Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1983 / Dagens uppgift.

Roskilde, den 30. november 2020.

^

Jag hade bestämt mig för att skriva ett kapitel mer till mina memoarer. Det blev fyra sidor mer. Därför tänkte jag icke mycket på fotografering idag.

Arkivbild.

Bilden har ingenting att göra med texten eller mina minnen.

Mvh. Erik M.

Postat 2020-11-30 22:31 | Läst 2174 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Danske Bloggen 1982 / Författer .....

Roskilde, den 29. november 2020.

^

..... nej, inte alls, men man kan jo prova.

Min bror har skrivit en liten bok om sina minnen - från barndomen till nu 2020. Det har gett mig inspiration att försöka göra något liknande.

Naturligtvis fyller min reumatiska sjukdom mycket i mina barndomsminnen - från när jag var 5 till jag var 11-12 år gammal. Det var inte något som man pratade om i familjen och först när min mor dog i 1997 fick min bror och jag pratad om, vad vi kunde komma ihåg från vår barndom. Det var många saker som vi kom ihåg annorlunda och det var också många saker som vi inte kunde komma ihåg alls.

För några år sedan fick jag en bok från mitt barnbarn - "Morfar fortæl nu". Med många frågor om hur du levt, hur du kände dig med dina syskon, om du kunde komma ihåg din första flickvän och så vidare. Den formen var inte precis något jag gillade. Men jag skulle jo vilja förmedla några minnen till mina barn och barnbarn.

I helgen försökte jag därför skriva ner lite - fritt från levern. Med hjälp av min brors bok och några fotografier lyckades jag sätta några viktiga händelser på plats. Lyckligtvis hade min mor skrivit årstal under några av fotografierna i mina fotoalbum.

Min bros bok.

Första kapitlet - för korrekturläsning.

Mvh. Erik M.

Postat 2020-11-29 22:26 | Läst 2564 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Danske Bloggen 1981 / Drönare.

Roskilde, den 28. november 2020.

^

Idag läste jag i Coops magasin "Samvirke" - lite om drönare och om några av de danska reglerna, samt 5 tips som man bör vara uppmärksam på innan man köper en.

Jag var mest intresserad av att veta vart man skulle flyga med dem .....

..... Som privatperson får man bara flyga utanför stadsområden. Man får inte flyga över bostäder, fabriker / företag eller reaktiva områden som idrottsplaner och campingplatser. Stränder och skogar nära stadsområden är också förbjudna områden för privata drönare. Man måste också bara flyga i en maximal höjd av 100 meter och får inte utgöra en fara och besvär för andra.

Om drönaren väger mindre än 250 gram måste man som privatperson flyga med den utanför stadsområdena. Om den väger mer än 250 gram måste man ha ett dronemärke och kan fortfarande bara flyga utanför stadsområden. Ett dronebevis för proffs kan tas på 2-3 dagar, vilket ger tillstånd att flyga på ett antal platser som annars inte är tillåtna, inklusive i stadsområden.

EDIT 29/11-20:  De danska reglerna för flygning med fjärrstyrda flygplan, helikoptrar och drönare är några av de mest restriktiva i Europa. Det kan man säga är med goda skäl. Det gäller både medborgarnas säkerhet och deras känsla för integritet. Med drönare utrustade med videokameror som kan flyga in över vilken mark som helst och beröva dem tillgång till privata områden, finns det uppenbarligen ett behov av regler för användning av drönare. Det är naturligtvis viktigt att du bekantar dig med dessa regler, som utarbetats av den danska transportmyndigheten, innan du slår på drönaren och skickar den i luften. Både för din egen skull och för dina medborgares skull.

SE evt.: https://droneregler.dk

Mvh. Erik M.

Postat 2020-11-28 20:17 | Läst 2936 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Danske Bloggen 1980 / Filmsimuleringar, vintagelinser, test, fågelbilder .....

Roskilde, den 27. november 2020.

^

..... direkt ur kameran, jpg ctr. RAW, analog ctr. digital, svartvitt ctr. färg, diskussioner och debatter, religion och politik etc.

Hur underbart det är med några dedikerade fotoentusiaster.

Ibland kan det vara svårt för mig att följa med - språkligt, om man (jag) vill delta med förnuftiga kommentarer. Riskerar att missförstås. Jag har skrivit detta tidigare, så det är några tankar och intryck som kommer upp till mig då och då.

Jag vet mycket väl att det finns vissa som mener att jag tar det för nära. Men det känns inte trevligt att höra / läsa ord som: förståsigpåaran, jpg-fundamentalist eller att jag ständigt "tjattar" för mycket om direkt ut ur kameran med jpg-filer. Det påverkar på lång sikt och begränsar min omedelbara inställning till tangenterna. Jag tänker mer på mitt ordval och vilka ämnen jag vill skriva om eller kommentera. På senare tid har det lett till att jag har blivit mindre aktiv.

Jag känner att det är dags för mig att tona ner min begejstradning och entusiasm för min Fuji X100F och mina egna justeringar i filmsimuleringarna.

Det här fotot kommer att vara det sista i sitt slag den här gången.

Ett tag kommer det att vara med Fujis filmsimuleringar utan mina justeringar. Tillbaka till grundläggande -Val av mätmetod, manuellt val av bländare, slutartid, filmhastighet (ISO) och +/- ev. och manuell fokusering.

Vintersol i grannens trädgård.

Beskuren 4:3, men annars direkt ur kameran med EM´s justeringar i Velvia-simuleringen. f / 4 - 1/125 sek. - ISO 500.

Mvh. Erik.

Postat 2020-11-27 23:29 | Läst 2745 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Danske Bloggen 1979 / Stilleben.

Roskilde, den 25. november 2020.

^

f/8 - 1/25 sek. - ISO 800.

Mvh. Erik M.

Postat 2020-11-25 22:30 | Läst 2583 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 5 Nästa