~ Bildliga betraktelser ~

Fotografiska funderingar fullständigt fria från form & fason...

Mitt bild-nyårslöfte 2011

Ja, nyårslöfte kanske är för mycket sagt... Men jag har i alla fall bestämt mig för att det är dags att försöka höja min fotografiska ribba ordentligt. Dels när det gäller bildkomposition, men det tror jag faktiskt att jag har hyfsad koll på. Och om någon inte håller med, så är det helt ok att berätta det för mig!! :)

Men det jag främst tänker anstränga mig för att förbättra, är min bildbehandling. För där känner jag att det går lite lättvindigt ibland. Man öppnar en bild i PS, fixar till litegrann, och så bestämmer jag att det är klart fast jag kanske bara är 95% nöjd istället för 100% liksom... Är det någon som känner igen sig? Lägger kanske 5-10 minuter i PS på varje bild... Men nu ska det bli ändring, jag ska vara 100% nöjd med varje bild och känna att jag gjort mitt absolut bästa! Sedan är det många gånger så att 5-10 minuters efterarbete är fullt tillräckligt, man ska inte överarbeta heller! Svårt det där ibland, att veta vad som är lagom!

Sedan finns det ju även de gånger man kör rejält fast med en bild, och känner att man behöver lite råd, tips och idéer också. Men då är det ju bra att kunna lägga ut den i en pool med önskan om tips och förslag!

Och så en bild... mitt maskrosfrö får illustrera detta inlägg. Här har jag lagt på lite mera kontrast, beskurit och skärpt upp en aning.

Postat 2011-01-26 18:32 | Läst 1468 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Rimfrost, vindstilla och en solig lördagseftermiddag...

...vad är oddsen för att man får en sådan härlig kombination snart igen? Inte såå stora! Såklart att jag passade på att åka ner till stranden med kameran igår!

Min tanke var faktiskt att INTE fota macro alls, men tja... ni ser ju själva hur det gick! Hade inte ens mitt kära macro på kameran utan alla bilder är fotade med Tamron 28-75 2,8.

En helt vanlig risig buske som jag passerade, var så vacker i motljuset klädd i rimfrost.

Tallegren...

Så var mina batterier laddade igen! Önskar alla en bra vecka! :)

Postat 2011-01-23 18:21 | Läst 1614 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Vilken häftig känsla...

...det var att få bläddra i sin egna första fotobok! Det började med att jag städade i alla drivor av papper och tidningar som samlats framför datorn här hemma, och där hittade ett reklamblad från Statoil. Sparat enbart för att det innehöll ett erbjudande om en gratis fotobok från Fuji, man skulle bara betala frakten på 49 kr. Och jag hade förstås tänkt nappa på erbjudandet... en annan gång... Upptäckte att till-och-med datumet faktiskt inte gått ut, så det var bara att sätta igång att välja ut bilder. Lättare sagt än gjort! Men nu sitter jag här med fotoboken i handen, en läcker känsla! Liiite för mörka tycker jag nog att ett par uppslag blivit, men i stort sett är jag helnöjd! :)


Min första, men säkert inte sista! :)

 

Postat 2011-01-14 19:52 | Läst 1431 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Vad är viktigast i en bild, tekniken eller känslan?

Ja, vad tycker du? Vilket är viktigast? Optimalt är ju förstås att få till både fulländad teknik och en fin känsla i samma bild, men det vanligaste är nog att man får till det ena men missar det andra. Sedan är det ju så, att när det gäller den tekniska biten finns vissa "regler" som "ska" vara uppnådda. När det gäller en känsla i en bild är det svårare, eftersom bildupplevelsen är så subjektiv. Där finns inga regler att gå efter, bara en väldigt personlig magkänsla.. :)

Och nu kommer jag in på det svåra kapitlet bildkritik... Ibland ser man kommentarer som enbart handlar om det tekniska i bilden. Och därmed fullständigt sågar en bild, som kanske i mina ögon är helt fantastisk. Vågar man inte känna efter vad bilden säger? Vågar man inte ge beröm till en bild som har många tekniska brister? Vågar man inte kliva utanför sitt vanliga bildtänkande någon gång?

Om någon skulle känna sig träffad, så lek med tanken att för en dag försöka att enbart gå på känslan i de bilder som kommenteras, och strunta i det tekniska! Om det finns utfrätta eller igensotade partier, om skärpa saknas överallt, om horisonten är sned eller ligger precis i mitten, vad gör det om bilden i övrigt har DEN känslan som gör att man stannar till... Visst vore det ett intressant tänkande?

Till sist ett litet förtydligande... Med detta inlägg menar jag inte att man fullständigt kan skippa tekniken. Det fungerar inte. Man måste ha någorlunda koll på bildkomposition, och hur kameran fungerar med bländare och slutare osv. Men frågar man mig om tekniken eller känslan är viktigast, så är mitt svar givet... :)

Önskar alla en fin vecka! :)

Postat 2011-01-09 18:24 | Läst 1890 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Tema "Veckans Bild" får det bli, på min andra blogg!

Nu har jag bestämt mig! Sedan jag startade min blogg på Wordpress i oktober har den ibland känts lite trevande, utan tema eller någon som helst röd tråd, förutom att alla bilder förstås är fotade av mig, om man nu kan kalla det tema... Har klurat och funderat fram- och tillbaka på om jag skulle starta något tema typ "365 bilder" med en bild om dagen, vilket jag gjort en kort period på min förra blogg. Och hade nästan bestämt mig att köra likadant nu fr o m 1/1. Men nu har jag ändrat mig, tror att det kommer att kännas övermäktigt och ganska stressigt med en bild om dagen. Men jag beundrar mycket alla som bloggar på det viset! :)

Nej, Veckans Bild på söndagar får det bli. Och min ambition är att den också ska vara fotad under veckan. Japp, det känns bra! Och däremellan kommer förhoppningsvis ett och annat övrigt inlägg om smått och gott...

Dagens bild är faktiskt fotad idag på eftermiddagen, på favoritstranden där jag träffade på Peter och senare även Lollo och Bente från Fotosidan. Trevligt!

Önskar alla en fin vecka!

Postat 2011-01-02 18:32 | Läst 1491 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera