~ Bildliga betraktelser ~

Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Svalbard - Barentsburg. Sista svalbardsbloggen.

Torsd. 11 sept Lämnade ju Alkehornet i förra inlägget. Och därifrån är det bara en kort bit till Barentsburg, dit vi begav oss efter lunch. Såhär såg det ut när vi närmade oss. "Sibirien" var min första tanke. Och 50-tal. Samtidigt väldigt fascinerande. Brötigt och skitigt av kolindustrin. Jämfört med Longyearbyen, 5 mil bort, känns det som att samhällena existerar i två helt olika tidsåldrar. 186 st trappsteg från hamnen till huvudgatan, läste jag någonstans. Stämmer säkert! Min lite nedstämda känsla satt fortfarande i förstås. Och sådana här syner gjorde det ju inte bättre... Att detta är en rysk stad gick inte att ta miste på. Tror detta är en skolbyggnad. Bryggeri finns såklart! Och hotell... "Main street". Ingen asfalt här inte utan vägarna består av stora betongblock. Souvenirshopen öppnades bara för vårt besök. Ville man ha en rysk docka med sig hem hade man kommit till rätt ställe! Nej, det blev inga inköp för min del. Lenin övervakar... Utsikt från torget. Och så hade det blivit dags att traska ner till hamnen igen. Fina Origo ligger och väntar på oss. Och för sista gången var det dags att gå ombord för en sista färd tillbaka in till Longyearbyen. En helt fantastisk resa hade nått sitt slut, hur ogärna vi än ville det.

Men först var det dags för "captains dinner" och därefter visning av alla våra inlämnade artiklar. Plus vinnar- och humorbilderna. Kan tänka mig att Anders haft det tufft att utse dessa! Anders höll en bejublad avtackning av den suveräna besättningen. Och så blev det förstås en liten eftersittning nere vid pianot... japp det finns ett piano på Origo och jag fattar inte hur man fått dit det... Kul var det i alla fall och timmen blev sen. Men så småningom var det ändå dags att gå till hytten och packa det sista. Eller det första, för min del! Men det var snabbt gjort, man hade inte haft en chans att sprida ut så mycket grejer på den lilla minimala ytan..

Och sedan var det bara att inse att resan var slut! Efter frukost på fredagsmorgonen var det dags att lämna Origo. Hade vaknat vid 4-tiden av att det började gunga ordentligt... märkligt eftersom vi låg vid kaj... Upptäckte sedan att M/S Quest hade kommit in och låg en bit ifrån oss. Var säkert det jag hade känt. Skjuts ordnades till flygplatsen och där blev vi sittandes i fyra timmar i väntan på avgång. Tur det kanske eftersom hemresan sedan blev nästan lika hysterisk som ditresan, men det är en annan historia... Erika och Claes saknas på bilden och Anders står bakom mig och riggar sin kamera. En bild från första dagens utflykt med minibussen, när vi fortfarande har hela resan framför oss. Stort TACK alla, för en helt otrolig resa med många skratt och minnen för livet! Har längtat tillbaka ända sedan jag satte mig på flyget hem...  

Stort TACK alla här på FS som följt med mig till Svalbard via bloggen! Nu kommer jag som vanligt att fortsätta mitt bloggande på BILDLIGA BETRAKTELSER, varmt välkomna dit! :)

Postat 2014-12-14 10:48 | Läst 2858 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera