Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

EM-bloggen # 2376 / Handbolls-EM är över för denna gång.

Roskilde, den 31. januar 2022.

Och det slutade ganska bra för de nordiska nationerna. Sverige vann guld, Danmark vann brons, Norge blev nummer 5 och Island nummer 6. Det hade dock varit roligare om Sverige och Danmark hade mötts i finalen.

Jo men det blir andra finaler och Sverige verkar vara på rätt väg med detta nya lag. Grattis Sverige till guldet.

Nu är det vinter-OS. Danmark har nog inte de stora chanserna här och då måste jag heja på några andra - jag säger inte på förhand vem :-)

Från TV2´s EM-studie.

Båda fotograferade från TV-skärmen.

På gensyn.

//Erik//

Postat 2022-01-31 17:44 | Läst 1228 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

EM-bloggen # 2375 / Stora prisökningar på el och gas .....

Roskilde, den 30. januar 2022.

..... leder också till ökade höjningar på så mycket annat än ljus och värme - speciellt även inom mat och andra dagligvaror. Elpriserna ökar med 148% och gasvärmen har ökat med 19 200 här 2022 för en genomsnittlig familj. Många familjer kan räkna med en värmeräkning på 40 000 om året!

Ökningarna av el och gas har fått flera partier i Folketinget att försöka hitta ett sätt att hjälpa människor med små inkomster och pensionärerna.

Det finns dock varor som annonseras som "störande" billiga. Min påstående är att de måste ha varit för dyra tidigare!

PS: det är inte jag.

Postat 2022-01-30 14:22 | Läst 1433 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

EM-bloggen # 2374 / Ryssarna kommer.

Roskilde, den 28. januar 2022.

Det var en fras som hördes under det kalla kriget. Antingen som det står här eller med ett när för – när ryssarna kommer! För då borde danskarna vara redo, det var många som naivt trodde att vi kunde göra något åt. 

Danmark befriades från tysk ockupation av engelsmännen den 4-5. maj 1945, men Bornholm befriades slutligen först den 5 april 1946. Den tyske befälhavaren vägrade kapitulera till ryssarna, som hade erövrat den pommerska kusten ända till Rügen. Bornholm låg bakom denna front och ryssarna var därför mycket intresserade av denna strategiskt belägna ö. Den tyske befälhavaren hade fått order om att kapitulera endast till de västallierade. Detta ledde till allvarliga ryska bombningar av Rønne och Nexø och tyskarna kapitulerade. Från 7 april 1945 till 5 april 1946 fanns det 7-8 000 ryska soldater på Bornholm, som sådan ockuperades ön av ryssar. Ryssarna lämnade Bornholm och krävde i gengäld att främmande makters militär aldrig måtte stanna på ön.

Efter att Sovjetunionen lämnade ön 1946 fanns det fortfarande stora farhågor för att landet skulle invadera ön igen under det kalla kriget. Det strategiska läget mitt i Östersjön, nära både DDR och Polen, gjorde det viktigt i Natosammanhang. Samtidigt var det nyttigt för underrättelsetjänsten som hade radarsystem utanför Dueodde och i Almindingen.

Jag tror att vi som kan minnas eller har fått höra om Bornholms öde och hur nära det var att Bornholm hade blivit en del av Ryssland, kan relatera till nuläget - att Ukraina och de baltiska länderna känner sig otrygga. Jag vet inte hur rädda vi måste vara för våra revir Gotland och Bornholm, men vi måste då visa upp oss och markera att vi tar hoten på allvar. Och att vi visar de andra länderna vårt stöd.

EDIT- 29/01-22: Jag vet inte om denna länk går att öppnas och kan ses i Sverige. När jag bifogar den är den mest refererad till ev. mer historieintresserad.

https://www.youtube.com/watch?v=CriUxJi0H4Y

På gensyn.

Postat 2022-01-28 15:25 | Läst 1482 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

EM-bloggen # 2373 / Det kan vara surt att vara dansk.

Roskilde, den 27. januar 2022.

Inte för att vi förlorade til Frankrike i handboll, men för att jag inte kan prenumerera på "Fotosidan Magasin". När man/jag vill beställa det, måste jag ge upp personnummer för att dom ka hitta den adress som tidningen ska skickas til. Mitt danska personnummer kan självklart inte användas för det ! Men då kan jag inte fortsätta. För några år sedan har jag haft en prenumeration, men då jag skulle förnya det, jag var underrättad att det inte mer kunde levereras till DK. För en tid sedan tror jag att jag såg att de kunde det igen och att det kunde uppenbart väl skickas till Norge. Jag har just skrivit till redaktörerna för en förklaring.

PS: Jag har fått snabbt svar från David idag den 28. och måste se om jag kan följa hans förklaring, men det låter så.

I april 2018 hittade min fru en enda kopia i ett bladkiosk här i Roskilde !!!

På gensyn.

Postat 2022-01-27 22:31 | Läst 1138 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

EM-bloggen # 2372 / Jag väntar på att fartygen ska i vattnet igen i Roskilde.

Roskilde, den 27. januar 2022.

Tills dess måste jag bara ta en titt på den här.

PS: Just idag är det förmodligen mycket bra att fartygen är på land. Det blåser just nu i Roskilde med upp till 12 och 21 m / sek.

Det är inget jag har gjort. Står på en fönsterbräda på ett hamnvärdshus.

På gensyn.

Postat 2022-01-27 20:15 | Läst 913 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa