Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 793 / Wow för en titel och anklagelse: jpg-fundamentalister !!!

________________________________________________________________________

Jag har följt en lite - enligt min mening - uppvärmd debatt om RAW mot JPEG. Debatten eller diskussionen är inte ny och den förekommer regelbundet. Där man/jag annars fick hela tiden en känsla av att det var oseriöst, om man inte skjutat RAW-filer - så nu är det helt vänt upp och ned. Om man måste ta de sista dagarna av argument och debatt på det nominella värdet.

Jag antar att jag är en av medlemmarna som hänvisas till med ovanstående nya titeln. Eller är jag bara nærtagen och överkänslig, men jag tycker det är ett mycket våldsam uttryck, även om det kan vare skrivet med et glimt i ögat.

När jag skriver om jpg-filer direkt från kameran är det inte för att skryta eller att "visa mig". Och inte als för att vara fundamentalistisk, min inställning är inte av religiös natur alls. Jag har aldrig skrivit eller menat att jpeg var bättre än RAW - för mig handlar det om att dela erfarenheter med andra här på FOTOsidan och att få inspiration från andra. Då är det säkert någon som menar att det kan vara ligiltig, men jag menar att vi är en grupp med samma intresse för PHOTO, både bilder och utrustning. När jag nu skriver utrustning, vet jag att det nu är många som svarar med den slitna klyschan: "Man undrar naturligtvis inte om vilken hammar tømreren använder eller vilka borstar och färger konstnären har använt för sin målning". Nej, kanske inte som åskådare, men inom gruppen kan jag lova att man pratar och utbytar erfarenheter om utrustning och material. Under min tid i bilindustrin som "regnskabsmand", ska jag bara säge att det inte var  likgiltig, vad märken av verktyg där skulle köpas - mekanikerna hade absolut vissa önskningar och åsikter. När jag var ung skulle jag försöka prova min skicklighet som målare, då var det helt naturligt att jag frågade min farbror, som var konstmålare, om vilke borstar, dukar och färger jag skulle investera i.

Slutligen bara denna lilla pip - utveckling gör naturligtvis också sit. Kamerorna blir bättre och bättre - Bildredigeringsprogrammen blir alltmer avancerade. Jag skal avstå från att prisa och markera Fuji och deras JPEG-filer och film simuleringar idag och i framtiden :-)

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

PS: Jag fick aldrig en karriär som konstmålare, men jag lärde mig en hel del om materialerne :-)

Inlagt 2017-11-11 14:59 | Läst 2424 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Nej du är nog inte kvalificerad för titeln "Fundamentalist" än. Åtminstone är du för mig en dansk engagerad amatörfotograf med utmärkt bildsinne och stort intresse även för det tekniska. Du har även en slags dämpad dansk humor som jag önskar att fler svenskar skulle ha så fortsätt som vanligt med ditt fotograferande och debatterande för det behövs.

Det som bekymrar mig på allvar är att de flesta danskar kallar vår supersvenska Bahco skiftnyckel för engelsk nyckel!?! Hur kan man få det om bakfoten?

Må gott Erik!
Svar från Erik Madsen 2017-11-11 16:28
Hej Niels Erik.
Tack för ditt stöd och fina ord. Jag är glad att du skrivar än :-)
Jag vet inte var du har det om Bachoen - jag vet bara ordet "Svensknøgle" och har aldrig hört ordet "engelsk nyckel" aldrig.
Hav det godt i det svenske.
Från Erik i Roskilde / DK.
PS: https://www.carl-ras.dk/e-shop/vaerktoej/haandvaerktoej/ringgaffel-skiftenoegletoppe/skiftenoegler/skiftenoeglesvensknoegle/
canic 2017-11-11 16:47
Utmärkt att du har kontroll på verktyg. Jag känner 3 Roskildebor som inte har fattat var vanliga verktyg kommer ifrån och nu kan jag ta din text med bilaga och presentera under nästa besök vid Blågårdsstraede, tack!
Det är väldigt tråkigt om du fått negativa kommentarer på dina blogginlägg utifrån att du skriver att du använt JPEG direkt ur kameran. Jag förstår inte varför en del människor ägnar sig åt olika typer av påhopp och att vissa trådar spårar ur ordentligt. Man måste både få ha sin åsikt och respektera andras. Det finns oftast ingen absolut sanning i de här fallen och det måste vara okej att göra på det sätt man vill för att nå bildresultat man är nöjd med.

Jag uppskattar dina blogginlägg, både i skrift och bild, ditt engagemang och förstås också de mycket givande kommentarerna jag fått från dig på egna blogginlägg. Jag ser fram emot ett fortsatt utbyte av tankar kring bilder och foto!

Med varma hälsningar
BJarne
Svar från Erik Madsen 2017-11-11 17:21
Hej Bjarne.
Jag vet att man måste acceptera kritik och att alla inte kan komma överens om allt, men även "fundamentalistisk" Menar jag är nog lite sträng. Nu nämns jag inte direkt med mitt namn, det var mer riktat till alla som uttryckte tillfredsställelse med jpeg och bilder direkt från kameran. Jag fortsätter på mitt sät och vill bara dra mig om det spårar för mycket ur.
Tack för dina ord.
Många vänliga hälsningar från Erik / DK.
Utvecklingen går framåt, även på jpg-fronten, fast det kanske några inte märker! ;)
Och så finns det ordningsmän överallt! ;)
Och så har du en fin kamera, som jag e litet avundsjuk på,
men säg det inte till någon!
Mvh från Bengan
Svar från Erik Madsen 2017-11-11 19:00
Ja det är också tydligt att om man bara iär ntresserad av RAW, då är det svårt att hålla jämna steg med jpeg fronten :-) Vi är doch någon som också har skjutit med RAW och sittet och nørklet vid datoren. Det gör jag också en gång i taget, men när kameraproducenterne utvecklar sina produkter skulle det vara dumt att inte utnyttja de framsteg som de gör.
Jag ska hålla tand för tung om dina innersta önskan :-)
Hälsningar från Erik i Vikinge staden, Roskilde / DK.
Såklart ska du skriva det du känner att du vill skriva. Är det nånstans ordet ska vara fritt är det väl i en sån här blogg. Så länge man inte är oförskämd mot någon annan - och det är det absolut minsta du är - ska det här vara ett ställe där man fritt kan uttrycka egna tankar. Och självklart fota med det man vill och på det sätt man vill! Hälsningar/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2017-11-11 20:29
Tack Björn för dina "støttende" ord och åsikter. Det var mestadels användningen av termen "fundamentalister" som fick mitt blod att koka. Jag mente att det inte hör hemma i detta sammanhang!
Många vänliga hälsningar från Erik.
Missade det påhoppet! (Men hoppas att det var mer skämtsamt menat.)

Jag tycker du skriver både vidsynt och initierat.
Svar från Erik Madsen 2017-11-11 22:37
Jag svarade mestadels på grund av användningen av ordet "fundamentalister" som jag mente inte hade någon legitimitet här - oavsett om det var tänkt på som skämt. Det riktades inte direkt till mitt namn, utan på oss som en grupp av jpeg-användare.
Tack för dina ord.
Mvh. från Erik.
Kör bara på Erik!
/MA
Svar från Erik Madsen 2017-11-11 22:55
Det både vil jeg og gør jeg.
Mvh. Erik.
Er du ikke lidt for følsom? ;)
Svar från Erik Madsen 2017-11-11 23:13
Sikkert - men det er ikke sådan, at jeg går grædende i seng :-)
//Erik//
Eftersom det var jag som i en kommentar använde begreppet jpg-fundamentalist i kontexten att det finns en del som propagerar för jpg som att det skulle vara om inte bättre så åtminstone lika bra, i blogginlägg efter blogginlägg efter blogginlägg..... och att det inte spelar någon roll vad man visar och hur man förklarar för dessa personer. Detta handlar över huvud taget inte om dig eller om folk som föredrar att plåta jpg över huvud taget utan endast dem som försöker göra gällande att det inte finns några bildmässiga fördelar med att jobba från raw-filen. Man kan välja att plåta jpg av flera skäl, till exempel att man finner resultatet tillräckligt bra för de egna ändamålen, man kan tycka att det är bekvämt att direkt få ut en svartvit bild från kameran utan att behöva jobba med filen, man kanske måste leverera jpg i sitt arbete osv. Det är något som jag aldrig har eller kommer att ifrågasätta, men när man i blogg efter blogg får läsa att det inte är meningsfullt (generellt uttryckt) att köra raw och att pluggar som till exempel Silver EFEX är fejk för (underförstått) de som inte vet hur "riktigt" svartvitt ser ut och/eller att man försöker efterlikna något uttryck av "nostalgiska skäl" och liknande blir jag lite sur. Om man i stället säger att jag är nöjd med mina jpg filer direkt ur kameran så lär ingen ha någon åsikt om det, om man däremot underförstått förklenar andra som inte är nöjda med jpg direkt ur kameran utan föredrar att plåta raw och jobba fram sina bilder på sitt eget sätt blir jag lite irriterad och det var detta jag syftade på med mitt uttryck, vilket jag hoppades gick fram i vad jag skrev men som tydligen inte gjorde det.
Khalad 2017-11-12 22:06
Bra att du förklarar hur du menar Alf (jag läste fö aldrig din ursprungliga kommentar)! Du påpekar flera saker som jag sympatiserar med och alldeles speciellt det du säger "Om man i stället säger att jag är nöjd med mina jpg filer direkt ur kameran så lär ingen ha några åsikter om det, om man däremot underförstått förklenar andra som inte är nöjda med jpg direkt ur kameran utan föredrar att plåta i RAW....." för så har jag också känt flera gånger när jag läst en del blogginlägg - dock aldrig när jag läst Eriks!
Alltid misslyckat att använda såna här uttryck om "de som inte gör som jag". Har aldrig läst att du anser det fel att använda raw, eller att du eller någon annan velat förminska alla som arbetar utifrån raw- filer på något sånt sätt? Du har alltid en trevlig ton i dina inlägg som jag har svårt att förstå någon skulle bli speciellt uppretad av? Kör på som du trivs bäst med, fotografi och bilder har så många olika uttryck, utseenden och metoder idag, och som Benganbus skriver sker utveckling, Fujifilm har erkänt fina jpeg- er och deras senaste filmsumuleringar i kameran är väldigt fina .Fotografi är alldeles för kul och roligt för att man ska känna sig förminskad. Detta påminner mig om när de första användbara digitalkamerorna kom i början av seklet. Då skulle alla påtala för mig, som fortsatte fota svartvitt analogt, att det minsann är mycket bättre att fotografera digitalt. Många gånger blev det komiskt när jag förklarade att jag tänkte fortsätta med mina gamla kameror som jag trivs bra med. Men jag var inte ointresserad av digitalt för jag köpte en ganska dyr digitalkamera och hade en utställning med färgbilder fotade med den 2003. Men det var det få som visste. I svartvitt däremot, var det uttrycket i mörkrummet jag ville ha. Svårt då att få fram liknande digitalt, men nu betydligt enklare när digitaltekniken utvecklats enormt. Ja du ser ju att även jag börjat göra svartvita bilder digitalt från det Fujifilm utvecklat. Och det tänker jag fortsätta med, men givetvis även lära mig att ta fram svartvita bilder från raw. Men som jag upplever det är Fujifilm Acros jpeg på höga ISO det mest analogt filmlika i svartvitt, som jag sett hittills när det gäller digitalt fotograferade bilder. Så nu blir det nog mest LiTH- printande för mig imörkrummet framöver.
Ha en fin avslutning på helgen!
alf109 2017-11-12 14:51
Läs gärna mitt svar ovan eftersom det var mitt "påhopp" som tydligen är anledningen till inlägget. Kommentaren jag skrev var också i Per-Eriks blogg, som du varit aktiv i själv. Jag har alltså aldrig kommenterat vare sig den här aktuella bloggen eller någon annans på ett nedsättande sätt, kan vara bra att känna till. :)