Fotografi - dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser. Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg.

1662 - Ved landsbyens gadekær.

Roskilde, den 9. marts 2020 - Danske Bloggen nummer 1662.

Landsby = lille by.

Gadekær = damm i en lille by.

I gamla dagar var de avsedda som "branddammar". Idag behövs de inte längre för det ändamålet, varför de på många ställen har blivit små mysiga andningshål för stadens invånare - som här i Sengeløse, 16 km från Roskilde.

Titeln på blogginlägget är samtidigt titeln på en gammal och sedan mycket populär poplåt. För hatare av Melody Festival: Hoppa över den  :-)

https://www.youtube.com/watch?v=F7_Hi_wA5Tw

PS: Keld Heick hade senare ett stort inflytande på dansk popmusik - oavsett om man är til den typen av musik eller inte. Svenskarna har också en lång tradition för den typen musik och har inspirerat många danska musiker.

Vykort:

"Landsby idyl"

f/9 - 1/320 sek. - ISO 200.

På återseende från Erik.

Inlagt 2020-03-09 14:25 | Läst 1177 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Erik! Härlig sommarkänsla i bilden. Jag gissar att även fåglarna gillar den lilla dammen. Kul med den käcka 60-tals schlagern :) Jag tycker att det är något speciellt med sång på danska. Klangen i språket passar bra för sång. Gillar framförallt Kim Larsen :) Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2020-03-09 19:08
Hej Mats - tack för dina fina kommentarer.
Åtminstone finns det ankor i dammen. Jag har en förkärlek för den skånska dialekten. Det finns många svenska poplåtar som har översatts eller lagt till ny dansk text. Jag håller med om ditt val av Kim Larsen, som jag har mycket musik med - både när han var i "Gasolin", som soloartist och senast som medlem i "Kjukken".
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Oj vilken mysig idyll!
Dylika dammar brukar vara värdefulla fågelställen, åtminstone om de omges av buskagen och träd, att det finns privacy ...
- hawk
Svar från Erik Madsen 2020-03-10 00:00
Hej Håkan - tack för dina kommentarer.
Danska vykort.
Det finns ankor i dammen åtminstone med sitt eget hus på vattnet :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Verkligen en vacker idyll som får mej att längta till sommaren.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2020-03-10 20:59
Hej Lena - takker.
Mvh. Erik.
Oj så fint, rena idyllen! Sommar och sol och därtill en vacker damm, måste vara fint för både fåglar och en del fyrfota djur: Mycket fin bild (=den gillar jag mycket!) Hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2020-03-10 21:09
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Jag har kört genom denna lilla by många gånger med Amazonen. En dag stannade jag här vid "gadekæret" och gjorde det här "vykortet". Det fanns inte mycket dyra liv den dagen.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Fint med såna små vattenhål, nyttigt för fåglar och djur också..Idylliskt..
Har precis för mig att det fanns något liknande när vi kom till Stevn Klint förra året.
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2020-03-11 14:57
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Dissse "Gadekær" finns på många platser, särskilt på landsbygden i de små byarna. Där de användes som vattenförsörjning vid bränder. Du har kört förbi Højerup gadekær på väg ut till Stevns Klint och Højerup kyrka.
Med många vänliga hälsningar från Erik.