Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

EM-bloggen # 2458 / Ny TV - svartvit eller färger ?

ROSKILDE, DEN 23. MAJ 2022.

Ja det är inte lätt att välja nuförtiden.

Vår första TV var en Itt Schaub Lorentz svartvit, men den kan man inte köpa mer :-)

Sedan följde en B&O färg-TV, en Blaupunkt och 2 st. Phillips.

Utöver det – då är det något av en djungel att välja tv idag – tycker jag.

Det tog bara ett par dagar att studera - storlekar, färger, ljud, LED eller OLED osv.

Efter mycket fram och tillbaka stod valet mellan Samsung och LG

Det blev en LG 48"....

.... och givetvis i färger :-)  - OLED, Dolby ljud och flera färgförinställningar m.m. Bland annat en som påminner mig om Fujis Classic Chrome när jag tittar på film.

På gensyn.

Inlagt 2022-05-23 19:17 | Läst 1456 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Själv har jag spridit riskerna och har två Philips, två Samsung, en Sony och någon typ Telefunken tror jag det var. Skulle köpa smørebrød på Bilka och så hade de en 32” Telefunken för 600:-, hade inte tänkt köpa en TV men det kom med en sådan också, är nog 2-3 år sedan nu. Min senaste är en Samsung QLED som jag köpte i år.

Kan tänka mig att du har olika färgsimuleringar lagrade i TVn 😊
Svar från Erik Madsen 2022-05-23 20:48
Hej Peter.
Det var just Samsung med sin nya QLED-teknik som var starkt involverad i mina överväganden. Det var nog mest ljudet i LG:n som blev avgörande.
Det är helt riktigt att det finns flera färgalternativ att välja på, förutom att man även kan gå in och justera själv. Det har jag inga planer om – trots allt. Där håller jag mig till Fujien :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
pdahlen 2022-05-24 07:49
De TV jag listade tidigare är de jag har nu, det är så många för vi har så många ställen 😊. Min första egna TV var en liten kanske 12” svartvit som jag hade på pojkrummet. Då hade vi nog fått den första färgTV till vardagsrummet. Mina föräldrars första var ett stort skåp med dörrar, tror det var en Blaupunkt.

Det är en fantastisk teknikutveckling som man har varit med om, synd man inte har några bilder från den tiden. När det var ishockey VM så kunde man gå ner till något stort varuhus i Göteborg och så hade de satt upp en TV i skyltfönstret så stod ett ett femtiotal personer och tittade på ishockey på gatan 😊. Så har man varit med om olika videoformat. Stereo 8 kassetter i bilen, rullband, vanliga små kassetter, mm mm
Jag minns att vi hade svartvit TV när jag var liten men den byttes mot en färg innan jag fyllt 10. Jag mins dock inte vilken TV modell det var. Två kanaler var det då.
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2022-05-23 22:26
Hej Lena - tack för dina kommentarer.
Vi hade ingen TV alls i mitt barndomshem!
När vi gifte oss 1967 (jag var 24) fick vi det svartvitta ITT och vi fick först färg-TV 1978 (jag var 35). Én dansk kanal, men vi kunde se svensk TV – och vi gjorde det stort. Danska TV2 dök upp första gången 1 oktober 1988.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Det ser ut att vara ett bra val av TV. Fascinerande vilken utveckling som skett när det gäller TV-apparter, från den gamla "tjockteven" till dagens slimmade skärmar med mycket bra bild. Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2022-05-24 14:11
Hej Mats - tack för dina kommentarer.
Det visar - både att det har skett en enorm utveckling, men också att man har blivit gammal :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej. Imponerad av ditt minne. Kommer inte alls ihåg sånt. Om inte varit sånt tjat om kameramärken på Fotosidan hade jag säkert glömt vad jag fotar med. Hälsar NL
Svar från Erik Madsen 2022-05-24 14:18
Hej NL- tack för dina kommentarer.
Sådanne saker kan jag minnas - bilar, TV-apparater, HiFi-system, fotoutrustning och andra prylar. Det är svårare att komma ihåg namn. Ibland måste jag gräva mer i mitt minne för att få ut dem.
Du skjuter med en Fuji – jag ska nog påminna dig om det där emellan. Det går inte att glömma den :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Viktigt med en bra, fungerande TV. Jag har själv en gammal Phillips 28 "tjock-tv". Funkar bra med en liten digitalbox, men jag funderar ändå på att skaffa mig en ny platt-tv istället som tar mindre plats. Den har visserligen både bra bild och ljud, så jag hade tänkt att behålla den tills den lägger av, men den verkar fungera hur länge som helst :)
Svar från Erik Madsen 2022-05-24 14:23
Hej Johan - tack för dina kommentarer.
Jag minns inte heller att några av våra "Rör-TV" slutade fungera. Det var mer på grund av att de nya "platt-tv:n" kom ut på marknaden som man/jag var tvungen att vara med i det nya som vi bytte.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag hade en Luxor färg TV i väldigt många år. I praktiken tills färgerna tog slut. Otroligt slitstark. Den var känslig för interferens vilket gjorde att ibland fick vi in italienska kanaler mitt i programmen. Har nu en Sony 40 tummare sedan ganska många år.
Svar från Erik Madsen 2022-05-24 14:08
Hej Thor - tack för dina kommentarer.
Jag minns det där med interferens vid min svärfar. Där var det också de italienska kanalerna som kom in. Det tyckte han var spännande och han gick ut och vände på antennen för att göra bilden bättre :-) Ibland fungerade det!
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Kör numera med Samsung här (75 tum)..har inbyggt filter som tar bort fotboll ;)
Min första tv när jag flyttade hemifrån var två sv/vita för 50 :-
en med ljud och en med bild..och två kanaler..blev mycket rattande när man bytte kanal :)
Och som Peter skrev, första färgtv:n fanns hos tv/radioaffärens skylfönster där vi kollade hockeyn mellan Sverige och Sovjet, blev färgade konturer runt spelarna..

Kom också att tänka på när vi var i Danmark på GW träff och kompisen som förstod fel hela tiden sa på fjersyn till dom han pratat med, skulle ju varit gensyn..Dom hade förvånade uttryck och vi skrattade mycket åt det.
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2022-05-24 14:02
Hej Gunte - tack för dina kommentarer.
WOW 75 "det hade vi inget utrymme för alls. Vi gick 1 tum upp från 47 till hela 48 :-) Här i huset filtrerar vi inga sporter från - inte ens någon av de många skidsporterna :-)
När jag flyttade hemifrån (1962) gick jag till ett café här i Roskilde, där de hade svartvit TV.
Vi är alltid glada i det här landet när svenskarna kan få sig ett gott skratt :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: På tal om ishockey - Danmark 3 - Kanada 2 igår !!!
gunte 2022-05-24 14:33
Danmark i hockey..respekt :) bravo..
Hej Erik! och grattis till ny TV! Köpte nyligen en med samma storlek hemma, men det blev Samsung, det var den de hade inne.
Svar från Erik Madsen 2022-05-24 13:50
Hej Stefan - tak for dine kommentarer.
Samsung var tæt på at flytte ind her også.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Grattis till nya TV-n. Den kommer väl till pass när fotbolls-VM stundar. Vi har ingen TV för tillfället den gav upp när man gick över till digitala sändningar för något år sedan eller så. Får se om det kan bli en till VM ändå, trots att Italien inte är med.

Hälsningar Jörgen
Svar från Erik Madsen 2022-05-24 20:50
Hej Jörgen - tack för dina kommentarer.
VM – Just det – det måste jag förstås följa. Italien var en besvikelse, men då är Danmark där.
På tv-bilderna är det min födstad Lyngby som här spelar sig tillbaka in i den översta danska ligan – Superligan.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
TheInvisibleJackal 2022-05-25 10:55
Just det, Danmark är med. Då får jag hålla en extra tumme för danskarna i VM. Har under det gångna året skaffat C More som gör att jag kan följa både Roma och Real Madrid. Fantastiskt kul. Det enda jag saknar är möjligheten att se Lique 1 och få se Olympique Marseille's matcher.

Hälsningar Jörgen
Grattis till ny TV! Vi hade naturligtvis inte heller någon TV hemma när jag växte upp. Första gången jag såg TV var under Chalmerstiden i Gbg, nå´n gång 1961-65. Köpte vår första -67 eller -68, svartvit såklart....Nu har vi en Samsung 46". Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2022-05-24 21:04
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Där är vi också väldigt lika varandra :-)
När jag flyttade hemifrån (1962) gick jag till ett café här i Roskilde, där de hade svartvit TV.
Innan jag flyttade till Roskilde hade jag ett litet jobb efter skolan på en "isbar" (is=glas), som det hette, dit de unga kom och lyssnade på musik på "jukeboxen". Någon gång runt 1959-60 kom en svartvit TV till och den lockade även en lite äldre publik.
Med många vänliga hälsningar från Erik.