Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Den Danske Bloggen # 2216 / Ny båttyp i Roskilde hamn.

Roskilde, den 14. august 2021.

Häromdagen kom jag i snak med ett par unga seglare som stod med ett fartyg som jag aldrig havde sett. Jag fick en lång förklaring om denna typ av båt - "Wasp", eftersom det bara finns én här i Roskilde och förmodligen cirka 14-15 av dem i DK.

Bildtexterne är under bilderne.

Det är förmodligen mycket normalt att 2 män delar med sig av dem och "skiftes" til att seglar med dem. År 2020 kostar de ca. dkr. 70 000. De väntade på någons pappa och jag kunde inte vänta på det, så jag sa att jag skulle komma förbi en annan dag .....

..... Jag gjorde det i torsdags och han hade precis kört båten i vattnet när jag kom.

Den måste tas av jollevagnen.

****

Upp på land med den.

Då måste vi få upp den.

Det är en erfaren ung man som har börjat ända ner från optimistjollarna. Som vi har mycket av här på fjorden.

Innan han ens kom så långt, var han också tvungen att hjälpa 2 tjejer på andra sidan bron. De hade några tekniska problem med sin båt. Det är de man kan se här i slutet av bron efter att de fått vind i seglet.

Jag vet inte om han fortfarande håller lite koll på tjejerna. Det fanns inte riktigt de perfekta vindförhållandena för att få WASP upp och "plane".

Sedan försöker han, men det var trafik på väg in.

Tjejerna kommar framför honom och han ropar om de mår bra.

Då kunde jag inte följa honom längre från den position jag hade. Jag måste köra ner dit en annan dag där det blåser lite mer och stanna någon annanstans.

Foto: Erik M med Sony a6000.

PS: Då kanske någon frågar - hur är det med tjejerna Erik. Har du inga bilder på dem? Naturligtvis blev det till några:

Inlagt 2021-08-14 23:48 | Läst 810 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Intressant men den fungerar inte riktigt som man först tror, iaf jag trodde att det var ett skrov i mitten och så hade man dessa vingar för att balansera för vinden. Tänkte det var något liknade de små katamaranerna som fanns på 70talet, fast då med två skrov. Men detta var ju något helt annat, men man behöver nog ha en hel del vind för att man ska kunna ”flyga” https://youtu.be/62Bry-SRDwk

Det är ju bara rodret och kölen som är i vattnet, man förstår ju inte riktigt hur man håller den höjden och att man inte hamnar på 5m höjd istället

https://www.waszp.com/

Det är mycket som kommer och går inom denna typ av segelsport, själv höll jag på med vindsurfing det var ju i den perioden där nästan varje större bensinstation sålde vindsurfing och stränderna var fulla med bräder, så försvann dessa och ersatts med mycket annat.

Intressant bevakning, hade varit kul att se honom flyga
Svar från Erik Madsen 2021-08-15 12:44
Hej Peter - tack för dina kommentarer och historia. Tack också för dina länkar.
Jag måste se om jag kan komma till ett bättre läge och på en dag där det blåser mer än det var här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
pdahlen 2021-08-15 12:50
Tycker det är lite konstigt att den inte driver i sidled då den har såpass smal köl, eller centerbord heter det nog. Men det är kanske farten framåt som gör att driften i sidled minimeras?
Svar från Erik Madsen 2021-08-15 13:02
Jag tror definitivt att hastigheten, rodret och seglens funktion och sejlerens rörelser betyder allt.
Vänliga hälsningar. Erik.
Båtar som kräver torrdräkt känner jag mej högst tveksam inför och tjejernas är inte bättre den heller för jag ser att de har våtdräkter på sej. WASPen har dock en intressant konstruktion och jag har aldrig sett något liknande. Det vore kul att se den segla på mer öppet vatten. En trevlig kille som hjälpte tjejerna.
Hälsningar Lena
pdahlen 2021-08-15 10:00
Titta på youtube länken jag länkade till, det tar nog tid tills man kan hantera båten på det sättet, ganska otroligt faktiskt
Lena Holm 2021-08-15 10:08
Wow, det där hade jag inte väntat mej, men nu förstår jag varför den ser ut som den gör. Tack för den.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2021-08-15 12:50
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Jag skulle också ha visat honom när han fick den upp och "plane", men för det första var det inte mycket vind och för det andra stod jag på ett mycket dåligt ställe. Men nu kunde du se det på Peters länk.
Det var en mycket trevlig och snäll pojke som gick upp i segling med "hud och hår", som vi säger på danska.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Härligt reportage Erik och fina bilder.
Aldrig sett en sådan båt förut, spännande :)
Svar från Erik Madsen 2021-08-15 12:55
Hej Joakim - tack för dina kommentarer.
Jag hade inte heller sett den förut. Den unge mannen sa också att det var den enda här i Roskilede och att han trodde att det bara var under 20 i DK.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Har för mig jag sett det på nätet nånstans, nästan som en slags surf, men istället för surfbräda har dom ett litet underlag som liknar ett litet båtskrov men som går på bärplan under vattenytan, "skrovet" står de på och ligger ovanför vattenytan. Säkert skoj men inte helt lätt.Kul bilder från en komplicerad start, hälsningar/ BJörn
Svar från Erik Madsen 2021-08-17 22:12
Hej Björn - tak for dine kommentarer.
Det ser svært ud, når der er mere vin der end der var den her aften.
Med mange venlige hilsner fra Erik.