Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1240 / Vad, varför och hur.

Roskilde, den 28. februar 2019.

Förklaringar.

Citat fra nettet: "En blog er kort sagt en web log, en dagbog, hvor emnerne dog ikke behøver at være dagens oplevelser. Karakteristisk for blogs er, at de giver læserne mulighed for at kommentere indlæg på bloggen".

"Danske Bloggen" är min dagbok där jag skriver om vad som upptar mig i vardagen. Jag försöker att fokusera på fotorelaterade ämnen och som alltid följer 1-2-3-4 bilder med.

_____________________________________________________________________________________

Idag med bildexempel med mina olika inställningar i kameran för svartvit fotografi :

EXIF: f/8 - 1/250 sek. ISO 400.  Acros + Rött filter - Spotmätning - Högdagernivå -2 - Lågdagernivå +2 - Shärpa +1.

EXIF: f/4,0 - 1/70 sek. - ISO 6400.  Acros - Multmätning - EV comp. +1/3 - Hi tone -1 - Sh tone 0 - Kornighet av- Kvadrat i kameran.

EXIF: f/4,0 - 1/70 sek. - ISO 1250.  Acros - Multimätning - EV comp. +1/3 - Hi tone +3 - Sh tone +4 - Dynamisk omfång 200% - Brusreducering -4. - Skärpa -1 - Kornighet av.

_________________________________________________________________________________________

De sista inställningen här är nog mina favoriter för de flesta svarta vita motiver. Jag har sparat 2 olika Acros-inställningar, som jag enkelt kan växla mellan utan att behöva gå til alla möjliga menyer. Jag har tilldelat de enkla funktionerna till några av de programmerbara funktionsknapparna. Allt  kan ändras och kontrolleras och kan ses, i den elektroniska sökaren.

Jag har gjort detsamma med mina "färgfilmer" och här har jag också sparat 3 olika vitbalansinställningar, som lagras tillsammans med Provia, Classic Crome och Neg Hi. Det kan alla justeras och bytas mellan och jag har full kontroll över det i sökaren - utan att ta ögat från motivet - let og elegant, som vi siger på dansk.

För det mesta kör jag med bländare förinställningar och auto ISO, men här har jag också en programmerad funktion med 3 olika ISO/slutarkombinationer. EV comp är permanent inställd på C och jag kan därför justera med framhjulet och därmed också från +5 till -5 med 1/3 intervall. Också synlig i sökaren och jag kan genast se resultatet av mina justeringar, men alla vet förstås det som har EVF i sina kameror.

Hälsningar från Erik.
Roskilde/DK.
Postat 2019-02-28 20:09 | Läst 3754 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Danske Bloggen 1239 / Dagens bild i "Kodachrome-simulering" och et Dogme-foto.

Roskilde, den 26. februar 2019.

Bagatell bilder.

Idag mättas den högsta temperaturen i februari någonsin under den tiden som mätningarna har ägt rum. Den var 15,8 + grader och mäts bara en gång tidigare - 15,8 + grader 1990 på Frederiksberg i Köpenhamn.

Bildtexterne är under bilderne.

Så här såg det ut ur mitt köksfönster idag.

Fika paus. (Dogme EM bild).

Hälsningar från Erik.
Roskilde/DK.
Postat 2019-02-27 00:07 | Läst 3724 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Danske Bloggen 1238 / Ljusmätning og 4:3 formatet.

Roskilde, den 22. februar 2019.

Dagens foton var med ljuset som tema.

Idag skenade solen mesta av dagen, men temperaturen var inget att skriva hem om. Med 1-2-3 + grader och en ostlig vind kändes det som frost. Från söndag lovas det +10 till +12 grader och mindre vind -  betyder det att våren kommer?

Till LO och Bjarne: Nu när man/jag inte har en Olympus kan jag åtminstone beskära till 4:3 en gång i taget. Jag vet att det inte är tillräckligt bra :-)

*

Spot mätning och .....

.... rakt ut ur kameran. Båda bilderna är dock beskurit efteråt.

Hälsningar från Erk.
Roskilde/DK.
Postat 2019-02-22 17:37 | Läst 3508 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Danske Bloggen 1237 / När dagen lider mot sitt slut.

Roskilde, den 21. februar 2019.

Nedräkning för natten.

Fortfarande inomhusaktivitet. Våren lär vänta på sig ett tag.

*

Hälsningar från Erik.
Roskilde/DK.
Postat 2019-02-22 00:13 | Läst 2997 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Danske Bloggen 1236 / Kommentera eller inte?

Roskilde, den 21. februar 2019.

To Doo or Not to Doo - That Is the Question.

Jag har nyligen läst några meningsutbyten mellan några medlemmar här på FS. Det handlade om huruvida man skulle kommentera blogginlägg eller inte.

Jag mener att vi har diskuterat det många gånger tidigare? Man kan både kommentera / debattera bifogade bilder och eller innehållet i texten. Jag tycker att de flesta av kommentarerna handlar om texten, berättelsen och motiven i bilderna. Och mycket sällan om kvaliteten på bilderna och inte alls en djupare analys eller faktisk bildkritik. Det är bara bra med mig, jag tycker att det är mer lämpligt någon annanstans. Jag menar inte att man inte kan göra det - analysera och kritisera bilder på bloggen, men det är inte det viktigaste för mig. Det är en dagbok för mig, där jag kan skriva om fotorelaterade ämnen och eventuellt bifoga några bilder som har att göra med texten och vice versa - helt enkelt.

Jag läser och kommenterar själv i den utsträckning jag kan. Jag får mycket inspiration och från tid till annan också ny kunskap om mycket mer än fotorelaterade frågor - så ingen förändring i beteende från min sida.

Om det finns någon som vil ge sin åsikt eller debattera måste vara helt frivilligt.

Här är en arkivbild som inte nödvändigtvis kräver eller förutsätter kommentarer eller kritik :-)

Erik Madsens vapenarsenal :-)

Hälsningar från Erik.
Roskilde/DK.

Postat 2019-02-20 22:18 | Läst 3648 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera
1 2 3 Nästa