Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Den Danske Bloggen # 2014 / Lagring av digitala filer.

Roskilde, den 4. januar 2021.

Vad är framtiden på det området - är lagring i molnet lösningen? Jag har inte använt det sättet ännu, men jag har provat en hel del olika media genom min digitala tid.

Mvh. Erik.

Inlagt 2021-01-04 20:58 | Läst 2624 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Åh dom där disketterna minns jag, lite kult ju. Minns man kunde klippa ett jack på andra sidan så kunde man vända på dom och lagra lika mycket till.
Svar från Erik Madsen 2021-01-05 17:09
Hej Morgan - tack för dina kommentarer.
Jag känner inte tipset alls, men det låter passande.
Vänliga hälsningar. Erik.
Har väl mest använt externa HD till bilder och mp3.
Blev för jobbigt att hålla på med skivor så det försvann ganska fort.
Moln vet jag inte hur det funkar och inget som kommer att användas heller.
Sen tar jag inte 100 tusentals bilder heller så det behövs inga monsterdiskar.
Mvh/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2021-01-05 17:11
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
Hittills har jag det bra med de 2 HD-erna också.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Håller du på att städa eller. Det gjorde jag häromdagen och kastade alla CD jag hade. Jag har en stor extradisk så molnet använder jag inte. Nu har jag inget som barnen behöver ta hand
om den dagen jag lämnar jorden.
Ha det gott
Gun-Inger
Svar från Erik Madsen 2021-01-05 17:15
Hej Gun-Inger - tack för dina kommentarer.
Nej, jag är väldigt dålig til att städa. Om jag hade gjort det kunde jag inte ha gjort ett blogginlägg om lagring av digitala filer :-) :-) ha ha.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag håller ju på som bäst att organisera och göra bättre backup. (Men jag fotograferar hellre!)
Tänk att jag fick en dyr NAS av min datatekniker till son, för säkert två år sedan. Och där har jag fram tills för ett par dagar sedan haft 5 bilder...
Då och då mellanlagrar jag också i Lightroom-molnet (eller Adobe-molnet kanske det heter?)
Svar från Erik Madsen 2021-01-05 17:18
Hej Lena E. - tack för dina kommentarer.
Vi får inte hoppas att sonen ser med här :-)
Det kan mycket väl vara så att jag någon gång måste titta lite på "molnmetoden".
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jo man har ju varit med om hela lagringsstandarden, på arbetet började vi faktiskt med hålremsor. Det var ju remsor på kanske 5m som man körde igenom en läsare, man fick ju lite panik när pappersremsan veckade sig på väg in i läsaren.

Har inte använt DVD skivor på 7-8 år nu, men skulle man vilja göra en DVD så har jag nog ett 50 tal tomma. Fast jag har just nu tagit ut DVDn till förrådet, man använder ju inte DVD längre

Externa hårddiskar som är med kraftförsörjning av den större storleken har jag också, på en 80GB. Har backup på dessa, funderar på att flytta data till någon 2-4TB som jag har nu och kasta dessa stora diskar
Svar från Erik Madsen 2021-01-05 17:31
Hej Peter - tack för dina kommentarer och berättelse.
Som jag har skrivit någon annanstans - har jag försökt hantera många olika formatändringar och system. Både inom fotografering, men också när jag var en aktiv amatörfilmer - Super8 smal film, VHS-videoamatör, Video8-amatör.
Min oro handlar mer om huruvida "efterkommerne" kan öppna och läsa våra digitala filer - oavsett hur vi har lagrat/sparat dem!
Jag har över tiden spelat över både smala filmer, VHS-band och Video8-band för DVD-skivor och vad som helst - många får har DVD-spelare idag. Vad händer med filerna som laddas upp till molnet om Google, Adobe eller någon annan som erbjuder denna lösning går i konkurs eller inte längre finns?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
pdahlen 2021-01-05 17:55
Jag skulle aldrig kunna tänka mig att ha filer enbart lagrat i ett moln, men har filer i moln också för att de är lätta att komma åt. För medieformat som jpg, mp3, mp4 så tror jag dessa kommer att leva vidare och det finns konverterare annars. Men jag har problem med vissa Microsoft Office filer, förr skrev jag allt i Microsoft men har slutat med det och nu har jag istället gratis Office program, och där kan det vara problem med olika filformat
Svar från Erik Madsen 2021-01-05 18:05
Hej igen.
Som jeg skriver til Lena: Det kan mycket väl vara så att jag någon gång måste titta lite på "molnmetoden".
När jag skriver på iMacen är det med Apples "Pages". När jag vill spara får jag frågan om jag vill spara det som ett Apple-dokument, ett Microsoft-dokument eller en PDF-fil !
Vänliga hälsningar. Erik.
Ojoj!
Det här känns igen. När jag började fota med en digital kompakt i början av 2000-talet var det cd-skivor som gällde. Nu är det istället externa hårddiskar som gäller för mig också.

Hälsningar Jörgen
Svar från Erik Madsen 2021-01-06 12:37
Hej Jörgen - tack för dina kommentarer.
Jag började lite tidigare än du. Jag kommer ihåg att när jag började säkerhetskopiera till externa hårddiskar gjordes det på två stycken, där en lagrades hos en vän och sedan lagrade jag en av hans hos mig. Det var inte många andra i min bekantkrets som gjorde det. Jag fick precis ett tips om en molnlösning från Mats Berglind som jag inte hade hört talas om förut: Backblaze. Jag ska kolla upp den.
Med många vänliga hälsningar från Erik.