Bilderna i bloggen kan med fördel förstoras!

Vädret skämta med mig aprilo! Både moln och flygplan tar mark...

Så här började det när jag fick den ljusa idén att viga den sena eftermiddagen åt lite fotografering. Visst ser det bra ut? Vi tar en promenad till Uppsala Resecentrum. Nyttigt och mindre miljödåligt än den råmande Volvo-femman. Billigare blir det dessutom med bensinpris på närmare 16 kronor och löjliga parkeringsavgifter på målet. Så långt möjligen rätt tänkt...

Det är ju inte för inte som första april är en skämtdag skulle det visa sig. Jag tog UL:s 801:a eftersom den går bort till Halmsjön, vilket ger att man hamnar vid utsiktsplatsen över Arlandas/ESSA:s tredje bana (RWY 01R/19L) och TWY W. Nu hade jag förstås inget hopp om trafik där, vilket också visade sig stämma. Någon förändring jämfört med tidigare kontroll av bananvändningen hade inte skett. Man landade på 2:an österifrån (RWY 26) och startade på 1:an norrut (RWY 01L) om jag minns rätt. Jag stegade bortåt början på RWY 26. Märk väl att landningsbanor är ganska långa, så det tar nog 15-20 minuter. Med fel objektiv och kameran nedstoppad missade jag både en polishelikopter och något gråaktigt flygplan av transporttyp. Rimligtvis tillhörande något flygvapen, men jag såg det mest skymta förbi. :(

Sedan rasslade det mest in en varieté av propellerkärror och som synes har nu himlen ändrat färg (?) betänkligt... 


NextJet British Aerospace ATP SE-MAK på final RWY 26

Det börjar plötsligt kännas lite kyligt samtidigt som jag flyttar på mig en bit. Vad tror ni börjar dra in? Temperaturen sjunker tydligt ett flertal grader och hamnar på minussidan. Jag ser det här komma och tänker att detta kan inte sluta väl. ;)

Det börjar blåsa kraftigt, de bara händerna förvandlas till isliknande formationer och det börjar hagla småspik. Allt blir bara en vit sörja och man ser inte särskilt långt. Allting kommer från sidan och träden saknar löv, så att ta skydd under något är bara att glömma. Krampaktigt klämmer jag ner kameran i väskan och stegar tillbaka så snabbt mitt för tillfället mindre medgörliga knä medger. Någon bild har jag inte, men jag kan säga att allt var bara ett vitt hav. Ungefär halvvägs tillbaka till utsiktsplatsen lugnar det ned sig något såtillvida att haglet övergår i snö. Givetvis kommer den fortfarande rakt från sidan och jag skrattar lite åt det smått absurda vädret. Något vanligt aprilskämt gick jag inte på, men vädergudarna fick in en fullträff rakt i mellangärdet.

Hursomhelst så kom jag tillbaka till utsiktsplatsen och jag hade också noterat att landningarna upphört på RWY 26. Det visade sig när jag närmade mig att man, inte helt oväntat med den nu lite kraftiga vinden från norr, börjat landa på RWY 01R. Det medför tacksamt taxning för många flygplan, beroende på vart de ska, på TWY W som går rakt nedanför utsiktsplatsen. Som tur var gav snöandet med sig efter en stund.


Eurowings Bombardier CRJ-900 D-ACNK på TWY W


SAS MD-82 OY-KHG "Alle Viking" på TWY W


SAS MD-82 OY-KHG "Alle Viking"på TWY W

Nu var ju bara kruxet att ljuset minst sagt började tryta då solen var på väg ned.

Här uppstod betänkliga problem då ljuset nästan bara exponerade den blåa kanalen och dessutom med väldigt lite ljus. De två följande bilderna är därmed tekniskt genomusla. ;) Den första är dock Flygvapnets Gulfstream, det vill säga ett "regeringsplan".


Swedish Air Force 102005 Tp-102D/Gulfstream 550

Jag tror att det närmaste planet är ett likadant Eurowings som det en bit ovanför och det i bakgrunden är nog ett Norwegian (därmed troligen Boeing 737-800).

Sedan gick jag bort till terminalerna och SkyCity, vilket är ytterligare en bra bit. Jag beställde lite mat och en välförtjänt (?) öl. Efter lite kaffe samt telefonsurf på Fotosidan så glodde jag på klockan och konstaterade att bussen nyss gått.

Swedavia SkyCity SE-OBL Obstinat lampa ;)

För att döda lite tid och plåga mitt stackars knä lite ytterligare tog jag en lov bort till T2 och tillbaka. En av Amapola Flygs Fokker 50 stod uppställd på samma plats som vanligt. Jag har fångat en dylik, dock inte samma, på bild förut i det här inlägget. T4 i bakgrunden (tagen från gången ut till T3).


Amapola Flyg Fokker 50 SE-LIP

Sedan blev det inte så många fler bilder, förutom den här avslutande som jag tog på väg tillbaka från T2.

Inlagt 2012-04-06 01:45 | Läst 2081 ggr. | Permalink

"Kul att se andra perspektiv, fina bilder var det också :) Får själv ta med kameran och fotar runt Arlanda nästa gång jag åker dit. Skulle inte bli förvånad om bensin kostar 18-20kr / liter till sommaren. Men nu har bensinpriserna sjunkit, tankade bilen igår för 14.93kr / liter då tyckte man att det var billigt fast för halvår sedan så tyckte man att den var högt pris."


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Tack för ett härligt inkägg, får mig att vilja göra ett besök på Arlanda med kameran. Fast jag får nog börja med Skavsta som ligger närmare.
Svar från ztenlund 2012-04-07 15:02
Tack, det tycker jag att du ska göra. :)
Nackdelen med Skavsta är väl att det är betänkligt mycket mindre trafikvolym och inte samma variation av flygplanstyper och flygbolag. På Arlanda kan nästan vad som helst dyka upp.
Trevligt inlägg från ARN! Skall inom snar framtid göra en okulär inspektion av platsen ifråga, T5 med närmaste omgivning

Glad Påsk!

// Leif M
Svar från ztenlund 2012-04-07 15:04
Tack Leif!
Glad Påsk du också! :)
Säger ungefärligen detsamma som herrarna ovan; ett fint inlägg! Tänk vad mycket intressant vi FS:are kan uträtta och vilken allmänbildning vi kan få via varandra, du har bidragit till detta i allra högsta grad i dag!
Svar från ztenlund 2012-04-07 15:06
Tack Rauni! Visst är det så!
Man får läsa både det ena och det andra. Kul att du hittade något nytt i mitt inlägg! :)
Det där molnet känner jag igen, det la sig tvärs över motorvägen när jag var på väg hem från Uppsala, och vägen blev helt vit på nolltid och jag höll hårt i ratten, det kändes som att bilen skulle blåsa iväg.

Fin serie!
Svar från ztenlund 2012-04-07 15:08
Tack Jan-Olof!
Jag kan tänka mig det, för det brallade i rejält ett tag...
Kul att se andra perspektiv, fina bilder var det också :) Får själv ta med kameran och fotar runt Arlanda nästa gång jag åker dit. Skulle inte bli förvånad om bensin kostar 18-20kr / liter till sommaren. Men nu har bensinpriserna sjunkit, tankade bilen igår för 14.93kr / liter då tyckte man att det var billigt fast för halvår sedan så tyckte man att den var högt pris.
Svar från ztenlund 2012-04-25 23:45
Tack Mikael! :) Det tycker jag att du ska göra.
Jo, jag såg att det gått ner, för senast jag brände förbi den närmaste macken nyligen låg den på 15:08. Vad som händer framåt sommaren är nog lite svårbedömt med tanke på hur skakigt det är och det stora inslaget av spekulation i oljepriserna. Någon lågprisbensin kan man nog inte räkna med framöver i alla fall. Möjligen är det dags att skaffa en Familjen Flinta-variant. ;)