Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

DDB # 2184 / Det är inte alltid bara svart eller vitt ....

Roskilde, den 8. juli 2021.

..... när det gäller fotografering och inte på så många andra områden i livet heller. Det finns alltid några nyanser och andra sidor av samma fråga.

Mvh. Erik M.

Inlagt 2021-07-08 23:16 | Läst 975 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Så är det, i detta fallet väljer jag variant ett. Men det där med redigering är svårt särskilt om man ska göra något utanför ”verkligheten”. När jag inte kan bestämma mig så gör jag flera varianter, även om jag tycker att en variant är bäst så gör jag en anti redan ifall, för kanske om några månader så gillar man bättre den andra
Svar från Erik Madsen 2021-07-09 10:14
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Vanligtvis redigerar jag inte så mycket (som du säkert vet) - åtminstone på datorn. I kameran är det en helt annat snak, men vi / jag pratar inte längre om det :-)
"Verkligheten" är lite svårt att definiera när det gäller fotografier - tror jag. Fotografen väljer och bestämmer "verkligheten" eller snarare det intrycket som han vill visa. Detta kan vara genom att välja motiv- och bildavsnitt, välja färgpalett (stark eller mer pastelliknande), svartvitt (mer eller mindre kontrast och korn).
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag gör sällan jämförelser som denna.
...jag väljer den undre, där är lite mer tryck i den. Den övre "gror igen" och känns lite platt.
Vilken filmsimmulering är resp bild? 😎
// Conny
Svar från Erik Madsen 2021-07-09 10:31
Hej Conny - tack för dina kommentarer och åsikter.
Nummer 1 är Fujifilms egna Acros i kameran och utan några justeringar från min hand.
Bländarprioritet f 8 - 1/250 sek. och auto ISO 500.
Nummer 2 (samma foto) öppnas bara i Silver Efex Pro 2 och sedan klickade jag bara på deras version: Ilford FP4 Plus 125 - utan justeringar från mig.
Den ursprungliga Fuji Acros var, när den kom ut, en av de skarpaste och mest finkorniga svartvita filmerna. Därför passade den vel bäst för porträtt och att blibearbetas i mörkrummet med andra motiver ?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS Jag har ingen erfarenhet av mörkrumsarbete.
Jo så fungerar det ju smidigast.
I just det här bilderna ligger min smak mer åt det mjuka alltså övre av dom här
Svar från Erik Madsen 2021-07-09 10:34
Hej Nini - tack för din kommentar och åsikt.
Jag håller med dig, den passar bäst för porträtt och med låg ISO.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Normalt gillar jag när det är mer kontrast i bilderna men i det här fallet så tycker jag bäst om den första lite mjukare bilden.
Som Peter skriver så kan det vara svårt med redigeringen. Jag försöker vara snabb när jag redigerar för jag har märkt att om jag sitter för länge och pillar med en bild så tillför det inte så mycket, det är snarare så att resultatet blir sämre...
//Anders
Svar från Erik Madsen 2021-07-09 10:55
Hej Anders - tack för dina kommentarer och åsikter.
När allt kommer omkring är jag inte den stora experten när det gäller svartvitt fotografering. Det är bara något jag har börjat "flirta" med lite efter att jag gick med här på FS. Och inte minst när jag köpte min X100F och fick smaka på Acros-simuleringen. Om du menar redigera på datorn - så är det inte något jag brukar spendera mycket tid på - lite horisontjustering och lite beskärning kanske. Alla mina bilder är jpg och de justeras i kameran - ljus, skugga, färg, vitbalans etc. - speciellt efter mitt senaste kameraköp :-) PS: Bild nummer 1 är inte justeret, men rakt ur kameran.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Se evt. mina svar till Peter och Conny.