Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 950 / Lovises Kilde.

________________________________________________________________________

Roskilde, den 17. maj 2018.

Bland Roskildes många källor var "Lovises Kilde" förmodligen den mest blygsamma. Källan var inramad av en liten stenuppsättning på en jordhöjd som har återställts flera gånger.  Källan slutade springa en gång på 1930-talet, när vattennivån i Roskildes "undergrund" hade sjunkit. Vattnet pumpades upp till stadens dricksvatten. Cirka 1983 började källan igen att ge vatten av sig själv och det bestämdes att man skulle ta bort den gamla stenen. Sedan 1986 har källan haft utseendet som det har idag. Mjölstenen är en gåva från en av stadens män - Knud Tholstrup och vattnet som strömmar ur stenen är rent källvatten.

Förstora.

*

**

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

Inlagt 2018-05-17 13:48 | Läst 639 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Ser ut att vara en fin plats, har inte varit där (än)
Svar från Erik Madsen 2018-05-17 22:06
Hej Peter. De 2 ældste parkområder i Roskilde hedder "Byparken" nede ved havnen, hvor et par kilder løber igennem og videre ned til havnen. Denne her hedder "Folkeparken" med amfiteateret i baggrunden. Den har indgang overfor biblioteket på Dronning Margrethesvej. Den mest berømte kilde og den vandrigeste hedder Maglekilde på Maglekildevej.
Med mange venlige hilsener fra "Turistinformationen" :-) :-)
//Erik//