Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen # 2008 / Arbetsflöden etc.

Roskilde, den 30. december 2020.

^

Jag tror inte att man ska bestämma eller föreslå för andra hur man vælger og presenterar sina bilder. Det måste vara upp till varje individ, men därför  kan man ändå ha en mening om det. Det finns också en skillnad med vilka motiver det handlar om. Fågel- och sportfotografer kommer förmodligen hem med många fler bilder än jag gör t.ex.

När jag väl har lagt bilderne på datorn bläddrar jag snabbt igenom dem och tar bort med hård hand - "Kill Your Darlings". De raderade bilderna försvinner inte helt, de placeras automatiskt i en mapp "Slettet for nylig" (Apples Fotos system) där de lagras i 30 dagar och sedan försvinner de. Det betyder att jag kan återvända till dem senare, kanske ångra och hämta dem igen. Det underlättar också arbetet med att välja bilder för bloggen - minskat urval och färre "dubbletter".

Vanligtvis lägger jag upp 4-5-6 bilder i en blogg och ibland bara en enda. I de fall jag har haft många bilder om ett ämne har jag försökt dela upp det i flera inlägg med högst 10-12 bilder i varje. Men det är bara jag och det kan lätt förändras under det nya året, vem vet - vi bor jo i några fria länder :-) :-)

Mvh. Erik.

Inlagt 2020-12-30 19:44 | Läst 1475 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Mycket det där med att sortera och spara. Ibland har jag prövat det där med "burst" och man får en massa bilder på samma motiv. Ungefär som fågelfotografer. Funkar inte. Man förlorar känslan av att fotografera. Hälsar NL
Svar från Erik Madsen 2020-12-31 16:52
Hej Nils-Erik - tack för dina kommentarer.
Jag har provat det med följande autofokus och kontinuerlig fotografering med min Sony a6000, som borde ha det bästa av den typen av system. Det fungerade också, men vilket jobb när jag kom hem med resultatet. Nästan alla 25-30 bilder i en serie var skarpa! Sport- och fågelfotografer kan ha stort nöje med det, men för gatufotografering är det åtminstone inte för mig. Fuji på enkelt foto, zonfokus och manuell bländare f/8 och 1/500 sek slutartid och automatisk ISO, om sommaren - det fungerar för mig.
Med många vänliga hälsningar från Erik.