Erik Madsen/DK

Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Roskilde-bloggen # 2839: Nostalgi.

Även om det bara är en "bagatellbild" ser den lite bättre ut på en svart bakgrund om man förstorar den.

Sony RX100III - f/2,8 - 1/50 sek. - ISO 3200.

Ett trivialt/bagatell foto där jag har använt en förinställd "Nostalgia 60" preset och lagt till en ram i programmet PhotoScape X. Det är det enda efterbehandlingsprogram jag har för närvarande.

Det är också lite nostalgi kring några av elementen i bilden – medicinen mot min ansiktsförlamning förra året – mitt gamla iPhone fodral och inte minst min nostalgiska utseende och älskade kamera.

På återseende.

Postat 2024-03-30 20:26 | Läst 655 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Roskilde-bloggen # 2838; Lens Hood On - Or Not ?

On.

Not.

Bilderna fotograferades med en Sony RX100 III.

Argument för On: Förhindrar/minskar risken för "linsflare". Skyddar den främre linsen på objektivet även mot regndroppar. Skyddar objektivet från stötar. Skyddar objektivet om kameran tappas.

Argument för Not:  Det ser bättre ut. Kameran ser mindre påträngande/hotande/skämmande ut – speciellt när man fotograferar på gatan. Det tar mer plats i kameraväskan.

På återseendet.

PS

1) Lösning för förvaring i väskan. 2) Skyddsfilter (ej UV-filter på en digitalkamera) 3) Lens Cap, som kan stoppas i fickan.

Postat 2024-03-29 14:35 | Läst 658 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Roskilde-bloggen # 2837: "One great reason for doing black and white" .....

..... man behöver inte svara på frågor om färgfotografiet verkligen visar motivet som det såg ut i verkligheten.

Arkivbild.

Fuji X100F - f/8 - 1/680 sek. - ISO 400. 

Jag hittade uttalandet på nätet – sagt av en klok svartvit fotograf med glimten i ögat. Han berörde också den lite ömtåliga punkten att om man har ett "dåligt" färgfoto kan man helt enkelt konvertera det till svartvitt :-)

Bilden här har efterbehandlats med programmet "PhotoScape X", så det ser inte ut som i verkligheten längre :-)

På återseendet.

Postat 2024-03-26 19:02 | Läst 497 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Roskilde-bloggen # 2836: "Man tager et standpunkt, til man tager et nyt"

Försök till översättning: "Du tar en ställning tills du tar en ny".

03/24 Edit: Det danska ordet "standpunkt" skulle också kunna kallas "holdning"/attityd i detta sammanhang.

Det sa en dansk politiker (statsminister och socialdemokrat) en gång. Han hade före valet sagt att han inte skulle samarbeta med SF. Efter valet var han sedan beroende av SF:s mandater för att kunna fortsätta sin regering.

Citatet användes senare i många olika situationer. Idag och här nu också av mig. Om en statsminister kan komma undan så kan jag väl också det :-)

Roskilde-bloggen # 2835: Benspænd - För många digitala foton - Inspiration. - Fotosidan

Utan att ens ha varit ute och testat mitt lilla projekt så har jag redan ändrat "standpunkt" om att det ska vara svartvit fotografering. Det blir med färger – och varför nu det ? Jag håller fast vid min DSLR D700. Den kan ställas in på Monokrom, men det kan man/jag inte se i sökaren. Jag föredrar att kunna se mina svartvita motiv innan jag trycker på knappen och nej jag konverterar inte. Det fungerar bättre med mina spegellösa kamerors EVF-sökare. Där ser man det svart/vitt, om man har valt det.

Så det blir färg med Nikonen i projektet och då måste det bli sv/v i Fujien.

På återseendet.

UPS, jag antar att ett aktuellt foto borde finnas med i bloggen :-)

Nikon D700 med AF-S NIKKOR 50 mm 1:1.4 G. Nikons Monochrome med EMs mindre justering i kameran. f/5,6 - 1/250 sek. Auto ISO 200.

Postat 2024-03-23 13:28 | Läst 646 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Roskilde-bloggen # 2835: Benspænd - För många digitala foton - Inspiration.

Nikon D700 med AF NIKKOR 28 mm 1:2,8 og  L37c filter och motljusskydd Nikon HN-2.  All "Made in Japan".

f/2,8 - 1/250 sek. - ISO 200 - med Nikons Monochrome + lite justering i kameran av mig.

Jag förbereder min säsongsstart och har blivit influerad och inspirerad av olika kommentarer, bloggtexter här på FS och input från olika Youtube videor.

Jag planerar att ge mig själv ett "benspænd" genom att sätta ett mindre minneskort (128 MB) i kameran och minska bildstorleken från L = 12,1 MB till M = 6,8 MB. Det betyder att jag bara kan ha 20 bilder på kortet. Jag skulle också kunna ställa in storleken på S = 3 MB och då kan det finnas 44 bilder på kortet.

Det kommer att påminna mig lite om när jag fotograferade diabilder på "gamla" dagar då jag ändå bara hade 1 rulle med mig. Antingen en med 24 eller en med 36 bilder.

Slutligen blir det också med en 50 mm, vilket också var väldigt vanligt på den tiden. De så kallade SLR "systemkamerorna" var vid köp utrustade med en 50 mm. Även min Canon AE.

Det enda som kommer att skilja sig från tiden på 60-talet är att det blir svart/vitt. Jag flirtade  först med det efter att jag gick med här på FS.

Färgfotograferingen blir med min Fujifilm X100F - för som Fuji själv säger: "Fuji handlar om färg". De har trots allt också många års erfarenhet av att producera färgfilmer – Provia, Astia, Velvia m.fl.

På återseende.

Postat 2024-03-17 17:03 | Läst 717 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa