Erik Madsen - Roskilde/DK.

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer.

Bilddagbok # 2550 / Sommeren 1943 .....

ROSKILDE, DEN 23. SEPTEMBER 2022.

..... föddes jag.

Här är ett av mina loppfynd på Hestetorvet i Roskilde - den lilla boken inte kameran.

Några av bilderna hade jag sett tidigare – i olika sammanhang. Jag hade dock aldrig hört talas om luftvärnsbatterierna i Malmö. Vi flyttade också från Köpenhamn ända ner till Nakskov på Lolland när jag var 9 månader.

Den sommaren ökade motståndet från den danska befolkningen. "Folkets strejk" startade i Odense, fortsatte till Esbjerg och slutligen "Augustiupproret 1943" till Köpenhamn.

Sabotagehandlingarna blev också vanligare och våldsammare.

Danmark den 29. august 1943.

På grund av de många sabotagehandlingarna - särskilt mot järnvägstrafiken mot Tyskland - krävde tyskarna att de danska myndigheterna skulle införa dödsstraff för sabotage mot tyska intressen i Danmark. Den nybildade danska regeringen vägrade och de "gik af"/ lämnade. Tyskarna tog över och införde dödsstraffen m.m.

Boken omfattar alla 5 år av ockupationen. Jag har bara valt lite från sommaren då danskarna reste sig i massor. Redigeringen av boken slutfördes i september 1945.

Man kan sluta här om man vill.

======================================================================

I mitt exemplar (omtryckt 1955) på 10:e befrielseåret är några sidor borttagna, men samtidigt har även ytterligare material tillkommit, Förordet i detta är skrivet av fru Gudrun Fiil från Hvidsten Kro. Hon var gift med gästgivaren Marius Fiil, som gick med i motståndet tillsammans med de flesta av hans familj, vänner och grannar. De tog emot, lagrade och transporterade de vapen och ammunition som engelsmännen släppte från luften i containrar utrustade med fallskärmar. Gruppen deltog inte i egentliga sabotagehandlingar. Många motståndsmän försågs med en kaliumcyanidampull, som de var tvungna att använda om de fångades av Gestapo, för att de inte skulle avslöja andra motståndsmän eller planer osv. En av motståndsmännen som gruppen hade kontakt med tog inte ampullen och torterades til att avslöja "Hvidsten Gruppen".

Hela gruppen på 14 greps den 11 mars 1944 och fördes till Vestre Fængsel. Den 26 juni 1944 dömdes 8 av dem till döden och de avrättades i Ryvangen den 29 juni 1944 – inklusive Marius Fiil. De övriga fick varierande fängelsestraff från livstid till 4 år och Gudrun och Marius 17-åriga dotter dömdes till 2 års ungdomsfängelse. 2 i gruppen lyckades fly till Sverige.

I Ryvangen hittades "ligene" av de åtta avrättade medlemmarna i Hvidsten Gruppen och sommaren 1945 fördes deras "jordiske rester" hem till Hvidsten och begravdes 100 meter norr om Hvidsten Kro, där det finns en minneslund och en minnessten restes. .

Källor: Wikipedia. Min egen läsning av denna bok och andra böcker, samt genom att se olika dokumentärfilm och inte minst den danska långfilmen "Hvidsten Gruppen" från 2012. En ny långfilm "Hvidsten Gruppen 2" har gjorts i år, som handlar om de efterblivna kvinnorna och de "rædsler" de mötte i de tyska fängelserna. Jag har inte sett den än.

=======================================================================

PS: Kameran är en jag ärvt, men det är samma modell som min mamma tog väldigt få fotografier med i min barndom.

Postat 2022-09-23 13:37 | Läst 182 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Bilddagbok # 2549 / Spår av mänsklig aktivitet.

ROSKILDE, DEN 21. SEPTEMBER 2022.

..... på en vanlig vardag på Ringstedvej i Roskilde/DK.

*

**

***

Självklart med full öppning och rakt ut ur kameran :-) Med en svartvit "film" med kontrast och något kornigt som jag inte kommer ihåg "framkallardetaljerna" för 😀

På gensyn.

Postat 2022-09-21 22:50 | Läst 222 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Bilddagbok # 2548 / Två citater som inspiration till detta blogginlägg.

ROSKILDE, DEN 20. SEPTEMBER 2022.

Bengt B: "Full öppning som sagt! Allt annat e fegt! :)"

Erik M: "Direkte ud af kameraet ! Alt andet er dumt, når man har et Fuji kamera :-)"

Det fungerar även med en Nikon:

Iben hos morfar (og mormor), den 10. september 2022.

Nikon D700 + AF-S NIKKOR 50 mm 1:1,4 G objektivet. f/1,4 - 1/125 sek. - ISO 1250 - rakt ut ur kameran - också beskuren i kameran

På gensyn.

Postat 2022-09-20 14:25 | Läst 236 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Bilddagbok # 2547 / Pr. efterkrav.

ROSKILDE, DEN 19. SEPTEMBER 2022.

Jag ligger några dagar efter med att göra en blogg pr dag.

Måste man da det ? Nej, säger någon, och jag känner så, att jag gör som jag vill. Inte nödvändigtvis för att det kommer några guldkorn ur min mun eller att mina fotografier håller särskilt hög klass eller kvalitet.

Jag tillåter mig därför att ladda upp ett par från Stændertorvet från den 31 augusti, där jag testade min Nikon D700 med min AF Nikor 28 mm f/2.8. Och med Nikons Standard-färger och Nikons Monochrome direkt ur kameran.

Vänligen undvik att kommentera färg ctr svart vit. Det är inte en fråga här.

På gensyn.

Capture Life

Postat 2022-09-20 10:17 | Läst 184 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bilddagbok # 2546 / Langtids følger efter skybrud.

ROSKILDE, DEN 19. SEPTEMBER 2022.

Roskilde drabbades av ett våldsamt molnbrott den 29 augusti i år Ett molnbrott definieras i DK som att minst 15 mm faller på en halvtimme. Den aktuella dagen föll 31,2 millimeter på en halvtimme. Regnet fortsatte till nästa dag vid 11-tiden och då hade det fallit totalt 74 millimeter och det kallades ett dubbelt molnbrott och en "76 års hændelse"

Restaurang "Snekken" vid Roskilde hamn och till höger vandrarhemmet som idag heter "Danhostel Roskilde Vandrerhjem". Jag har tidigare visat bilder härifrån, men tillfället är ett annat idag.....

..... tillfälligt stängt. Det är på grund av det kraftiga och kontinuerliga regnet, som har trängt in uppifrån och förmodligen även via avloppen?

Själva restaurangen ligger trots allt upphöjd ovanför kajområdet – lärt av tidigare erfarenheter. Det var och är ibland översvämningar i området, när vattnet trycks ner i Roskildefjorden och den slutar jo här.

På gensyn.

Postat 2022-09-19 15:30 | Läst 199 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 4 Nästa