En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Ibland spelar utrustningen en avgörande roll.

Det är mycket snack om utrustning just nu. Det är det väl förresten alltid på fotosidan

Vad behöver man egentligen? Kan man lika gärna ta bilderna med en mobiltelefon? Eller blir allt mycket bättre om man har en fullformat istället för en APS-C kamera? Meningarna går isär kraftigt. 

Ikväll tog jag lite dokumentära bilder. Fast för mig och familjen viktiga sådana. 

En liten ny familjemedlem fick komma hem från sjukhuset knappt 3 dagar gammal. Givetvis något som måste förevigas. Bilder som säkert har mer värde om 25 år än nu när de just tagits. Så det är ju kul om de är hyfsade.

Till min förvåning var det inte pappan som hade underverket i famnen utan hans tvillingbror. Han behöver säkert träna lite. Singel som han är.

_ALM1450.jpg

Fast mamma och pappa fick givetvis sköta detta med blöjbyte och annat mindre kul. Faster tittar skeptisk på. Hon skall rädda världen och tycker redan det finns för många barn så hon skall inte ha några själv. Vi får väl se. Hon är ung än och har gått om tid att ändra sig. 

_ALM1458.jpg

Den lille själv skulle nog helst haft mat först men tvingades vänta. Pappa försökte trösta med fingret.

Till sist fick den lille nappen istället. Den smakade nog bättre än pappas finger. För han blev åtminstone lite mer tillfreds.

_ALM1466.jpg

Till sist kunde han äntligen komma till ro i pappas famn efter fått lite mat och fräscha blöjor.

_ALM1474.jpg

Så bilder som är ointressant för de som inte känner de som är inblandade. Fast viktiga för oss som är det.

För er fungerar de bara som exempel.

Så nu är han för första gången dokumenterad. Det blev givetvis många fler bilder än de som är med här.

Så tillbaka till där jag började. Spelade det roll vilken utrustning jag använde. Ja definitivt.

Hade jag använt en mobiltelefon hade jag fått en stark direkt blixt som gett stenhårda kontraster och djupa skuggor. Bilden hade fått ett helt annat utseende. Så min iPhone 6+ hade inte gett önskar resultat.

Hade jag kunnat använda min APS-C, X-PRO1 istället? En utmärkt kamera på många sätt.

Nej för den har inga bra blixtlösningar. Fujis klena blixtar hade inte kunnat ge mig tillräckligt med ljus heller. Så i detta fallet hade den inte fixat biffen.

Så det blev 5Ds R med en 580EX II som löste det hela. Ett vitt tak och vita väggar blev softbox.

Spelade det någon roll att det var fullformat och 50 Mpix? Nej egentligen inte. Tror aldrig det blir aktuellt att skriva ut dessa i A1-format.

Jag kunde lika gärna använt en 7DMKII eller någon annan av Canons senare kameror eller Nikon för den delen och fått ett liknande resultat. 

Det var blixten och kamerans avancerade TTL som löste det hela. APS-C eller FF. Who cares?

Dat gäller att ha det som fixar bilden. Ibland går det bra med en iPhone ibland måste det till grövre artilleri. Don efter situation med andra ord.

Inlagt 2015-11-16 00:23 | Läst 1576 ggr. | Permalink
Rätt grejor vid rätt tillfälle är precis vad som gäller. Gulliga exempelbilder!
Hälsningar//GöranR
Vansinnigt gulligt med ett litet nytt liv, jättefint fotat. Så värdefulla bilder längre fram. För övrigt helt rätt angående att det är situationen som bestämmer behov av utrustning.
Mycket intressant inlägg! Håller naturligtvis med om att det gäller att ha utrustning för den tänkta bilden. Jag tycker dina bilder ser proffsiga ut, väldigt fina. Som nyans till diskussionen är kanske att alla inte hade valt att ta bilden på det viset, det kan ju vara tycke och smak som avgör. Ens personliga uttryck i fotograferandet, även om det kommer till mer dokumentärt foto. Fortfarande kommer din tes gälla dock, utrustning för den tänkta bildidén. Väl skrivet!
Precis, rätt pryl vid rätt tillfälle!/ Björn T