Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2788: Layers and Fill the Frame.

Roskilde, den 14. november 2023.

Förstora för att se bilden på en svart bakgrund.

Arkivbild.

Fujifilm X100F med Fujis Classic Chrome SIM. f/8 - 1/480 sek. - ISO 400.

Här är det pojken med vapnet, som var mitt huvudmotiv. Jag vet vel, att "Fill the Frame" har ett annat syfte också.

Mvh. Erik.

Postat 2023-11-15 16:36 | Läst 647 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Roskilde-bloggen # 2787: Street photography and Layers.

Roskilde, den 13. november 2023

Förstora för att se bilderna på en svart bakgrund:

Arkivbilder.

Fujifilm X100F med Fujis Acros SIM. f/8 - 1/500 sek. - ISO 1000.

Fujifilm X100F med Fujis Acros SIM. f/8 - 1/500 sek. - ISO 1000.

Från det att jag började fotografera på gator och torg var jag inne på olika hemsidor för att få tips och åsikter om "street photography". Precis som jag också letade efter information om svartvit fotografering, som jag absolut inte visste något om. Den lokala fotoklubben har lokaler på 1:a våningen i en äldre byggnad, så jag kan inte gå upp dit. Då får man försöka klara sig på annat sätt och här har FS varit till stor hjälp och inspiration – tack så mycket.

Jag har länge inte velat kalla mig "gatufotograf" för jag var osäker på om det skulle hålla (passar in). Men kallade mig själv med min egen titel "Situatiosnfotograf", vilket nog också passar bättre om de flesta av mina fotografirar i bloggarna.

Idag fotograferar jag både färg och sv/v, men jag har hållit mig till: helst f/11 - f/8 eller vid behov f/5.6 för att få med den omgivande miljön i bilden. En slutartid också helst 1/500 sek. - vid behov 1/250 sek.

Layers – det var ett nytt ord som jag stötte på på webben. Det är väl detsamma som att skapa djup i fotografiet, vilket är viktigt i landskapsfotografering – förgrund, mellangrund och bakgrund? Det var dock i samband med gatufotografering som jag stötte på ordet Layers. Det uppnår man (sägs det) genom att ha ett stort skärpedjup (f/11 till exempel) och sedan givetvis genom att ha delar av fotomotiven i både förgrund och bakgrund :-) Tekniken är inte riktigt på plats i dessa 2, men jag tror att jag har förstått konceptet och måste öva mer, när jag kommer ut på gatorna igen i 2024 - förhoppningsvis :-)

Mvh. Erik.

PS: Anledningen till att de klappade – det behövde jag väl egentligen inte att visa ?

Fujifilm X100F med Fujis Acros SIM. f/8 - 1/500 sek. - ISO 1600.

"Fattigmans Leican".

Postat 2023-11-14 08:15 | Läst 1102 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

1631 - Blend in.

Roskilde, den 13. februar 2020 - Danske Bloggen nummer 1631.

Jag har lite problem med att smälta in (kallas det så på svenska ?). En gammal man på en MiniCrossser (invalidscooter) - det gör man inte (smältar in). Därför kan jag lika gärna försöka köra på gatan om en liten stund (april) :-) med min gamla FF Nikon D700 och en 28 mm och låta Sonyen och Fujien få en liten och välförtjänt paus. PS: När Leica kan med 28 mm kan jag förmodligen också :-)

Om jag använder ett tips från en erfaren gatufotograf - kan det hända att jag kan lyckas med den stora kameran. Jag tittar alltid i sökaren och har därför kameran framför mitt öga. Tipset handlade om att peka med kameran - antingen över huvudet eller precis bredvid personerna och när de har tappat intresset för fotografen, vrid kameran och klicka. Det enda jag är spända på är ljudet, som låter högt inomhus, nu får vi se hur det går.

Bildtexterne är under bilderne här hos mig.

Kameran har också svårt att smälta in. Även om jag har sat på ett mindre 28 mm objektiv än vad jag brukar - 35 og 50 mm. Och då är den inte heller helt tyst :-)

"Du / jag är upptäckt".

Jag har använt tipset vid flera tillfällen genom åren. Som här - först til höger och sedan lika tyst til vänster och klicka. Men här med den mindre och mycket tysta X100F. Jag tittar i sökaren med mitt högra öga och håller ögonen på damerna med vänster öga - tills de är där jag vill ha dem. Sedan vrider jag kameran och klickar.

På återseende. 

Från Erik.

Postat 2020-02-13 20:37 | Läst 3461 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Danske Bloggen 1610 / Konvertering.

Roskilde, den 24. januar 2020.

Det är länge sedan jag provade den övningen.

Jag läste en gång att det enda sättet att få perfekta svartvita foton var att fotografera i färg och sedan konvertera till svartvitt ! Speciellt var det viktigt för "jpg-fotografer" som inte kunde ändra tillbaka till färger om de hade fotograferat svartvitt. Naturligtvis slog den tillkännagivande särskilt hårt på en inbiten jpg-fotograf som jag, som hellre vill avsluta bilderna i kameran :-) :-)

I avsaknad av aktiva fotoupplevelser för tillfället, kunde det inte skada att göra ett försök med en arkivbild:

^

Konverterat.

På återseende.

Originalet, som jag naturligtvis valde att fotografera i färg.

Postat 2020-01-24 23:26 | Läst 3669 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 40 Nästa