Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1974 / Pandemi hot.

Roskilde, den 20. november 2020.

Alla mink i Danmark måste avlivas. Varför nu - det har visat sig att mink kan infekteras med koronavirus från människor. Värre är dock att infektionen kan smitte från minkarna till människor och ännu värre, att viruset kan mutera till nya varianter. Att sedan producera en helt ny pandemi och att Danmark därför riskerar att bli en ny "Wuhan" - trodde och fruktade man.

Inledningsvis gjordes försök att begränsa och isolera minkfarmene där infektionen hittades, men infektionen sprids med blixtens hastighet i större delen av Nordjylland. I mars vedtog "folketinget" en "epidemilag" som gav regeringen utökade befogenheter att snabbt reagera på plötsliga situationer relaterade till koronaen. Det har alltid varit möjligt att påtvinga produktionsdjur som avlivats vid sjukdom - mul- och klövsjuka, fågelinfluensa etc. Här beslutades att friska mink också skulle avlivas och lagstiftningen för det, fanns inte när regeringen gav ordern. Lagen antogs först i parlamentet sidste måndag.

Danmark är världens största minkproducent. De exporteras till Kina, där det är den nya medelklassen som är bland de största kunderna. Tillsammans med folket i kalla och norra Kina, där män har minkpälsstycken sydd i sina vanliga vinterrockar. Flera västeuropeiska länder avvecklar minkproduktion eller har redan gjort det. Produktionen och resultatet har också minskat i DK de senaste åren.

19. november 2020: Resultatet har hittills lett till ministrar avgång och en omväxling i regeringen och balladen är inte över än !!!

Mvh. Erik M.

Inlagt 2020-11-20 19:58 | Läst 854 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Jag har själv erfarenhet av pälsindustrin, men bilderna på minkar i burar ovanpå varandra är vidriga. Stäng ner skiten!
Svar från Erik Madsen 2020-11-20 20:54
Hej Sven.
Jag håller med fullständigt. Det har varit många demonstrationer och händelser mot minkfarmerne här i DK i många år. Det har varit en av Danmarks stora exportvaror och det är försörjningen för många människor, som nu är över på mycket kort tid.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Ett bra tillfälle att bli av med minkfarmarna för alltid, finns inget sunt att avla mink för pälsar. Värre blir det väl när Mette får reda på att även katter och hundar kan få Corona ;)
Svar från Erik Madsen 2020-11-20 21:03
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Håller med - se mitt svar till Sven.
Jag menar, efter att ha hört och läst att det mycket väl kan vara att det finns andra djur - bland andra hundar och katter som kan infekteras med korona. Det speciella och att oroa sig för med mink är att de kan smitte tillbaka till människor. Detsamma borde inte vara möjligt med hundar och katter.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Som om det inte är lögn har vi också fågelinfluensa från Tyskland! Finns i döda vilda fåglar nere vid gränsen. Hönorna måste hållas inomhus för tillfället. Exporten av hönor, kycklingar och ägg till länder utanför EU har avbrutits.
pdahlen 2020-11-20 21:20
Ja så kan det ju vara, såklart mycket värre om djuren kan smitta tillbaka.
Kanske nåt bra med pandemin ändå..det rensas bort vidrigheter, och folk får upp ögonen om saker och ting.
Mvh/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2020-11-21 23:45
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Jag tycker att det var förvånande för många danskar (inklusive mig) att det fanns så många minkfarme i Danmark. Och så många mink - 14-17 miljoner djur i mycket litet utrymme i burarna. Det var denna stora "reservoar" som de kallar det som var den största riskfaktorn. Speciellt när infektionen kan gå åt båda hållen - från människor till mink och tillbaka till människor.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Det är många motstridiga intressen som möts i denna fråga, både i fråga om viruset och hur vi använder djur. Det verkar som ni fått stopp på mink-coronan och det känns bra även för oss och säkert resten av värden! Fast många djur har fått sätta livet till.
Många vänliga hälsingar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2020-11-21 23:51
Hej Bjarne - tack för dina kommentarer.
Det är uppenbart att det har varit både ett stort och svårt beslut. Danmark var världens största producent av minkpäls, men det var en bransch som de senaste åren sjönk.
Det fanns mellan 14 och 17 miljoner djur och cirka 6000 människor förlorade sina inkomster - inklusive sekundära yrken som också påverkas av nedläggningarna.
Med många vänliga hälsningar från Erik.