En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Fuji X-T5 och följande fokus. Galna springande hundar som testobjekt.

Min X-H1 har tagit många bra bilder av hundar som rusar fram i grunt vatten eller i snö.

Under sommarhalvåret fungerar följande fokus bra. Är det snö och sol fungerar det bra också under vintern. Det är bristen på ljus som får X-H1 att ha svårt att hänga med. 
Jag hoppades att X-T5 skulle klara även dåligt ljus betydligt bättre.

Vi bjöds på sämsta tänkbara ljus och en helmulen grå himmel. 
För att inte få en suddig vovve måste slutartiden ligga på 1/2000. Bländaren var 2,8. Zoomen jag använde var 50-140/2,8 OIS .

Direkt såg jag att jag skulle få problem. ISO stod på 12800 och ändå hade jag underexponering emellanåt. 

Ställde in kameran på 10 bilder per sekund och följande fokus med inställningen djur. Det fungerade faktiskt riktigt bra trots förutsättningarna. Fokus satt oftast där det skulle. Det var det jag ville testa. Följande fokus verkar hänga med bra ända till ISO 12800 sätter stopp eller där det inte längre går öppna bländaren ytterligare. Visst kan jag skruva upp ISO ytterligare men det är enbart en nödlösning

Så testen av följande fokus på hundar som rusar fram i 50 km/t var framgångsrik. Fungerar troligen minst lika bra om jag någon gång skall fota barnbarn som spelar fotboll. Jag är medveten om att Sony och Canon ligger ändå längre fram på detta. Jag litar på att Fuji jobbar på ordentligt för att bli bättre på den här fronten. 

Något jag upptäckte samtidigt idag är att rawbufferten väldigt snabbt blir full vid 10 bilder per sekund. Samtidigt är kameran snabb på att tömma bufferten. Nu hade jag inte mina snabbaste SD kort i kameran idag. Skall man fota längre serier bör man nog köra jpg istället för raw. Fotograferar gör man inte ofta när vädret var som idag. För bra bilder krävs ett intressantare och bättre ljus. Fast bra att veta var kamerans gränser går.
Trots att bilderna från idag inte hör till mina bättre tyckte jag kameran presterade bra. Här kommer några bilder som är kraftigt croppade och någon som är i full storlek.

Nu har jag själv fått svar på mina stora frågetecken. Resten kommer jag upptäcka med tiden. Under kamerans livslängd kommer säkert Fuji med uppgraderingar som gör kameran ändå bättre. X-T5 är en kamera som passar mig utmärkt och gör det roligare att fota. Ofta kommer X-H1 få följa med ett zoomobjektiv och X-T5 med ett annat. En kamera hängande från varje axel. Speciellt när jag är ute med hundarna föredrar jag det före att ha en kamerarygga eller väska med mig.

Hälsningar Mats

Inlagt 2022-11-25 19:23 | Läst 914 ggr. | Permalink
Fina hundar och ett intressant test för mig som ännu inte ”hårdtestat” min nya X-H2 på detta sätt. Har hittills mest häpnat över hur bra den nya sensorn är vad det gäller detaljåterginingen. Men att fokuseringen är ett lyft från min tidigare X-T4 är uppenbart.
Allt gott/per-erik
Svar från Flash Gordon 2022-11-26 11:40
Tack. Att fota hundar som dundrar fram i 50 KM/t ute i naturen och en gråmulen vinterdag är en utmaning för de flesta kameror. Min X-H1 klarade det inte när det var dåligt med ljus. Testen jag gjorde igår var något helt annat. Resultatet var trots det dåliga ljuset imponerande bar.
Problemet är att man måste fota på 1/2000 del för att flå skarpa bilder. Det gör att ISO blir väldigt högt. Igår räckte inte ens ISO 12800 riktigt till. Då körde jag ändå på bl. 2,8. Nu väljer man nog inte en dag som igår för att ta bra bilder. Motiv som lekande barn och springande människor hade också varit betydligt lättare eftersom man inte behöver så kort slutartid. Jag själv kom snabbt fram till att följande fokus inte kommer vara ett problem i mer normalt ljus. En dag som igår var det nog få som skulle ta med sig kameran för att fota actionbilder på sina vovvar.
Ett mycket intressant test för det går att jämföra med om man vill fota flygande fåglar. Jag har ännu inte någon kamera som har följande ögonfokus men kommer väl att uppdatera under året. Första bilden är helt underbar, fullkomligt explosiv.
Hälsningar Lena
Svar från Flash Gordon 2022-11-26 22:17
Tack Lena. Egentligen är det en ordentlig delförstoring. Fuji X-T5 har ett alternativ som heter Bird. Då antar jag att de seriösa Japanerna inte menar sådana i bikini utan typen med fjädrar och som flyger. Jag är tyvärr ingen erfaren fågelfotograf. Har ett 100-400/4-5,6 OIS som jag tycker är suveränt. Har handhållet det på motsvarande 600 mm på 1/50 och fått det skarpt. Med 1,4 extendern når man 900 mm i FF termer. Har provat fota flygande fågel med X-H1 men tyckte följande fokus var lite för slött. Troligen är det jag som saknar erfarenhet och rutin. Har sett bilder tagna av erfarna fågelfotografer med likadan utrustning som tagit fantastiska bilder. Skall prova fågelläget när det finns lite ljus och prova på min kompis kråkan. Den brukar komma och tigga hundmat titt som tätt.