Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Direkt från kameran.

Vad betyder det när man säger att bilden är direkt från kameran (mestadels underförstått inte manipulerad)? Det handler naturligtvis om JPG-filer eftersom RAW-filer kräver behandling i det elektroniska mörkrummet.

Med dagens moderna DSLR, det finns så många inställningsmöjligheter - vitbalans med många justeringsnivauer, bildkontroll också med flera alternativ, auto ISO med automatisk slutare begränsning o.s.v. o.s.v.

I svartvit fotografi är alla flitrerne också närvarande - gul, orange, röd, etc. Jag vet att de erfarna och mycket begåvade svartvita fotograferna med erfarenhet av mörkrumsarbete rynka näsan på dessa möjligheter och föredrar att konvertera i PS. (Jag har absolut inget emot PhotoShop eller liknande programmer och jag använder själv Apples "Aperture").

Jag undrar fortfarande varför ingenjörerna på Nikon, Canon och alla andra fabriker kommer att lägga alla dessa möjligheter till kamerorna. Det är inte bara börjar kameror som har dessa program - även proffs och semiproff har det. Jag använder dem i så hög grad som mina behov kräver.

Mörkrummet blev aldrig "öppnat" för mig - det var Dias istället. Det kan vara orsaken till min inställning till ämnet här - vid Dias fotografering var man tvungen att göra bilden komplett i kameran! Är det därför?

Med många foto hälsningar
Erik från Danmark.

Postat 2013-02-05 15:10 | Läst 7067 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera