Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

EM-bloggen # 2386 / Agfa Scala.

Roskilde, den 15. februar 2022.

OBS: Digitale simuleringar - inte nödvändigtvis spot on.

Med Fujis Acros som utgångspunkt.

DSCF0671.jpg. 23 mm (35 mm ekv.)

DSCF0673.jpg. Digital tele i kameraet (70 mm ekv).

På gensyn.

Inlagt 2022-02-15 21:53 | Läst 1403 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Jag har nog inte så mycket att säga om dessa simuleringar eftersom jag inte fotat så många svartvita rullar annat än genom mikroskop. Men jag noterade att Danmark gick till kvartsfinal i OS hockeyn, grattis!
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2022-02-15 22:36
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Jag har aldrig fotograferat analogt svartvitt. Det var först efter att jag kom in här på FS som jag blev intresserad. Det är därför jag leker med de digitala möjligheterna som finns med min Fuji X100F.
Tack – ja och nu kan de försöka igen för att se om de kan få revansch för det knepiga nederlaget mot ryssarna tidigare i turneringen. Sverige kastade så småningom bort allt mot Finland. Nu må Sverige slå Canada i morgen
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag tycker att andra bilden är bättre än första, men skuggorna kan nog lättas upp lite. Första bilden känns för grå och för mörk (utom himlen). Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2022-02-16 13:33
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer och goda råd.
Jag borde nog vara lite mer försiktig vid framkallning och kanske även med val av framkallningsvätskor. Jag minns inte om det var med Ilford ID 11 eller Adox Rodinal :-) :-)
Skämt åsido – jag tror att det är viktigt att ljusmäta på rätt plats, med rätt metod och med EC-justering. I den första var det himlen som var testmotivet. Nummer 2 var ett försök att testa ett motiv med liten skillnad i ljusa och mörka områden. De är båda med multi/matrismätning och med +1/3 EC. Direkt ut ur kameran då jag planerar att använda den som min svartvita diafilm. Så jag testar vidare - i smyg :-) :-) he he.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: EC = ExponeringsCompensation.
Wolfgang 2022-02-16 15:03
Erik, när mäter ljuset för en svartvit film, så mäter jag i första hand skuggorna. Skuggorna blir på negativet nämligen transparent. Det blir då lätt att de saknar information om man mäter fel.
Med den digitala tekniken är det tvärtom. Man mäter de ljusa delarna i bilden om man göra spotmätning. Det är de ljusa delarna i den digitala bilden som har minst information, så det måste bli rätt. Så gjorde man även med diabilderna. Mvh Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2022-02-16 15:20
Hej igen Wolfgang och tack för dina goda råd - de uppskattas.
Jag vet mycket väl att det är skillnad på mätmetoderna om det är analogt eller digitalt.
När jag väljer spotmätning har jag möjlighet att ändra storleken på området som mäts genom att vrida på kamerans bakhjul - smart.
Vänliga hälsningar. Erik.