Allt som händer och fötter, tankar och betraktelser men inte minst bilder i både färg och svartvitt!

Mina Lithbilder från förra seklet

Jag såg på fotosidans forum att en gammal (tråd sedan 2002) hade nyligen väckts - ett svar med några bildexempel kom in, och då mina egna erfarenheter av lithbilder är lite annorlunda kanske det är av intresse att se min stapplande försök från tidigt 1970-tal!

Jag befann mig i Umeå då, och var materialförvaltare för fotolabbet  som som Studenternas Fotoklubb hade där på Universitetet, och med detta följde tillgång till ett välutrustat mörkrum!!  Minns att en av förstoringsapparaterna var Leitz Focomat III för småbild...suveränt bra!

Att göra lithbilder blev en ny teknik då för många, jag köpte mig en förp. lithfilm, bladfilm 6X9 i en 100-ask - på Fotocentralen i Umeå - (det som sedermera blev Cyberphoto idag?).

Vanliga svartvit negativ, oftast Tri-X 400 asa, fick utgöra underlaget/början och kopiering gjordes (kontaktkopior) till lithfilmen.

Hur framkallningen gjordes är jag nu osäker på - soppade jag bara i pappersframkallaren?

Nåväl, först fick jag ju "ett dia", en positiv bild alltså, så ytterligare en kontaktkopiering krävdes ju för att få en negativ lithbild. Dom lithbilder som jag fortfarande har kvar idag, kan jag ju nuförtiden antingen scanna som svartvita dia eller som negativ i min filmscanner Minolta Dimage Dual Scan III för småbild. 

Några av negativen förstorade jag i Leitz Focomaten, ända upp till 50x60 cm på Agfa-papper - de framkallningsskålar (mittåt - bänkfasta framkallnings och fix-"hoar") som fotolabbet hade, rymde dessa stora pappersformat utan vidare.

Jag har inte länge kvar nån lithfilm och inget "våtlabb"/analogt mörkrum, så jag får nöja mej med det jag har kvar i sedan dess i negativalbumen!

 Några exempel på bilder kommer här, jag visar både filmscannade original Tri-X negativ, tillsammans med lithbilderna.

Först, kanske det bästa resultatet jag uppnådde då - dvs den gamla tvättstugan vid Nylandsbäcken, där man för länge sedan tvättade för hand i bäcken. Kokade vittvätten i en stor vedeldad gryta och sköljde sedan i bäcken intill, både vinter och sommar!

Bild 1 a) Lithbilden av tvättstugan

Bild 1 b) Originalnegativet fotat på Tri-X 400 asa

Bild 2 a) Lithbild (kan vara ev felvänd...iofs oväsentligt) "Jam for Bread"

Bild 2 b) Originalbilden (?) "Jam for Bread" ,fotad på Trix-X pressad t 3200 asa, ursprunglig version från publicering här på Fs - 

Bild 3  a ) Lithbild, "Skog" ett experiment av tvivelaktigt värde...jag tycker mig minnas att här har jag lagt ihop en positiv lithbild med en negativ dito, och förskjutit de båda bladen vertikalt en aning för att få denna effekt (och kopierat den sandwichen för att bibehålla förskjutningen?)

Bild 3 b) Originalet "skog" från tidigt 70-tal, taget på Tri-X 400 asa, filmscannat

Bild   4) Lithbild, negativ efter 2:a kontaktkopieringen, filmscannad häromdagen. Ref annan porträttbild på sv-vit film med samma modell, som ev kan vara en 6x6 Zeiss Ikoflex-bild, tagen under samma "fotosession" 1968. Se länken nedan...

https://www.fotosidan.se/member/photos/editpic.htm?portfolio=188363&ID=940170

Hoppas att det här känns igen av er andra gamla rävar, "analog-nördar" som jag, och kanske min blogg också intresserar nyblivna unga sådana!

Skål!

Eder TILL-givne (innan Corona, för länge sedan lärde jag mig att gilla öl på TILL-bryggerier här i Östersund...)

/B

 

Inlagt 2020-05-14 09:51 | Läst 1705 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
När jag läser detta minns jag när jag i min ungdom stod hemma och framkallade/kopierade. Och faktiskt experimenterade med lithfilm en kort period, liksom andra experiment. Tror inte jag har något kvar att visa då jag är överdrivet nitisk när det skall röjas i förråden.
Det var en spännande blog att läsa, tackar för den.
Svar från Canalog 2020-05-14 20:18
Tack för ditt beröm, Stefan!

Det är roligt att få användning av flera arkiverade negativ som jag har i albumen från 70-talet. Jag har sedan dess haft en god ordning på de gamla negativen...i riktiga negativpärmar med pergamyn-blad.

Och impulsen till den här bloggen fick jag ju av killen som väckte den 18 år gamla forumtråden med frågan ”vad är en lith-bild.” och jag kände mig manad att svara med en blogg!

Det gav mig också tillfälla att skriva text och visa några bilder på det temat - bilder som jag kanske inte skulle ha publicerat på Fs utan att ha ett sammanhang.

Ha det bra!
mvh
/B
Kul att se dessa bilder som man gjorde på den tiden det begav sig. Pysslade med sånt i Fotoklubben då. Småbildsnegativ som kopierades på lithfilm i mörkrummet och framkallades i grafisk lithframkallare (så att det bara blev heltoner, svart och vitt). Kontaktkopierades sedan mot en annan lithfilm som blev ett negativ för slutkopiering på papperet. Lithkopiering idag har fått en annan betydelse, då man börjat använda en kraftigt utspädd lithframkallare som pappersframkallare när man kopierar vanliga negativ och får då resultat som du säkert sett i min blogg m,ed mera halvtoner och även färgtoner i olika nyanser.
Svar från Canalog 2020-05-17 08:21
Hej och tack för kommentaren Nils!
Jo jag inser att dina lithbilder är en lite annorlunda teknik...Men det krävs ju att ha ett riktigt mörkrum som jag ju inte har...och ett annat kunnande som du har.
Så lith får förbli en nostalgisk tillbakablick för mig!
Nils Bergqvist 2020-05-17 09:08
Men dom där gamla grafiska lithbilderna är riktigt snygga också, speciellt dom på musikern. Gjorde en liknande på Gunnar Siljabo Nilsson och hans sax, har den liggandes nånstans i en av mina lådor. Ett annat namn som användes för den typen av bilder är väl fotografik? Har en bok av Pär Lundqvist med namnet Forografik, som jag köptes å när vi skulle lära oss det 🙂
Svar från Canalog 2020-11-28 06:34
Hej igen Nils!
Sån här ”gammaldags” lithfilm som jag skriver om i min blogg ovan...finns den att köpa / importera nuförtiden? Vad heter den isåfall (specifikaton, 6-6,5 x 9 i storlek förstås)?
mvh
/B