Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 536 / Lightroom m.m.

________________________________________________________________________
Jag fik en gång givet en version av detta mycket populära program på en CD-ROM. Men jag  har aldrig verkligen fått det använd. För några år sedan da jag gått från Windows-datorer till iMac blev jag rekommenderad att installera "Aperture". Jag har därför använd den - til efterföljaren "Photos" komm och den kunde ta över både albumläge, originalerne och de justerade filer direkt från "Aperture". Innan "Photos" kom ut, hade jag köpt hela NIK samlingen - främst på grund av Silver Efex Pro 2. NIK programmen arbetade som plug-ins i "Aperture", men jag har inte kunnat få dem till det i "Photos". Min nya s/v konverteringsprogram "Tonality" arbeter med "Photos" som plug-in så det fungerar enkelt och smidigt.

Genom att använda  - först "Aperture" och idag "Photos"som album och organiserring av mina filer, blir konsekvensen att filerne finns inuti själva programmet. Detta innebär att om de filer som ska bearbetas i andra program (NIK, LR, Snapseed os.v.) så ska jag exportera dem till "Skrivebordet" och ladda dem i det programmet som  jag vil behandla dem i. Lite av en omväg, som jag dock har vant mig ved och hittad en rutin til.

Jag skulle förmodligen ha valt att organisera filerne som på Windows PCeren (mappar i Stifinder, etc.), om jag hade vetat vad jag vet i dag. Det upptäcktes för sent och det finns alltför många filer til at jag orkar att göra om det hela. Hela back-up systemet "Time Machine" lät också perfekt, men det kräver att man   fortsätta att arbeta med Mac! Men jag har också gjort backup på en extern HD, men det skulle vara ett helvete av ett jobb om det hela måste installeras på Windows-datorer. Nu bör man jo inte heller "male fanden på væggen" :-)

Jag hittade ett arkiv bild och testade LR4 - Jag kan avslöja att det blev mycket bättre - tro mig på mitt ord  :-)

Rørskov ved Kattinge Sø.


Hälsningar från Erik.
© emfoto43 / Roskilde.

Inlagt 2017-01-30 17:50 | Läst 4671 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Visst blev det bra. Ser ut som en bra plats för fåglar.
Svar från Erik Madsen 2017-02-02 16:23
Du har helt rätt Stefan, men jag är inte den stora fågelfotograf . Jag har provat for många år sedan att fånga "Troldænderne" (viggar), men det var inte mycket framgångsrikt. Jag har å andra sidan fotograferad landskapet massor av gånger och området är där jag "motionera" Amazonen.
Se denna link:
http://www.frederikssund1.dk/roskildefjord/steder/kattinge_soe.html
Mvh. Erik.
Jag använde lightroom under en tid, och även Photoshop. Det är en stark kombination, men jag hade hyrversionen av programmen, och det blev för dyrt. Numer använder jag ett mycket smidigt program, ACSee Pro 8, som jag tycker bättre om. Jag har också ett program som heter Affinity Photo och ett kombinerat fotobehandlings- och illustartionsprogram som heter Affinity Designer. Tveksamt om jag verkligen behöver alla dessa program. Tidigare hade jag ett kombinerat illustrations- och fotoprogram som heter Xara. Men det var inte kompatibelt med Windows10, och dyrt om jag ville förnya det. Min fru menar att jag spenderar onödigt mycket pengar på dataprogram. Hon har förmodligen rätt. Jag har således PC. Att byta mellan Mac och PC är förmodligen en dålig idé med tanke på allt jobb det innebär. Fast min yngre bror, stor Mac-entusiast, har faktiskt gjort det. Han tyckte det blev för dyrt att hålla på med Mac. Jag känner en person som använder bådadera, eftersom bådadera finns i familjen. Hon behärskar båda systemen men föredrar Mac. Jag har använt PC i många år och kan väl säga att jag behärskar den ganska bra, men jag anser att den egentligen är lite för komplicerad. Windows10 innebar en förbättring, men fortfarande är det saker jag tycker att de kunde ha gjort bättre.

Även jag har NIK. Det kostade pengar förut, numer är det gratis.
Svar från Erik Madsen 2017-02-02 16:35
Tack för din historia. Det ser ut som min så mycket. Jag provade också en hel del olika program under åren och jag lovar mig själv varje gång, att nu måste det vara tillräckligt :-) Men jag lovar inte 100% :-)
Ja, det är sant att Mac är dyrare än PC och jag fruktar också lite för det. Men jag är mycket nöjd och glad för min iMac.
Med många vänliga hälsningar från Erik / DK
Vilken härlig sommarbild!
Jag använde också Aperture tidigare. Kör nu hyrversionen av LR och är väldigt nöjd. // Mats
Svar från Erik Madsen 2017-02-02 16:38
Hej Mats.
Jag tror att jag fortsätter och ibland försöker andra program också. För skojs skull och tidsfördriv.
Hälsningar. Erik.
Hej Erik
Själv använder jag mac och L R 6 och det fungera bra till mig Så använder 2st 4 tb extern hårddisk den ene som backup den andra till bilder
Fotografera i råfil och gör den till dng i LR
Bilden blev bra med fint djup i bilden
Hälsningar Gert
Svar från Erik Madsen 2017-02-02 16:41
Det är väl i grund och botten att hitta ett sätt att man är nöjd med och behärska.
Tack för dina kommentarer Gert.
Vänliga hälsningar från Erik.