Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen/ Google

Här kommer för första gången ett blogginlägg från min danskspråkiga blogg. Förmodligen också den sista - det är sannerligen inte tänkt att blanda de två bloggen. Men om det är en match så kan man aldrig veta:-)

________________________________________________________________________

GOOGLE.

Det store dyr i åbenbaringen - vil nogen sikkert sige. Alle eller næsten alle bruger et eller andet Google-prgram. Lige fra G-søgning, Picassa, Maps, Gmail, G+, Blogger, m.fl. til You Tube! 
Jeg har brugt Picassa længe før Google overtog det, ligesom jeg også har haft en Gmail-konto og en profil på G+ i flere år. Henad vejen er der sket det, at Google-produkterne er blevet mere og mere intregreret, så hvis man er oprettet i et af dem, har man automatisk også en profil i de andre (er min opfattelse/oplevelse).   
Nå men det jeg ville skrive om i dag var, at jeg først i dag blev klar over at jeg også "eksisterede" på You Tube! Selvfølgelig - dumme mig. Det skulle selvfølgelig prøves - bare for sjov sagde jeg til mig selv. Så her vil jeg belemre jer med et lille eksempel:
På gensyn
Erik Madsen - Roskilde
Så varsågod öva dig lite på danska, men det är nog inte så svårt som att förstå som de talade :-)
_______________________________________________________________________ 
Här kommer en gammal arkiv bild som inte har varit offentligt gjort förut. 
Två av mina kompisars bilar vilar efter den årliga kvällspromenad från min klubbs mötesplats.

Hälsningar från Erik / DK
© emfoto43/Roskilde

Postat 2014-03-22 14:26 | Läst 4794 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Danske Bloggen / Vår eller höst?

______________________________________________________________________

En del av Danmarks längsta allé (7 km).

Nikon Coolpix S500! och NIK programvara av något slag :-)
© emfoto43/Roskilde/2007.

Hälsningar från Erik / DK


Postat 2014-03-10 22:25 | Läst 5537 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Danske Bloggen/ National Geographic.

NG hade sitt 125-årsjubileum år 2013.

Jag har  prenumererat på flera gånger - på och av. Men  har det  just nu och har nu läst anniversary edition och de liten särtryck där kom med.

Det var lite statistik som jag tyckte var intressant. De kallar det "Billedligt talt ".
Under 2012 gjordes nästan 2 miljoner bilder.
Av 62 fotografer i 54 länder. Av de 2 miljoner bilder har bara 1184 trykckts och för var och en av de 1184 togs 1650 bilder!

Nu är det inte min avsikt att starta en ny het debatt eller diskussion om färg kontra svartvitt - inte alls.

Men bara ett litet "klip" från kapiel 2: "En värld av färg" i jubileumsnumret. Som illustrerar dom vanskliga omständigheter och utmaningar datidans fotograferna kämpade med - både med färg og svartvitt. 

År 1910 publicerade NG 24 sidor med färgfotografier från Korea och Japan - taket av rike mannen W.W. Chapin. Alla hand färgad av en japansk konstnär.
I mellantiden kämpade kemister runt om i världen för att utveckla färgtekniker. NGs fotografer framkallade sina "autochrome-plattor" ute på fältet och skickade hem dem med ångbåt! De första autochrome bilder i NG kom i 1914!  Autochrome uppfanns av de berömda bröderna Lumière (Potatisstärkelse och glasplattor!). 

På 1930-talet skabade 35 mm kameror och den nya bländande Kodachrome en sensation i tidningen. Nu kunde man ta bilder på rörliga motiv och utan stativ, glasplattor etc.
År 1959 fanns det en färgfoto på framsidan av NG för första gången och målet var att hela bladet ska vara i färg. Målet blev verklighet i februari 1962 som den första tidskriften i USA - i sin helhet bara färger.

Kom nu ihåg att detta är inte ett inlägg för eller emot färg eller svartvitt! Även om det kan se ut så här. Min inställning till det är och har hela tiden varit - Färger för att visa hur världen och saker ser ut och svartvitt  till mer konstnärer och personliga uttryck.

Hälsningar från Erik / DK
PS: Så det ble kanske ändå ett debatt inlägg. sorry :-)

Postat 2014-03-05 19:35 | Läst 5018 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera