kammaren och viftade med våra inlagor. Hon sågade förslaget totalt. Sedermera underkände Mark- och Miljööverdomstolen lagändringen ifråga som grundlagsstridig. Men Attefallsreglerna finns kvar och det där med grundlagsstridigheten måste byggnadsnämnderna hantera fast det inte går. Kakabaveh är ju numera politisk vilde, inte med i V.

Bild 3 bäst på din skärm. Jag tror jag jobbar om från början, ny RAW-framkallning. Affinity har en väl utvecklad RAW-framkallare, det går att finjustera otaliga parametrar, men därmed också en rejäl inlärningströskel.