Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1858 / Empty Streets of .....

Roskilde, den 11. august 2020.

.... nej inte London, men Roskilde.

Bildtext är under bildet.

Jag fick ett tips: Du måste alltid bestämma minst 2 av de tre variablerna själv. Bländare - Slutartid - ISO. Det låter uppenbarligen helt rätt. Här har jag valt f/8 och ISO 400. Kameran har valt 1/450 sek. Och du håller ett öga på slutartiden i sökaren och reglerar sedan en av de andra parametrarna. Jag har alltid valt antingen slutartid eller bländare och låter sedan kameran välja ISO upp till det maximum som jag har angett.  

Mvh. förståsigpåaren från Roskilde .....Erik M.

Inlagt 2020-08-11 00:28 | Läst 838 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Erik! Oj, vad folktomt! Tidigt på morgonen kanske? En mycket snygg svartvit bild är det och extra plus för den intressanta skuggan i gatan.

Min "standardinställning" är manuellt vald ISO och bländare (A-läget) och kameran väljer slutartid. Ibland kör jag helt manuellt, och då mest på stativ. Övriga inställningar använder jag mycket sällan. Funkar för mig!

Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2020-08-11 11:05
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer och dina inställningstips. Konstigt nog är de också samma som jag har använt här. Vanligtvis när jag skjuter på gatan har det varit manuell bländare och slutartid och sedan auto ISO till ett max. 3200. I vädret där jag är ute kommer jag aldrig upp till det värdet, men jag är säker på att min slutartid är tillräcklig. Så vid andra tanken har jag omedvetet gjort som tipset gick - 2 av 3 :-)
Nej det var från sista söndagen kl 17.06 och butikerna stängdes.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag bestämmer tid och bländare samt exponeringskompensationen och så väljer kameran ISO med autoISO upp till maxvärde.

Är i Danmark nu några dagar, har enbart varit ute i naturen och det har varit riktigt folktomt, idag var jag i Melby Overdrev och trodde det skulle vara många på parkeringen med det var bara 5 bilar av möjliga några hundra. Men skolorna har ju börjat och semestrarna kanske är över för de flersta, det är bara vi pensionister som är ute :)
Svar från Erik Madsen 2020-08-12 12:19
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Sedan gör vi det på samma sätt när vi tänker på det :-) Jag kan dock finna mig att köra "nästan" på auto - inte riktigt "grönt", men när det är mer för snapshot.
Det stämmer inte mycket folk - nu håller vi andan för att se om det finns fler utbrott än de isolerade fallen här i Aarhus och Silkeborg som främst har inträffat i somaliska samhällen. Det diskuteras just nu om myndigheterna har varit tillräckligt bra för att förmedla meddelandena till dem. Det räcker inte att lägga det på webbplatser och lägga upp affischer på flera språk om det är många som inte kan läsa och inte deltar i andra sammanhang. Just nu är frågan om vi ska bära " mundbind" i det offentliga rummet. Man måste använda dem i bussar och tåg och i Silkeborg måste du bära dem från idag när du handlar i stora butiker där du inte kan hålla ett tillräckligt avstånd .
Med många vänliga hälsningar från Erik