Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen/ National Geographic.

NG hade sitt 125-årsjubileum år 2013.

Jag har  prenumererat på flera gånger - på och av. Men  har det  just nu och har nu läst anniversary edition och de liten särtryck där kom med.

Det var lite statistik som jag tyckte var intressant. De kallar det "Billedligt talt ".
Under 2012 gjordes nästan 2 miljoner bilder.
Av 62 fotografer i 54 länder. Av de 2 miljoner bilder har bara 1184 trykckts och för var och en av de 1184 togs 1650 bilder!

Nu är det inte min avsikt att starta en ny het debatt eller diskussion om färg kontra svartvitt - inte alls.

Men bara ett litet "klip" från kapiel 2: "En värld av färg" i jubileumsnumret. Som illustrerar dom vanskliga omständigheter och utmaningar datidans fotograferna kämpade med - både med färg og svartvitt. 

År 1910 publicerade NG 24 sidor med färgfotografier från Korea och Japan - taket av rike mannen W.W. Chapin. Alla hand färgad av en japansk konstnär.
I mellantiden kämpade kemister runt om i världen för att utveckla färgtekniker. NGs fotografer framkallade sina "autochrome-plattor" ute på fältet och skickade hem dem med ångbåt! De första autochrome bilder i NG kom i 1914!  Autochrome uppfanns av de berömda bröderna Lumière (Potatisstärkelse och glasplattor!). 

På 1930-talet skabade 35 mm kameror och den nya bländande Kodachrome en sensation i tidningen. Nu kunde man ta bilder på rörliga motiv och utan stativ, glasplattor etc.
År 1959 fanns det en färgfoto på framsidan av NG för första gången och målet var att hela bladet ska vara i färg. Målet blev verklighet i februari 1962 som den första tidskriften i USA - i sin helhet bara färger.

Kom nu ihåg att detta är inte ett inlägg för eller emot färg eller svartvitt! Även om det kan se ut så här. Min inställning till det är och har hela tiden varit - Färger för att visa hur världen och saker ser ut och svartvitt  till mer konstnärer och personliga uttryck.

Hälsningar från Erik / DK
PS: Så det ble kanske ändå ett debatt inlägg. sorry :-)

Inlagt 2014-03-05 19:35 | Läst 5033 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Trevlig läsning om NG, har också haft den till och från, ha det gott, LO
Svar från Erik Madsen 2014-03-06 18:05
Man kan inte (har inte råd) ha alla dom prenumerationer mer. Kan använda internet istället.
Hälsningar Erik
NG är bra, sen sådan här historia är alltid intressant tycker jag
Svar från Erik Madsen 2014-03-06 18:09
Berättelserna om de förholdene foto pionjärerna fick jobba på låter helt fantastiskt. Där har vi det mycket lättare.
Hälsningar från Erik / DK
En fantastiskt läsvärt magasin det där.
Ville gärna fått med en bild vore något det...
Ha bra torsdag
Gun-Inger
Svar från Erik Madsen 2014-03-06 18:16
Hej Gun-Inger.
Jag förstår ditt önskan om bilder. För det första är jag en kyckling då det kan vara frågan om upphovsrätten, för det andra, det finns så många att välja mellan. Det skulle kräva en helt annan typ av inlägg.
Ha det gott
Erik / DK