~ Bildliga betraktelser ~

Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Det där med bildkommentarer...


Att ge en bra, konstruktiv bildkommentar är inte helt lätt. Har kommit på mig med att tveka många gånger när jag har ett "förbättringsförslag" på en bild som jag kommenterar, vem är jag att tycka annorlunda än fotografen, liksom... jag som fotat med systemkameran i drygt ett år bara... Kanske det är Jante som gör sig påmind? Men visst gör man väl sitt yttersta för att få till en så bra bild som möjligt innan man publicerar, kanske man då tar illa vid sig av en negativ kommentar? Ofta skriver ju fotografen att han/hon vill ha kritik på något särskilt, det är ju jättebra och gör det hela lite lättare. Men lättast av allt (och fegast?) är ju att enbart applådera, och inte skriva något kritiskt alls. Oftast kommenterar jag bilder jag gillar mycket själv, lite synd kanske, men tror att det är något de flesta här på fs gör.

Visst ger jag ibland "förbättringsförslag" när jag kommenterar, men försöker påpeka att det "i mina ögon" kanske skulle vara värt att testa, för allt är ju faktiskt en smakfråga... Dessutom skulle jag knappast säga att en bild har t ex blåstick eftersom jag inte har någon färgkalibrerad skärm och det ju skiljer väldigt mycket mellan olika skärmar. Och - som alltid när man ger kritik av vilken sort det än är - att alltid plocka fram det positiva och bästa!

Vad gäller mottagna kommentarer... En kommentar av typen "Fin bild" anses ibland här på fs vara okonstruktiv och meningslös. Okonstruktiv javisst, men rakt inte meningslös tycker jag! Det visar ju att betraktaren har fastnat för min bild och dessutom gjort sig besväret att berätta det för mig! Enbart peppande och glädjande! Men såklart att jag ännu mer uppskattar en utförlig konstruktiv kommentar! Något jag däremot kan ha lite svårt för är en kommentar av typen "Nej, denna bilden gillade jag inte". Såklart att alla inte gillar mina bilder, det måste man vara beredd på att få höra när man laddar upp bilder här. Men istället för att enbart skriva att man inte gillar bilden, är det ju verkligen läge att istället skriva vad man själv hade gjort annorlunda, vad man har för förbättringsförslag.. Det hade jag uppskattat mycket mera!

Nej, skulle kunna trassla in mig i ett riktigt långt utlägg här, men det ska jag inte göra, utan bara konstatera att det finns riktiga pangbilder som är helt "rätt" vad gäller utsnitt, skärpa, allt... men som för mig kanske är totalt intetsägande. Liksom det finns motsatsen, en bild jag upplever som perfekt, som väcker en känsla, men som kanske anses vara en usel skräpbild. För det som är viktigt att tänka på, är att allt ju är subjektivt när man betraktar en bild, det är ytterst en fråga om personligt tycke och smak.

Postat 2009-08-20 13:10 | Läst 1039 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Min mest kommenterade bild

Jag kommer aldrig att glömma när jag öppnade det där mailet från Fotosidan. Där det stod "Din bild har antagits..." Jisses, läste det mer än en gång... Jätteglad förstås! Anser mig vara väldigt mycket amatörfotograf, och att komma med i Galleri FS får väl anses som ett bevis på att man faktiskt kan få till en erkänt bra bild! Inte för att jag egentligen vet hur urvalet går till, men det sägs ju vara medlemmarna själva som ger riktlinjer till om en bild ska vara med eller inte genom att rösta, och sedan tar "proffsen" över... Nåväl... Vill passa på att ge mitt varmaste TACK till alla som röstade på min bild! Det gör mig ofantligt stolt och glad att vara med där, och det värmer att tänka på de gånger man kommer hem från sin fotorunda med minneskortet fullt med skräp...

 Lite kul är det då att min numera mest kommenterade bild verkligen inte skulle platsa i Galleriet... Den är tekniskt rent dålig, aningen sned, väldigt suddig och brusig. La ändå ut den på FS för att jag gillar den lilla kattflickans söta uppsyn och hur solen framhäver hennes fluffiga päls. Och uppenbarligen gick detta hem hos flera, har t o m fått fina betyg och favoritval på denna bild! TACK än en gång till er också!


Lär aldrig hamna i Galleriet - men visst gillar alla en söt katt! : ))

Måste göra ett förtydligande tillägg - det är INTE katten som är antagen till Galleriet!! :))

 

Postat 2009-08-12 20:31 | Läst 1278 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Hipp hurra, ett år idá!

Japp, idag firar jag ettårsjubileum som fs-medlem! Ett fantastiskt intressant och lärorikt år! Är på god väg att behärska den tekniska biten, men än har jag mycket att lära. Tänk när man kommit dithän att man kan ställa in kameran "med ryggmärgen" utan att behöva fundera, och bara kan ägna sig åt att komponera bilden! Dit har jag långt kvar... Tror aldrig man blir fullärd!

Känner också att det vore kul att komplettera utrustningen... Från början trodde man ju att det skulle räcka med kitobjektivet, ett macro och ett tele, men har kikat på ett nytt objektiv som också vore kul... Dessutom klurar jag på gråfilter och polfilter... Känner man sig helt nöjd med sin utrustning någonsin...??!! Är nog lite prylgalen, trots att jag inte är av manligt kön.. ; )

Är såå tacksam för alla kommentarer på bilder och blogg, har fått många fina konstruktiva kommentarer som gett mig många nya idéer och aha-upplevelser! Dessutom är ju hela fs en otrolig inspirationskälla med så många duktiga fotografer!

T A C K!


Något att fira med!

Postat 2009-08-08 10:36 | Läst 1195 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Kvällen då pigorna landade

Läste hos Tammy om hur de små pigorna hade invaderat delar av Skåne, och misstänkte att några av dem kunde hitta upp utmed hallandskusten. Och mycket riktigt, när jag tog en koll vid stranden i tisdags kväll var de där! Inte alls lika många som i Skåne, men många ändå! Vet inte om samma invasion är på gång här, eller om jag missat den, kanske? Det vore lite intressant att veta hur de sprids, hur snabbt och i vilken riktning.

Fick några bilder...


Sex on the beach...


De kallar mig Spanar´n


Men heey, vilken lattjo liten pryl... färgen stämmer ju, men resten...


Livet är lite upp-och-ner...


Prutta måste även en liten piga


Njuter av kvällsljuset


Kusin Vitamin, tyvärr utan skärpa


Rött med svarta prickar är den senaste flugan!


Ju mer vi är tillsammans...


Natti natti små pigorna! : )

Postat 2009-08-07 17:53 | Läst 1248 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

De vilda djuren driver med mig...

Varje dag när jag kör hem ifrån jobbet passerar jag genom ett område där man ofta ser rovfåglar. Retsamt sitter de på en stolpe utmed vägen eller svävar i skyn. Inser att jag MÅSTE börja släpa med mig kameran, skulle gärna vilja fota en rovfågel men det förutsätter ju att man har kameran med varje dag! : )

Så alldeles nyss när man sitter här vid datorn smäller det till på fönstret bredvid mig, en rejäl smäll som får mig att hoppa upp i taket, vrider på huvudet och hinner precis få syn på en uggla eller liten rovfågel som i panik sätter av åt höger till, med vår idiotiska katt efter! Faaaaasiken... Jag greppar kameran - som tur är sitter telet på - och sticker ut i samma riktning. Hoppas få någon bra bild förstås, och rädda fågeln/ugglan ur kattens klor... Tyvärr är de båda som bortblåsta när jag kommer ut! Hoppas fågeln/ugglan klarade sig med alla fjädrar i behåll, annars kommer katten att få utegångsförbud, det är en sak som är säker!

Postat 2009-08-04 18:29 | Läst 1286 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera