~ Bildliga betraktelser ~

Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Fotograf på hal is...


Blir lika glad varje gång det är soligt på helgen när man är ledig och kan ge sig ut och fota. Visst är det härligt med sol i veckorna också, men då ser man ju bara den inifrån arbetsrummet... Begav mig alltså ner till stranden på lördagseftermiddagen för att kolla läget, och jisses så mycket snö det var att pulsa igenom innan man kom ner till strandlinjen! Med skare dessutom, som höll för vartannat steg, däremellan sjönk man nästan ner till knäna... För det gick ju inte att följa de upptrampade stigarna, då hade man ju missat ett fint motiv! :)

En halv meter tjockt snötäcke! Solen stod redan lågt och kastade fina skuggor i snön.

Så kom jag ner till strandlinjen och det var tjock is långt ut... Fick syn på en intressant formation en bra bit ut som jag ville ta en närmare titt på... Ett isblock som rest sig upp, och där solen lekte vackert med isformationen som bildats.

Alltså, på halt underlag trivs jag INTE! Sätt på mig ett par skridskor och jag står mest still och skriker "Rör mig inte!!!" :)) När jag hasat ut en bit insåg jag att jag är millisekunder från att ramla på det minst sagt ojämna och glashala underlaget och inte gjorde det saken bättre att lössnö packat sig under mina kängor och gjort det ännu halare, dessutom knakade och brakade isen oroväckande för varje steg... Visserligen är här lååånggrunt och max en halvmeter djupt där jag befann mig, men i alla fall... Inte ens något stativ med att stödja sig på! Vände mig om och insåg att det var en bra bit in till strandkanten. Beslöt att sätta mig på knä och försöka fokusera på isformationen ifrån där jag befann mig...


300 mm, handhållet = oskarpt! Men det blev en bild i alla fall!

Så vände jag om och hasade in till säkert underlag igen! :)) Älskar att strosa runt med kameran i min lilla havsvik och många bilder blev det idag! Dessutom en bild på något ufo-liknande ute vid horisonten som låg kvar under hela tiden jag var på stranden..


Ufo? Eller vad? Jag har då ingen aning om vad detta kan vara...

Ljuset ändrar sig snabbt när solen sjunker ännu mera, och jag kan ta hur många bilder som helst...

L

Idag är det mulet och en isande kall vind, verkligen inget fotoväder! Blir till att sitta inne och pyssla med bilder! Önskar alla en fortsatt fin söndag!

 

Postat 2010-01-31 12:33 | Läst 1485 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Om du bara fick vara medlem i EN enda pool, vilken skulle det vara?

Jag var ju på fotomässan i Stockholm i höstas. Lyssnade på flera intressanta föredrag, bl a när Göran Segeholm pratade om att vårda sitt varumärke! För det är ju så att alla "stora" fotografer har ett visst varumärke, en egen stil som är helt omisskännlig. Göran räknade upp ett antal fotografer, några ännu okända för mig, som alla har nischat in sig, som har sin helt egna stil. Alltså ska man välja spår, nischa in sig, och sedan hålla fast vid det. Vårda sin stil helt enkelt.

När Göran pratat om detta ett tag, känner jag mannens armbåge i sidan och han viskar "Hörru, hur många sådanadär pooler är du med i egentligen?" Och jag börjar fundera... Det där med att nischa in sig. Välja spår. Känns verkligen totalt otänkbart för mig än så länge! Men tänk om man skulle vara tvungen att välja EN pool... leker lite med tanken!

Många skiftande pooler finns det... En är Vilda djur och fåglar. Är nog mest för Grabbarna Med De Stoooora Objektiven... Som inte drar sig för att sitta och frysa i ett gömsle i timmavis... Inget för mig!  FAN-poolen. Ska inte hymla med att jag gillar att klicka runt i denna pool, många vackra bilder finns det här och jag har även kommenterat en del. Gillar särskilt de där man liksom bara ser en belyst kontur av kroppen. Men att fota sådant själv, nej, det är jag nog för blyg för! Inget för mig! Däremot kan jag tänka mig att gå med i både Landskap och Maritima miljöer, har flera bilder som jag tror passar där. Men gå med i ännu fler pooler, njae.. Blir ju raka motsatsen till att nischa sig...

Min fotostil är fortfarande helt spretig, det finns ju så mycket roligt att fota! Är med i fyra pooler, hittills...

 Solenpoolen, älskar stranden med dess skiftande miljöer, och solnedgångar där ingen är den andra lik! Visst går det tretton solnedgångsbilder på dussinet här på FS, men jag kan ströva på stranden i timmavis med kameran och alltid hitta något nytt att fota!

 

 Vattenkonst. Att fylla diskhon med vatten, olja och karamellfärg och låta kranen droppa, hur kul som helst och man vet aldrig hur resultatet blir! Känner att jag varit ifrån denna pool för länge nu, det är dags att ta upp vattenfotandet igen!

 

 Husdjur och tamdjur, mest för att vi är inne på katt nr fyra, och katter är härliga att fota! Lite mystiska och hemlighetsfulla djur fulla med integritet, helt överlägsna oss människor... tror de!

 

Växter, insekter och naturdetaljer, japp! Här hör jag nog mest hemma! Att krypa runt på en daggig gräsmatta som träffas av morgonens första strålar, och fånga de glittrande dropparna i macrot... blommor, insekter. Antagligen en mesig pool som föraktas av grabbarna som sitter i gömslet och väntar på rovfågel eller björn! Men jag glömmer verkligen tid och rum när en helt ny macrovärld uppenbarar sig i sökaren!

 

I´m gonna run to you
I´m gonna run to you...

Så, tvingar någon mig att välja en enda pool så blir det helt klart Växter, insekter och naturdetaljer. Men vem vet, kanske intresset svänger över mot något annat en vacker dag... :)   

Postat 2010-01-24 18:20 | Läst 1612 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Visst märks det att det ljusnar! :)


Visst har ni väl märkt att det blir ljusare och ljusare? Tänk det känns bara som någon vecka sedan det var mörkt när man åkte till jobbet och ännu mörkare när man åkte hem igen... Nu är det betydligt ljusare, och fort går det! Det märks tydligt vecka för vecka. Härligt! Och det speglar av sig på humöret, åtminstone på mig... Man blir piggare och får mer energi. Och blir mer sugen på att ge sig ut med kameran!

 
Bara några månader kvar :)

Postat 2010-01-19 17:33 | Läst 1454 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Åt skogen med alla fotografiska regler!


Den svåra konsten att ge konstruktiv bildkritik... Om detta har det redan skrivits spaltmetrar här på FS, och nu verkar diskussionen vara på uppåtgående igen.

För min del kommenterar jag gärna bilder, men allra oftast utifrån känslan och stämningen i bilden. Jag är alldeles för okunnig och oteknisk fortfarande, för att kunna ge någon vidare konstruktiv teknisk kritik. Hoppas ändå att mina kommentarer uppskattas... :) Som jag nämnt flera gånger förut så är det så att en tekniskt sett perfekt bild kan lämna mig fullständigt oberörd, medan däremot en rent usel bild kan väcka en känsla, och fastna på näthinnan...

Många "fotografiska regler" finns det... "Tredjedelsregeln" försöker jag väl faktiskt följa, visst är det så att bilden blir mer harmonisk då! Och någorlunda raka horisonter ska det vara. Utfrätta och igensotade partier ska man undvika, helst... Och ändå är det så att här på fs finns det många helt fantastiska bilder, som bryter mot en eller flera av dessa regler...

Sedan måste man ju som kommenterare ha i minnet att alla har vi börjat någonstans... Se med lite större ödmjukhet på varandras bilder, kanske! Inte kritiskt såga, utan komma med förbättringsförslag istället! Uppmuntra mera! Och tänka på att vad som kännetecknar upplevelsen av en bra bild är högst subjektivt, om man nu lämnar regelboken därhän, vilket det väl inte skadar att göra lite oftare!


Så att själen kan få ro... Utfrätt. Igensotat. Men horisonten är väl rak, åtminstone! :) 

 

Postat 2010-01-13 21:51 | Läst 2231 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Känner mig som en tjatig papegoja


Jag har kommit på att mina bildkommentarer upprepar sig ganska mycket. Åtminstone på sista tiden har jag haft flera ord som kommit igen ständigt... Härlig färgton, milda fina nyanser, bra komp, drömsk stämning, magiskt vackert... Känner mig som en papegoja eller en gammal skiva som hakat upp sig! Har kört fast i mina kommentarer och kan inte variera mig längre... Men när jag kommenterar försöker jag få fram vad det är som verkligen gör att jag gillar bilden, istället för att bara skriva "Fin bild" eller liknande, totalt intetsägande...

Det är väl så enkelt som att jag allra mest gillar bilder som är just drömska, vackra, magiska... Vilket gör att det är just dem jag kommenterar. Och detta tror jag är ganska typiskt för oss alla, att vi för det allra mesta bara kommenterar bilder vi själva gillar? Tänk om vi istället bestämde oss för, att varje gång vi loggar in här på FS leta upp en bild vi INTE gillar så mycket, och kommentera den... På ett konstruktivt och ödmjukt sätt, utan pekpinnar... "Om detta vore min bild hade jag nog provat att..."

Bara en tanke! :)

I morgon ska jag kommentera h e l t annorlunda... kanske... :))

Postat 2010-01-07 23:11 | Läst 1480 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 Nästa