~ Bildliga betraktelser ~

Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Svalbard – På väg ut ur packisen, Alkefjellet och kalla & varma bad…

Söndag 7, måndag 8 sept Sist lämnade vi ju den vackra isbjörnen som vandrade iväg över packisen! Och att därefter krångla sig ut ur isen med båten tog sin lilla tid... Mäktigt var det att stå framme i fören och se hur båten knäckte de tjocka isflaken! Såhär såg det ut... Och när vi kom ut på öppet vatten började vinden att ta i, och det ordentligt! Stävade upp mot Hinlopen och där skulle det tydligen blåsa 20 sekundmeter... Vi hade ju varit uppe i tidiga ottan och fotat björn, så jag passade på att ta en siesta under filten innan vi nådde fram dit. Misstänkte att det skulle bli ordentlig berg- och dalbana när vi väl nådde upp dit och japp mycket riktigt! Förstår precis innebörden i uttrycket "rida på vågorna" för så kändes det! Vissa kunde ju inte låta bli att gå ut och fota.. :) Vi passerade en vacker glaciärvägg som jag tyvärr missat namnet på. Ser ni isbergen mitt i bild? Sådana ska man undvika... Mats är ute och spanar. :)

Sent söndag kväll nådde vi äntligen fram till Wahlbergsöya där vi fick lä och ankrade upp för natten. Helt lugnt! :) Och måndag morgon stävade vi norrut igen. Förmiddagens mål vad det kända fågelberget Alkefjellet. Om somrarna är tydligen himlen nästan svart här av alla tusen- och åter tusentals häckande fåglar. Jag som inte är jätteförtjust i fåglar som flaxar runt öronen på en, var väldigt tacksam att de var betydligt färre nu när vi passerade! Och klippan var väldigt vacker! Kapten var snäll och tog ett extra varv så vi skulle hinna fotografera ordentligt! Jag är ju väldigt förtjust i ICM-tekniken. Intentional camera movement som det så fint heter. Eller skak- och luddbilder om man så vill! På andra varvet passade jag på. Ibland får man till det, ibland inte... döm själva! Härefter gick färden ännu längre norrut och vi skulle minsann passera 80:e breddgraden på nytt. Och vad innebär det då? Jo, det är då man kan passa på att bada i havet och därmed få ett fint diplom. Som bevis för ens galenskap liksom.. ;) Faktum är att det var 8 pers som inte kunde motstå detta! Väldigt imponerande. Har en massa bilder på detta förstås men de ska jag inte lägga ut i offentlighetens ljus... Och jag kan tro att den heta badtunnan satt fint sedan efter isbadet!! :) Yess, vi gjorde det!! Fast, jag kan avslöja att det gick hur bra som helst att bada i tunnan UTAN att först doppa sig i havet. Men jag har förstås inget fint diplom... Bildbevis? Ok då.. Det ska va´gött å leva... ♪♫♫♪ Eva har just gått upp ur tunnan och tog bilden! Tack! Att glas- och flaskhållarna är tomma är bara högst tillfälligt! ;)

Så stävade vi vidare mot nya djärva mål... Ett grafiskt landskap som fullständigt tog andan ur en. Kommer i nästa inlägg!

Postat 2014-10-28 21:29 | Läst 1607 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Svalbard - Den nyfikna nallen

Söndag 7 sept Nej jag är ingen morgonpigg person. Och att bli väckt i ottan är inget jag vanligtvis jublar högt över. Men när man hör Anders (eminente expeditionsledare Geidemark) banka på våra hyttdörrar och ropa "Björn utanför båten", ja då rusar adrenalinet upp i topp och man studsar ur kojen fast klockan inte ens är 4 på morgonen!!

Den fina björnen från igår hade alltså beslutat att närma sig oss igen... På med tjocka kläderna, grabba tag i kamerorna och ut! Gick ut genom dörren i aktern av båten och det var helt stilla och tyst. Varken såg eller hörde någon alls. Men när jag kom runt hörnet såg det ut såhär... Där låg alltså nallen från igår! Nyfikenheten hade tydligen tagit överhand och den hade beslutat att ge oss en ny chans! Kan ju försöka spela lite ointresserad... Ja det är ruskigt tidigt på morgonen!!

Jag beslöt att flytta mig till en bättre position och gick hela vägen fram i fören, och då när jag lutade mig över relingen.. Men tjeena! :) Alltså, du kaan väl ramla överbord?! Se så söt och snäll jag är.. ;) Fast jag vill ju helst inte blöta ner tassarna!

Sedan blev det riktigt spännande, och det man INTE vill ska hända, är att isen tornar upp sig bredvid båten. Och därmed ger björnen större möjligheter att ta sig ombord... Hej kompisar, jag är jättesnäll! Åh köket!! :)

 
Se, jag sitter fint!! Efter denna bild flyttade jag på mig, och missade tyvärr när björnen gick upp på den högre isen och ställde sig på bakbenen. Oroväckande nära båten. Så nära att Anders, eller om det var "björnvakt" Stig, puttade till den med ett kvastskaft. De hade förstås även bössa och signalpistol redo hela tiden. Och tydligen är isbjörnar rätt så lättskrämda, för det räckte för att den skulle backa undan en bit. Jaja, jag flyttar mig väl.. Snälle gode björnguden, låt någon ramla överbord! Det räcker med en enda.. 

Nej här är det "tassvård" igen! Såg för gulligt ut! Gaaahh! Misslyckats igen!! Åh jag älskar denna posen! :) Då är det väl bara att vandra vidare! Mot nya jaktmarker... Och så vandrade den fina björnen iväg över packisen. Ända tills vi inte längre kunde se den. Och jag är så ofantligt glad och tacksam över denna upplevelse! Så fantastiskt att se en vacker välmående isbjörn här i sin rätta miljö. Nu var faktiskt resan fullbordad. Och detta var bara fjärde dagen, av nio! :)    

Postat 2014-10-25 23:09 | Läst 1650 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Svalbard - Äntligen! Isbjörn på is!

Lördag 6 sept Efter lunchtid på lördagen var det äntligen dags, vi hade inte hackat oss upp i packisen förgäves minsann! En fin ca 3-årig isbjörn som syntes på långt håll. Min översta bild var en av de första jag tog och visst ser det lite kul ut när han tittar upp sådär.. :) Ett lyckorus spred sig på båten och alla var snabbt ute med sina kameror! Visst var det häftigt med björnarna på land som jag skrev om HÄR, men det är ju på isen man vill att de ska vara, i sin rätta miljö! Underbart att få sådana bilder också! Och nu blir det en hel massa nallebilder... Wow, ett skepp kommer lastat! Spännande... Hej på er! Välkomna! *Sniff sniff* ni luktar gott också! *Gäsp* bäst att inte verka för angelägen... Lägger mig här och väntar! Har jag tur så trillar någon överbord :) Såhär såg det ut! Fattar knappt hur nära vi var... Denna björn fick namnet "Syltnäsa"! Som synes har han fått sig en törn på nosen som var lite sned, och ena huggtanden går på utsidan. Och det ser ut som ett sår under hakan på honom. "Honom" förresten, det kan nog lika gärna vara en hona, det är tydligen väldigt svårt att avgöra! Det gäller att vårda sina tassar! Eller ramar heter det ju! Åh det kliar... Blir det bra såhär! Ännu mera fotvård! Det samlas säkert snöklumpar under trampdynorna och det känns nog ganska obehagligt. Björnen höll på länge och väl med att tugga och slicka på tassarna. Det såg för gulligt ut! *Gääsp* nej nu struntar jag snart i er! Roligare än såhär blir det tydligen inte.. Lika bra att gå iväg och lägga sig... 8 PS 800 Björnen sover... Och därmed var eftermiddagens föreställning slut! Vi tittade förstås ut med jämna mellanrum för att kika ifall han låg kvar. Vilket han gjorde, och dessutom drev han iväg så att det till slut var svårt att se vart han tog vägen... Och vi väntade med spänning! Skulle han kanske bli nyfiken och närma sig oss igen...  

Postat 2014-10-23 15:01 | Läst 1856 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Svalbard - Vackra Bråsvellbreen

Fredag 5 sept Japp jag är fortfarande kvar på den händelserika fredagen! För på eftermiddagen, efter mötet med isbjörnarna, kom vi fram till en av de allra vackraste glaciärerna. Bråsvellbreen. Eller Bråsvellglaciären, breen betyder glaciär på norska. Ännu en gång hade vi en sagolik tur med vädret och fick ett riktigt hallelujaljus. Och en spegelblank vattenyta. Kan man önska sig mer... bara att njuta av tillvaron! :) Torbjörn var modig och klättrade hela vägen upp i utkiken. Men så fick han därmed vinnarbilden i tävlingen om resans bästa bild! Väldigt välförtjänt! :) Här och där låg det storsäl och valross, och såg ut att njuta lika mycket av tillvaron som vi gjorde! Nästan så man kan höra hur tyst det är... Bara vissa valrossar som snarkar! ;) Denna vaknade inte förrän vi passerat med båten, då blev han lite skrämd och hasade ner i vattnet. Ojoj, bäst att akta sig... Dessa var mer lättskrämda! 4 Ja det är väl bara att konstatera! En del av mitt hjärta finns för alltid kvar på denna plats...

Sent på fredag kväll var det dags för lite frivilliga bildvisningar igen. Åh vad det är roligt att titta på varandras bilder, och få ge och ta lite bildkritik! Älskar bilddiskussioner! Det är så lärorikt.

Dimma var på väg in, vädret ändrar sig ju på en kvart här uppe, och kapten beslöt att ankra upp för natten. Och vi var några som gick ut på däck. Åh jag minns hur knäpptyst det var, nu när jag tar fram dessa bilder igen... Anledningen till att vi letat oss upp hit till drivisen var ju en enda; isbjörnar! Det är här de med stor sannolikhet finns! Spännande... Och minsann, jag hittade en!! :)

Detta är verkligen Arktis för mig! Dunkelt, lite skrämmande och mystiskt och helt tyst förutom lite knirr och knarr från isen. Nästan en lite otäck känsla där ute på däck.

Så gick jag och la mig, för att vakna 03:45 av ett himla liv! Vi var på väg igen, och det skrapade och riste i hela min hytt. Bodde ju nästan längst fram och det märktes när vi gick genom drivisen kan jag lova! Var lönlöst att försöka sova så jag tog på tjocka jackan och byxorna och gick ut på däck. Hade inte väntat mig att vara helt själv men så var det! Gick upp till kapten Lennart på bryggan och hälsade på. Det gäller att sakta kryssa fram och undvika de små isberg som finns här. Origo är ju isförstärkt och jag fick lära mig att så länge det är vatten emellan är det ok, då kan man inte fastna. Lät ju betryggande! :) Såhär såg det ut: Mera issörja och flera större flak än kvällen innan. Klassisk isbjörnsmiljö, spännande! Skulle vi få se någon senare idag, kanske... Ja det visar sig framöver! :)

Postat 2014-10-19 17:22 | Läst 1562 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Svalbard - Ett isbjörnsmöte på land...

Fredag 5 sept ...var väl inget vi hade väntat oss! Eller önskat för den delen. Åtminstone inte jag!! Det är ju ändå ett av världens farligaste djur, hur söta och gulliga de än ser ut, och människan är inget annat än mat i deras ögon. Ändå var det just ett isbjörnsmöte på land vi fick vara med om...

Vi var ju hos valrosskolonin i förra inlägget. Hade just börjat packa ihop våra saker när larmet kom från Stig om simmande björn! Och då är det "igelkottförsvar" som gäller. Alltså att gå samman i en tät grupp för att försöka se ut som ett stort farligt djur, och "skyndsamt" men utan att springa ta sig till zodiakerna. Vi gick alltså där i vår täta grupp, jag hade hamnat bland de främsta, när jag hör någon bakom mig säga "Fan de är vid båtarna!" Varpå vi tvärstannar och jag tar bilden överst, och bilden här nedan. Turligt nog hade jag inte packat ner kamerorna... Kan säga att pulsen var rätt hög här och det var jag nog inte ensam om! Jag är värdelös på att bedöma avstånd och tyckte detta såg ut som 5-6 meter. Har fotat med telet på 500 mm. Stig sa sedan att det var ca 30 meter emellan honom och björnarna. På översta bilden ser man att Stig står med signalpistolen i handen och även Anders hade sin redo. Och utan att jag märkte det hade gruppen samlat ihop sig bakom mig så jag blev kallad tillbaka, oops sorry!!

Måste tillägga att detta är mina minnesbilder av denna händelse och de kanske inte stämmer överens med övrigas till 100%.. 

Vi samlade alltså ihop oss, och väntade... Och efter vad jag tippar som bara någon minut vek björnarna av åt vänster i bild, och började följa vattenlinjen bortåt. Varpå vi kunde gå vidare mot båtarna. Lastade i alla väskor och stativ och oss själva, och skyttarna sist. Sedan var vi ju tvungna att leta upp björnarna igen! Lunchen fick minsann vänta... Och minsann, knappt 20 minuter har passerat från förra bilden, och här hittar vi björnarna igen! Lycka!! :) De var nyfikna på oss också! Wow, två skepp kommer lastade!! Tyckte detta samspelta poserande var så himla läckert! Se hur ungen följer mammans rörelser hela tiden.. :) Skärpan är ju sisådär eftersom jag sitter i en gungande gummibåt och fotar med mitt 500 mm utan stativ men ha överseende tack! :)0 Efter en stund insåg nog björnarna att nej, roligare än såhär blir det inte! Och vi var tacksamma att de inte beslöt sig för att simma.. :) Dags att dra sig tillbaka mot nya spännande mål... Och ett magic moment var över!

Postat 2014-10-12 19:37 | Läst 1834 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera
1 2 Nästa