~ Bildliga betraktelser ~

Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Stranden eller skogen...

Ja det är valet jag måste göra varje gång fotosuget sätter in och man ska ta en sväng med kameran. Ett angenämt val förstås! För det mesta blir det stranden, dels är det närmare dit, dels är jag nog mer strand- än skogsmänniska. "Trivs bäst i öppna landskap" liksom...

Fast i söndags föll ändå mitt val på skogen. Styrde till vänster istället för åt höger, körde förbi "min" skog och ytterligare några km tills jag kom till en fin granskog jag aldrig varit i förut. Ja, några ekar fanns där förstås också, som synes ovan.. :)

Fick leta en stund innan jag hittade de små oansenliga skogsstjärnorna, men har man hittat en, finns de plötsligt överallt..

Denna gång brydde jag mig inte ens om att ta med något annat objektiv än mitt kära macro... Hur många andra jag än har med mig slutar det ändå alltid med att jag kryper runt med macrot på kameran utforskande den lilla världen.. :)

Även denna lilla gran är fotad med macrot, fast den är inte så liten, en halvmeter kanske. Just denna bild har jag softat bakgrunden på för att framhäva den lilla plantan lite extra.

Ja det var en härlig mors-dags-förmiddag jag hade i skogen. Och när jag kom hem med pinnar i håret och barr i stövlarna var middagen nästan klar, och barnen hjälptes åt att duka och tömma diskmaskinen. Hmm. varför kan inte alla dagar vara sådana.. :))

 

Postat 2011-05-31 21:10 | Läst 1677 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

En fotorunda som INTE går till historien...

Ikväll hände det. Kände det där välbekanta fotosuget som varit borta så länge... Nu, NU var det dags. En snabb koll genom fönstret och det såg lovande ut. Ett fluffigt molntäcke, och så en klar himmel därinunder. Såg ut att kunna bli en vacker solnedgång...

Greppade kameran, macrot satt på, perfekt! Blev en liten utmaning genom att jag beslutade att INTE ta med fler objektiv, däremot sprayflaskan och reflexskärmen. Såg mig själv krypa runt på strandängen i den ljumma vinden, fotandes små violer i varmt fint motljus och med vackra reflexer i bakgrunden...

Visst....

När jag kom ut ur samhället och var på väg över öppna fält ner mot stranden visade det sig att det bara var en smal öppen glugg mellan molnen, utmed hela horisonten låg ett nytt molntäcke... dessutom var solen på väg dit, om sådär 10 minuter skulle solskenet vara borta. Men jag ville inte vända om utan körde ner ändå. Framme vid stranden visade det sig blåsa svinkallt och jag frös trots dubbla jackor... Violerna som det vimlat av förra våren lyste med sin frånvaro och jag hittade endast tråkig trift... Jahapp, fick väl ta några bilder i alla fall... Triften ruskade i vinden... Sprayade lite vatten baraföratt, och det hamnade ju inte där jag ville utan blåste bara iväg...

Så det enda jag fick med mig hem 45 minuter senare, var tråkiga triftbilder, smutsiga byxknän och en hel massa frisk luft! Visserligen inte det sämsta. Och nu kan nästa fotorunda bara bli bättre! :)

Postat 2011-05-23 23:03 | Läst 1765 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Halmstad Fotoklubb finns nu på Fotosidan!

Klicka på bilden eller på länken nedan så hittar du oss. Välkommen!

http://www.fotosidan.se/groups/halmstadfotoklubb/index.htm

Postat 2011-05-22 13:48 | Läst 2070 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

På besök i pytteland

Har lekt lite med tilt-shift effekter. Det tar några försök innan man får till det! Vet inte om jag lyckats, men tycker åtminstone jag är på rätt spår! Har gjort på lite olika vis med mina bilder...

Först gjorde jag som jag ibland gör med mina naturbilder. Lägger på en lagerkopia med Gaussian Blur, och "suddar fram" de skarpa partierna. Men det blev väl lite väl mycket fluff! Och dessutom hade jag inte koll på att skärpan väl bör ligga som ett horisontellt parti? Eller vad säger ni som jobbat med detta?

Nytt försök då! Nu har jag använt en guide jag hittade här: http://photoshopguider.com/guider/tilt-shift-effekt/ Här använder man Gradient Tool för att lägga fokus på skärpan. Jag hade problem med att få fokus där jag ville, tyckte att det hamnade för högt upp. Nej, jag är inte kompis med Gradient Tool..  Däremot var det lätt att lägga lagom mycket oskärpa med Lens Blur-filtret, tycker jag!

Ett sista försök! Tillbaka till varianten som jag känner mig mer hemma med, en lagerkopia och så Gaussian Blur. Men här har jag, oavsett motiven i bilden, penslat fram skärpan horisontellt tvärs över bilden. Med undantag för nedersta bilden, tyckte det såg bättre ut med hela huset i oskärpa. Eller ser det konstigt ut? Har också hållt igen med oskärpan, det är lätt att det blir för mycket!

Såg ni finalen i Eurovision Song Contest igår? Tyckte faktiskt det var en hel massa ovanligt bra låtar, och en spännande omröstning var det... Annars var väl kvällens behållning de små filmerna mellan bidragen. Där hade man ju använt sig av just denna effekten, läckert!

 

Postat 2011-05-15 22:12 | Läst 2033 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

"Efter en sådan här härlig dag är det ju bara en bonus om man dessutom kommer hem med några bra bilder.."

Ja, rubriken var bara en av alla härliga kommentarer som hördes på Hallandsås igår, när ett gäng glada FS-are träffades där med kameror och kaffetermosar laddade... Förresten så måste jag ju bjuda på en härlig kommentar till: "Varför måste ni hålla på och fota nå´t så svårt som fåglar när de är så svåra att fota?" Ja det kan man fråga sig... Och på tal om fåglar fick vi se prov på något som alltid imponerar på mig.. Att enbart genom en fågels läte identifiera arten. För mig är det bara kvitter.. Ja det är klart, jag känner igen mås, duva och hackspett.. inte så illa väl?! ;)

Vi som träffades denna soliga och varma lördag, var Peter, Bente, Tobbe, Camilla och Måns.

Fikapauserna blev långa, vi hade mycket att prata om... Och jag tror aldrig jag kommer att glömma historien om "ekot i ravinen"... för att inte tala om hur det kan gå när man ska värma ärtsoppa på burk i ett gömsle.. :)

 
Fågelfotograferna har fått något i sökaren... själv ser jag bara träd!


Skulle tro att Tobbe just här fotar vår lilla bildutmaning, att kl. 12:00 försöka ta dagens bästa bild trots hårt ljus och skarpa skuggor. Knepigt! Peter kollar vinkeln..


Camilla ger en stilstudie i hur man fotar macro allra bäst.. i magläge!


Ut i skogen ska vi gå... En underbar runda gick vi, genom skog, över äng och... hrm... genom en kohage!


Nyfikna var kossorna, lite väl nyfikna tyckte jag.. Bente passar på att få några närbilder.

TACK vänner för en jätte-jättetrevlig dag! Det måste bli en tradition, detta! Om ett gott skratt förlänger livet, ja då blir jag minst 137, eller nå´t.. :)) Och som någon sa.. efter en sådan här härlig dag är det ju bara en bonus om man dessutom kommer hem med några bra bilder! :)

Postat 2011-05-08 17:46 | Läst 1889 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa