~ Bildliga betraktelser ~

Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Välkommen till Longyearbyen!

Hej igen Fotosidan! Det var inte igår minsann... Har funderat rätt så länge på att ge mig till känna här igen och japp, jag blev lite inspirerad av Lena P också :)

På min blogg Bildliga betraktelser håller jag just nu på med en reseberättelse om min resa till Svalbard nyligen. Tänkte göra det lätt för mig och helt enkelt kopiera över HTML-koden hit. Hoppas det funkar! Testar med ett första inlägg - välkomna! :)

****************************************************************************************

Måndag - onsdag 1-3 sept. Reseberättelsen startar. Jag och min kompis Eva hade beslutat att åka upp några dagar före det var dags att gå ombord på Origo. Ville verkligen passa på att se lite mer av Longyearbyen.. Vem vet om man egentligen skulle komma dit igen? Det kanske blir en once-in-a-lifetime-resa.. Origo skulle avgå på onsdag eftermiddag och natten till måndag landade vi på flygplatsen. Glömmer aldrig flygresan upp, solnedgången som liksom var konstant under hela resan. Så vackert! Och landskapet som visade sig när vi gick igenom det lätta molntäcket för att gå in för landning tog fullständigt andan ur oss. Hade aldrig sett något liknande... En halvkass mobilbild men den måste ändå vara med. Får en så stark lyckokänsla av denna bild.. :) Måndagen och tisdagen ägnades åt att promenera och fotografera. Vi bodde på Spitsbergen Guesthouse i utkanten av Longyearbyen, vet inte hur många gånger vi gick den låååånga backen fram och tillbaka... Spitsbergen Guesthouse och dess "brakker", vi bodde i den svarta längst till vänster. En bild tagen från "fortsättningen" på vägen förbi vårt guesthouse. Grupper av vandrare små som myror är på väg upp i bergen. De typiska ställningarna för korgarna som fraktade kolet från kolgruvorna. Gillar denna bild och dess kontraster. Nybyggt färgklatschigt hus med solceller på taket. Bredvid är det "Sibirien" med containrar och bråte.. Och så lilla söta kyrkan där bakom. Typiskt för Longyearbyen är också att inga ledningar och rör grävs ner, det går helt enkelt inte! Så detta är en syn man ser överallt. Svalbardsrenar, lite mindre och kompaktare än den vanliga. Och helt orädda! Den fina kyrkan som vi även var inne i och pratade med en trevlig kvinna som sa att det är världens nordligaste. Tror att det kan finnas någon på Grönland som också påstår sig vara det men tänker inte forska vidare i detta.. fin var den i alla fall! En "selfie" utanför den låsta dörren till Wildphotos galleri. Vi ville verkligen passa på att gå in här och titta. Och för att göra en lång och rolig historia kort - bilden hamnade på Instagram, vissa personer taggades, och en halvtimme senare kunde vi komma in och se de underbara bilderna här inne! Sociala medier när de är som bäst!! :) Träffade Frede på galleriet och fick också höra historien om björnen som gick runt och letade mat bland stugorna nästan inne i byn... Här står vi utanför galleriet och Frede visar vart det var. Stugorna i sluttningen längst bort i bild. Han var också en av dem som tog bilderna som gick runt i alla kvällstidningar sedan.. LÄNK 140901DSC_0715 PS 1080 De fina husen man ser på alla vykort. Färgerna är hämtade från de färger man ser i naturen vid de olika årstiderna.
Blev lite macrosugen. Och inget macro var med på resan. Hm, blev ju sådär..
Roliga skyltar måste man ju fotografera! När snön smält bort får man parkera skotern! Bandvagn kan säkert vara bra att ha. Och se bergen! Ljuset! Nu närmar vi oss Adventfjorden. Med ryggen mot fjorden tog jag en bild upp mot byn, just när solen var på väg att försvinna bakom en bergstopp. Så har vi kommit fram till tisdag eftermiddag, då det anordnades en fototur med minibuss, för oss som kommit upp i förväg. Trevligt!! Denna bild är från den turen, och vi har snirklat oss långt upp i bergen på smala vägar.. Isbjörnsvakt Stig går på span.. :) Panorama över Adventfjorden och Longyearbyen ligger bakom berget till vänster. Så startade alltså vår resa. Nu närmade sig onsdagen, då var det dags att gå ombord på MS Origo som skulle bli vårt hem i 9 dagar. Och jag minns att vi efter dessa första dagar kände att vi varit med om, och sett, hur mycket som helst! Och den huvudsakliga resan hade inte ens börjat.. :)

Postat 2014-09-29 19:25 | Läst 1748 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera