Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 811 / Fågeltorn i det fjerne. Och lite om konvertering.

________________________________________________________________________

Idag har jag (på TV) hörd ett foto föreläsning om svartvit fotografi. En av de främsta frågorna var: Vad tar det för att göra ett bra s/v-foto? Svaret var: Ett bra färgfoto! Här var det inte tillräckligt att det togs i RAW, men det var mer innehåll och tanken/ideen bakom bilden och om det var lämpligt för konvertering. Samtidigt antogs det självklart att man kunde använda konverteringsprogrammen på rätt sätt.

Nu fotograferar jag, som det kanske är bekant med Fuji X100F och JPEG. Jag har den övergripande filosofin att jag skulle vilja utnyttja den potential som finns i kameran. Detta inkluderar med denne kamera film simuleringar och särskilt Acros. Jag tror att Fujis filmteam har mer kontroll över konvertering till s/v än jag har - trots allt har de mer än 80 års erfarenhet av filmproduktion och så vidare. Det betyder inte att jag underskattar efterbehandling - det kan vara väldigt givande och roligt och jag gör det själv också.

Så nu ska jag försöka konvertera detta foto (bra nog eller inte) till svartvitt med Silver Efex Pro 2. Eftersom jag har den regel att jag inte visar samma motiv i färg och svartvit i samma blogginlägg då kommer den svartvita varianten i en senare blogg. Annars blir det mycket lätt en debatt om vad man tyckerär är bäst - svartvitt eller färg och det är inte relevant i detta fall.

Förstore. Arkivbild Nikon D70.

Kattinge Sø.

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

Inlagt 2017-12-04 19:51 | Läst 1794 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Arean på Kattinge sjö är 0,42 kvadratkilometer och högsta punkten i närheten 29 meter, årsmedeltemperatur 7 grader. Kunde inte låta bli att läsa om sjön. Jag har upptäckt just det som du skriver - det krävs ett bra färgfoto för en bra svartvit bild. Och på den tiden färgfoto inte fanns , så var ju förlagan ändå i färg, verkligheten som fotograferades var ju i färg, sedan skedde en sorts konvertering då ljuset träffade emulsionen som sedan belystes igen på ljuskänsligt papper, en tvåstegs svartvit konvertering.
Svar från Erik Madsen 2017-12-05 12:24
Hej Stefan.
Wow - där är en som sätter sig in i saker :-)
Kattinge Sjö är ett vinterställe för bl.a. "Troldænder" som det ibland kan vara upp till 30 till 40.000 av.
Men jag kan inte komma närmare än som här på bilden (du vet säkert varför).
Tack för den fina kommentaren.
Med många vänliga hälsningar från Erik.