~ Bildliga betraktelser ~

Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

En dos kulturhistoria

Ja, det får man väl säga att vi fick oss idag, denna dag som äldsta dottern längtat efter, väntat på och knappt kunnat bärga sig. Dagen då hon skulle få En Alldeles Egen Fiol. I sin kalender har hon räknat ner dagarna till den 19 september, dagen då vi bokat besök på Nilsson Fiolmakeri i Malmö. Ett härligt ställe där hantverkskunnandet och atmosfären verkligen satt i väggarna.

"Fatta hur COOLT det är, en EGEN fiol" har hon gått och tjatat här hemma. Och fast hennes mamma kanske inte hade önskat att hon skulle spela just fiol den där dagen för 4½ år sedan när vi var på Öppet Hus på Kulturskolan, måste jag nu tycka att det faktiskt är hur coolt som helst när hon kör slingan från "Fairytale"!


Faktiskt ingen fiol utan en 5-strängad kontrabas!


Hmm, vilken lät bäst egentligen... Vi är tacksamma att fiollärare Mats följde med som kunnigt smakråd!


Efter första urvalet...


Många på rad


Ett riktigt kulturhantverk. N Nilsson Fiolbyggare AB hade 120-årsjubileum 2008! (Bilden fotad av yngsta dottern!)

Vad vore livet utan musik... ♪♫♫♪♪

 

Postat 2009-09-19 22:48 | Läst 1581 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Bodybalance är inte som poweryoga!


Så har höstens första träningspass avklarats. Är så lyckligt lottad att min arbetsplats sponsrar träning terminsvis mot ett mindre löneavdrag. Platser i olika träningspass lottas ut, och jag har haft turen att komma med på bodybalance under hösten. Tidigare har jag gått på poweryoga under fyra terminer, och det är verkligen min grej. Tyvärr fanns det inte med i utbudet denna höst, därför anmälde jag mig till bodybalance istället. Har aldrig gått på det tidigare, och försökte att inte ha så höga förväntningar.

Men åååhh vad jag saknar yogan. Känslan när man kommer in i salen, rullar ut sin matta och sätter sig, eller lägger sig på rygg och bara låter allt annat runtomkring försvinna, likaså gör alla runtomkring. Man koncentrerar sig bara på sig själv, kroppslåsen och andningen. Mjuk indisk musik lite lågt i bakgrunden. Levande ljus, rökelse och den lilla buddhafiguren. En ledare som lotsar en igenom passet med mjuk, behaglig röst. Går runt och hjälper till, om man så önskar.

Inget av detta fanns idag. Salen var som en styrketräningslokal, betongväggar, ingen mysfaktor alls. Hög snabb musik när man kom in, och alla pratade glatt med varann... visst, jättetrevligt, men lite av meningen med passet - den mentala träningen - försvinner ju. En ledare - pigg och glad, jättetrevlig och duktig tjej, men hon försökte överrösta den fortfarande höga musiken i sitt headset. Ingen fokus alls på den mentala biten, att tänka "inåt", lyssna på andningen och fokusera... Säkert var det ett helt vanligt bodybalancepass. Lite tai-chi, lite yoga och lite pilates. Men inte riktigt min grej... Ändå kul att testa på, och jag kommer helt klart att gå resten av terminen.

Men jag ska tjata på vår personalavdelning... vill ha tillbaka poweryogan!!

Postat 2009-09-16 22:02 | Läst 2345 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Med näsan i gräsmattan

En daggig glittrande gräsmatta, en plastad filt, en bönpåse som stöd för kameran och en uppåtgående sol, ibland är det allt jag begär...


Undrar vad för ett kryp som åstadkommit detta virrvarr av nät, någon som vet? En sorts spindel antagligen! Vackert var det med all dagg i alla fall!


Var tvungen att sticka in macrot i berberishäcken igen! Har lärt mig att det finns något som kallas kromatisk abberation, som tyvärr mitt objektiv ställer till ibland, skulle tro att det är det som ger den lila kanten här! Men tycker att bilden blev ok ändå...

Härligt med en solig lördag, hoppas på en solig söndag också! :)

Postat 2009-09-12 22:57 | Läst 1644 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Jag måste bli bättre på att använda stativ!


Jag är verkligen dålig på att använda stativ. Fattar inte varför det ska vara så motigt att släpa med det ut... Fast jag inser ju att skärpan blir tusen gånger bättre när man har kameran på stativet, ändå känns det så begränsande, liksom!

I morse var jag just på väg att köra till jobbet när jag fick syn på ett spindelnät i vår berberishäck, alldeles daggigt och glittrande i motljuset. Var ju tvungen att ila in efter kameran och fota detta - kom en kvart för sent till jobbet men det fick det ju vara värt! :)) Men hade jag med stativet då? Såklart inte! Hur kan jag då inbilla mig att skärpan ska bli annat än sisådär...

Härmed lovar jag att till helgen pallra mig ur den goa sängvärmen lite tidigare än vanligt, och fota samma motiv MED stativ! Förutsatt att jag hittar ett nät, solen skiner och det är vindstilla förstås!

Och så var jag förstås tvungen att sticka näsan i gräset imorse också... : ))

Postat 2009-09-10 22:32 | Läst 1868 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Fotoglädjen är tillbaka!

I eftermiddags körde vi en runda, fikakorgen var packad och syftet var väl mest att komma ut och få lite frisk luft, promenera en sväng och umgås hela familjen. Kameran med förstås, men har inte haft någon större inspiration på sistone. Har inte kommit på något kul att fota alls. Men idag var det såå kul att fota igen, macrot satt på och det blev inga märkvärdiga bilder alls, men fotoglädjen fanns där igen!

Var lite sugen på att använda lilla kitobjektivet också, det har inte suttit på kameran på evigheter!

Inga märkvärdiga bilder alls som sagt, det var mitt på eftermiddagen och väldigt hårt ljus. Men det var såå roligt! Och jag har nog underskattat mitt kitobjektiv litegrann, nu längtar jag efter att skaffa gråfilter och testa panorama vid havet med lång slutartid!

Postat 2009-09-06 19:39 | Läst 1519 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa