En fotoblogg där jag skriver när jag känner för det.

Nu konsumerar vi som mest. Jag vägrar delta.

Det är ganska länge sedan jag insåg hur illa det stod till med vår värld. Både som dykare och någon som älskar gå runt i naturen såg jag det gå utför. Fast också hur en del blev bättre. Som när rovfåglarna började komma tillbaka. Vi kan när vi bjuder till.

Det tog inte lång tid att inse att det är vår konsumtion som skapar största problemet. Det är inte bilismen i sig. Som politiker gärna beskyller för allt ont.

Reste tidigare mycket samt jobbade i Asien och Ryssland och andra delar av världen. Såg snart att bland de med utbildning vill de alla bli som vi själva. Alltså välmående och ha möjligheter att köpa det mesta. De är väldigt lika oss själva oavsett vad en del främlingsfientliga påstår.

Det vill konsumera cirka 5 jordklot per år i snitt. precis som vi gör.  Gudskelov är det många som inte ännu inte nått dit för då hade det redan varit kört.

På 90-talet såg jag fisken dö ut på västkusten. Upplevde döda bottnar som luktade ruttna ägg när jag dök. När det blir mer att bryta ner än vad syret i vattnet klarar av så blir det så. Övergödning och jordbrukets allt större användning av konstgödsel stod nog för den större delen av detta. Fast våra kommunala reningsverk bidrar stort oavsett vad  myndigheterna säger.

Vad gör vi åt det, jo förbjuder fungerande bottenfärg på fritidsbåtar men inte på tankers. Ser till att frirtidsbåtar måste ha hamntömning av toaletten på båten med inte på färjor. Eller på våra egna reningsverk som släpper ut enorma mängder av mängder med skadliga ämnen.

Det största problemet idag är microplast som kommer från våra reningsverk. 

Så när våra politiker skriver på avtal men hela tiden eldar på konsumtionen blir jag mörkrädd. För de har en dold agenda. De vill fixa problemet men samtidigt hålla uppe konsumtionen. Ett moment 22. För det är vår konsumtion som driver transporter, föroreningar samt förbrukning av begränsade resurser.

För egen skull är jag inte så oroad. Jag kommer hinna dö innan miljökatastrofen blir ett stort problem. Fast jag är nog mest orolig för våra barns och barnbarns framtid.

Jag håller på med ett litet julprojekt av att göra en kalender av "The new generation". Alltså mina och andras barnbarn. Något som väcker tankar om hur deras framtid kommer se ut.

Till en del är det allt vi köper till dessa telningar som är problemet. Vi dränker dem i leksaker. Sådant som snart hamnar i garaget och sedan på återvinningen.

Så för ett par åt sedan tog jag beslutet att inte ränna runt på stan och köpa alla dessa prylar.

Numera ger jag bara bort saker som har med mitt fotograferande att göra. Det vill säga kalendrar och fotoböcker. Nja, jag gör vissa undantag om jag vet någon verkligen behöver något.

Min dotter kommer få några väldigt vassa japanska knivar. Något hon behöver när hon nu lämnat boet. Är man van vid att använda Hattori knivar är det svårt att leva med Ikeas varianter. Samt en Hattori-kniv lever minst lika länge som du själv. Det gör inte en Ikea kniv. Så en större investering men något som håller för mycket länge. 

Så köp presenter som behövs för deras  framtida liv och inte sådant som bara eldar på den miljöförstöring våra barn måste ta hand om.

En del av barnen på de här bilderna kommer troligen vara vid liv 2117. 

Förhoppningsvis med ett meningsfullt liv och inte en katastrof.

Hur du och jag köper julklappar har en inverkan på deras framtid.

Ge bort en fotobok eller kalender till dina kära. Den sliter lite på miljön och är oftast mycket uppskattad och lever länge.

Dessutom en unik present. Vem mer än du själv kan ge bort en fin produkt från dina bästa bilder.

Inlagt 2017-12-12 16:12 | Läst 1622 ggr. | Permalink
Ett utmärkt inlägg. Bildmässigt naturligtvis, men också textmässigt. Tack för påminnelsen!

Mvh
Terje
Viktigt och angeläget, bra inlägg!
Kloka ord och fina bilder!
Det är som du säger.

Kommer ihåg 1967 eller däromkring då Göteborg ville bygga avloppstunnel från Ryaverket. Avloppet skulle utanför Hönö och släppas ut orenat men så djupt, under språngskiktet, att ingen skulle se det.

Det vart ett jädra liv tack och lov. Jag själv fick in en debattartikel i DN som togs mycket illa upp av makthavarna. Sammantaget ledde protesterna till att man satsade på rening i stället. Men det tog alldeles för lång tid. Nu tror jag att den faktiskt är seriös. Men ändå åker ju mediciner, hormoner mm mm med ut. Förhånade "dass på gården" hade fördelar.

Köpa kvalité lönar sig ofta. Vi har knivar hemma som enligt Råd o Rön för 25 år sen var bra. Och är fortfarande bra med en omgång av Lap Stone diamantbryne emellanåt. "Anders Petter" hette dom men nu är varumärket annekterat av andra och sämre produkter.

Plastleksaker har vi nog undvikit. Utom Lego.
Tack för ert stöd. Ibland känner man sig väldigt ensam om dessa tankar.
Min yngsta dotter har nog fått i sig dessa idéer från start.
Hon är nu 25 år. Hon bestämde sig tidigt för att förbättra vår värld.
Eftersom hon är extremt smart och bestämt sig för att komma in inom UN kommer hon nog lyckas med det. Hon är en av dem som kan ändra på vår nuvarande rutt mot stupet.

Tyvärr verkar majoriteten bara bry sig om hur det ser ut de nästa 2-3 åren och ingen politiker behöver ta ansvaret för mer än en valperiod.
Hopas hon och andra likasinnade kommer få alla dessa att inse att vi sågar på grenen vi lever på och snart kommer sågat igenom den. När vi gjort det blir vårt klimat ett självspelande piano som vi inte kan stänga av.
Fast tyvärr tror jag inte riktigt på det. Vi människor som grupp är nog för dumma för det och som grupp kommer vi när allt kollapsar fråga varför ingen gjort någonting. Vi borde istället fråga oss varför gjorde vi ingenting.
Vi verkar bara kunna förändra oss när katastrofen är ett faktum.
Om vi är fler som skriker till tidigt kan vi kanske vända på det hela så även mitt barnbarn Charlie kan se upp mot stjärnorna år 2115 när han är hundra år och tycka världen är underbar och stjärnhimlen fantastisk.
Den där tunneln hade fler konsekvenser. Bland annat ledde den till att flera dalar i Göteborg och dess dalar dikades ut. Grundvattnet rann ner i tunneln och nivån sjönk.
Det fick många hus att sjunka och bli sneda. Fast inte hade Göteborgs kommun något ansvar för detta inte.
Trots allt vad forskarna sa tätade de inte tunneln för det kostade mer. Så det blev lika illa som forskarna förutsett.
Konsekvenserna för villägarna fick de fixa till själva för några hundratusen eller någon miljon.
Jag anser vi borde ha ett upproptyp keteeo där politiker skall ställas att i framtiden bli ansvarig för sina felaktiga beslut och inte bara få en fin fallskärm.
Vad sägs om Maud Olofssons fantastiska deal med Vattenfall och EON. Den fantastiska dealen har kostat oss skattebetalare cirka 100 miljarder. Efter det misslyckandet får hon en trevlig pension vi andra dödliga bara kan drömma om.
Nej vi får nog lära oss som fransmän italienare att skrika högre. Lite ofta vägra betala skatt och inte vara menlösa svenskar.
Fina bilder och ett viktigt inlägg! Å de e som du säger, vi slipper undan, men våra barn får ta smällen!
/B
Svar från Flash Gordon 2017-12-12 21:40
Tack Bengt. Så är det ju ofta idag. De som begår brottet slipper undan.
När det gäller mycket jag tycker är fel kan jag inte göra mycket mer än lägga min röst. Fast i det här fallet kan jag göra mycket mer. Lägga min röst varje dag i vad jag köper och inte köper.
Många kloka ord i ditt inlägg som jag instämmer i. Jag har varit på väg att flytta till mindre lägenhet, Många gånger. Det enda det resulterat i är att vinden blivit städad. Det gick nästan inte att komma upp dit, nu är den tom. Ändå måste jag säga att vi levt sparsamt. Har man en lön på sex personer så blir det så. Apropå sparsam och kvalitè. Skrev på Björn T:s blogg för en tid sedan att jag hittade en gammal diabild. Det var min dotter som satt på sängen med ett grönt överkast. Det var för 43 år sedan. Överkastet ligger fortfarande kvar. ( inte på samma säng ).
Sten
Nja.. 'sanningen' om vad som är det stora problemet vad gäller miljö och klimatpåverkan är nog egentligen detta: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/AAkjA/studie-skaffa-barn-ar-mer-skadligt-for-miljon--an-bilkorning

Men det talar man inte så mycket om.. att skaffa barn skulle vara det värsta för miljön, det vill vi inte höra.. Problemet är väl inte att skaffa barn, det är nog snarare att det inte hinner dö lika många människor som föds.. befolkningen ökar! Och alla vill så klart ha det bra, så som vi har det i 'väst'.. resurserna räcker inte till, och miljön klarar det inte!
Hälsn!
Vi vill alla vara jämlika men bara med de som har det bättre. Jag ger bort fotoböcker och gör årskavalkad till min och sambons familjer. De bor i olika länder och träffas mycket sällan. Vi reser ju däremot en del och det är stommen i årskavalkaden.
Hälsningar Lena
Svar från Flash Gordon 2017-12-13 18:30
Inte helt klar över din första mening. Antar du menar vi alla springer i samma riktning som alla andra och helst de rika eller gör som vi tror de gör.
Fast jag tror att det är när medelklassen har fått råd som detta blivit en köpfest. Shop until you drop.
Tror faktiskt inte det stämmer att detta kommer från överklassen. Jag kommer från en mycket välbeställd familj. Våra jular var varken när jag var liten eller äldre en flod av prylar. Snarare var det umgänget som var i fokus. Vilket jag jag tycker är det viktiga med Julen. Att ha tid och umgås.
Det är nog dit vi bör återgå.

När jag nu på senare år fått nya släktingar genom mina söners giftermål är det som prylnojan blivit ett faktum.
Redan när det första barnbarnet fyllde 1 år dränktes han av prylar.
Efter det gjorde jag upp med föräldrarna att jag inte kommer ge några presenter i framtiden utan kommer sätta av pengar på ett konto som han/hon kan använda en vacker dag.
Så har jag också gjort för alla barnbarn som kommit efter honom.
Jag blir lika förvånad varje födelsedag eller jul över floden av presenter till telningarna. Efter 2 år skulle de inte komma in i sina rum om inte föräldrarna flyttade saker till garaget eller körde en del till återvinningen.
Vad jag också ser medan jag fotar det hela är hur barnen väljer och vrakar bland överflödet. En del slängs i hörnet eftersom de anser det trist. Annat väljs ut och undersöks.
Nu pratar vi om barn som är 1-4 år. Misstänker de kommer bli de värsta prylnissarna vi någonsin upplevt.
Det gör mig oroad för framtiden.
Både du och jag vet hur det ser ut i haven. Det är inte mycket bättre på land fast där plockar man kanske bort skiten lite oftare.
Vi behöver ansvarstagande människor som köper kvalité och sliter längre på prylarna. Som inte i första hand ser till priset utan till livslängden.
Hur lyckas vi med det när vi lär våra barn att det kommer manna från himlen och det bara är är att välja och vraka.
Misstänker du håller med om det mesta av detta. Jag hoppas att lille Sigge som tittar rätt in i kameran får uppleva dykningar och natur som jag gjorde när jag var ung.
Fast mycket av det har redan försvunnit. De stora torskarna som fanns utanför Måseskär försvann redan på 90-talet. Det är mycket som måste ställas till rätta för det skall komma tillbaka.
Vi kan säkert klara av det om vi bjuder till. Fast är vi beredda till det eller är vi bara intresserade av pris och att konsumera mer och så billigt som möjligt.
Normalt ör jag nog optimist men när det gäller dessa långsiktiga mål pessimist.
Vi människor är korkade och väljer gärna de lågt hängande frukterna.