Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2844: För de svartvita entusiaster och väldigt lite om Leica.

Leican - fotograferat med en Nikon D700 og 50 mm f/1,4.

Jag har dock inte skaffat en svartvit TV :-) Men jag har en svaghet för svartvita BIO-filmer och serier.

På Netflix har jag precis sett en fantastisk sv/v-serie: "Ripley". Den är i 8 avsnitt på runt 1 timme, som man enkelt kan se med pauser. En om dagen om man kan vänta. Jag kunde inte, jag så 2 åt gången.

Förutom att den är i svart och vitt så "har man virkelig kælet for" komp, platserna, ljussättningen, skådespeleriet etc. 

"Miniserien baserad på Patricia Highsmiths berömda roman är årets överlägset mest estetiska serie och har en utmärkt Andrew Scott i huvudrollen".

På återseende !

PS: Anmeldelse af 'Ripley' på Netflix | Vi Elsker Serier

Postat 2024-04-08 11:04 | Läst 581 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Roskilde-bloggen # 2841: Nyupptäckt "film".

Nikon D700 med NIKKOR 50 mm 1:1.4. Sort hvid direkte ud af kameraet. f/5,6 -1/125 sek. Auto ISO 2800.

Bilden här har inget med texten att göra.

Den nya filmen heter: "EMA Color 400 D". Det är en dagsljusfärgfilm med 20 bilder per rulle. Den finns även som ASA 200 D och med 40 bilder.

Det är inte en film som det skrivits så mycket om, jag visste i alla fall inte om den :-):-)

Emfoto43-redaktionen kommer att testa dem i Nikonen senare i år.

PS: Det här är INTE ett aprilskämt, men lite "fis og ballade", som vi siger på dansk :-)

På återseende!

Postat 2024-04-02 12:53 | Läst 406 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Roskilde-bloggen # 2836: "Man tager et standpunkt, til man tager et nyt"

Försök till översättning: "Du tar en ställning tills du tar en ny".

03/24 Edit: Det danska ordet "standpunkt" skulle också kunna kallas "holdning"/attityd i detta sammanhang.

Det sa en dansk politiker (statsminister och socialdemokrat) en gång. Han hade före valet sagt att han inte skulle samarbeta med SF. Efter valet var han sedan beroende av SF:s mandater för att kunna fortsätta sin regering.

Citatet användes senare i många olika situationer. Idag och här nu också av mig. Om en statsminister kan komma undan så kan jag väl också det :-)

Roskilde-bloggen # 2835: Benspænd - För många digitala foton - Inspiration. - Fotosidan

Utan att ens ha varit ute och testat mitt lilla projekt så har jag redan ändrat "standpunkt" om att det ska vara svartvit fotografering. Det blir med färger – och varför nu det ? Jag håller fast vid min DSLR D700. Den kan ställas in på Monokrom, men det kan man/jag inte se i sökaren. Jag föredrar att kunna se mina svartvita motiv innan jag trycker på knappen och nej jag konverterar inte. Det fungerar bättre med mina spegellösa kamerors EVF-sökare. Där ser man det svart/vitt, om man har valt det.

Så det blir färg med Nikonen i projektet och då måste det bli sv/v i Fujien.

På återseendet.

UPS, jag antar att ett aktuellt foto borde finnas med i bloggen :-)

Nikon D700 med AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.4 G. Nikons Monochrome med EMs mindre justering i kameran. f/5,6 - 1/250 sek. Auto ISO 200.

Postat 2024-03-23 13:28 | Läst 347 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Roskilde-bloggen # 2835: Benspænd - För många digitala foton - Inspiration.

Nikon D700 med AF NIKKOR 28 mm 1:2,8 og  L37c filter och motljusskydd Nikon HN-2.  All "Made in Japan".

f/2,8 - 1/250 sek. - ISO 200 - med Nikons Monochrome + lite justering i kameran av mig.

Jag förbereder min säsongsstart och har blivit influerad och inspirerad av olika kommentarer, bloggtexter här på FS och input från olika Youtube videor.

Jag planerar att ge mig själv ett "benspænd" genom att sätta ett mindre minneskort (128 MB) i kameran och minska bildstorleken från L = 12,1 MB till M = 6,8 MB. Det betyder att jag bara kan ha 20 bilder på kortet. Jag skulle också kunna ställa in storleken på S = 3 MB och då kan det finnas 44 bilder på kortet.

Det kommer att påminna mig lite om när jag fotograferade diabilder på "gamla" dagar då jag ändå bara hade 1 rulle med mig. Antingen en med 24 eller en med 36 bilder.

Slutligen blir det också med en 50 mm, vilket också var väldigt vanligt på den tiden. De så kallade SLR "systemkamerorna" var vid köp utrustade med en 50 mm. Även min Canon AE.

Det enda som kommer att skilja sig från tiden på 60-talet är att det blir svart/vitt. Jag flirtade  först med det efter att jag gick med här på FS.

Färgfotograferingen blir med min Fujifilm X100F - för som Fuji själv säger: "Fuji handlar om färg". De har trots allt också många års erfarenhet av att producera färgfilmer – Provia, Astia, Velvia m.fl.

På återseende.

Postat 2024-03-17 17:03 | Läst 426 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

# 2831: Mediokra bilder, halvbra bilder eller vad jag ibland kallar mine.....

..... bagatell bilder :-)

Bagatell motiv - bagatell foto.

Nikon D700 FX med AF-S NIKKOR 50 mm 1:1,4 G

Som jag har skrivit tidigare har jag den helt grundläggande åsikten att "Fotosidans Fotoblogg" är en BLOGG. Vilke vel egentligen är ett textuniversum – eller vad ?

Det kan mycket väl vara så att en del/många av fotografierna kan uppfattas som triviala och ointressanta. Att de inte lever upp till standarden och därför inte tål de helt stora bildanalyserna.

MEN det är nog inte hela meningen med bilder till ett blogginlägg heller. Att man kan lägga toppbilder i en blogg är helt OK – tycker jag. Men att förvänta sig djupare kommentarer och analyser är nog för mycket begärt :-)

Det finns andra ställen här på FS där man kan presenterar sina toppbilder och där man kanske också får mer seriösa kommentarer och betyg för sina insatser.

Mvh. Erik.

PS: Jag har tagit bort "Roskilde bloggen" från min header. Och datumbeteckningen.

Postat 2024-03-10 22:58 | Läst 463 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 3 ... 125 Nästa