Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Bilddagbok # 2572 / Det danske folketingsvalg.

ROSKILDE, DEN 4. NOVEMBER 2022.

Bildtexterne är under bilderne her hos mig.

Redan den 24 september tog jag detta foto på Stændertorvet i Roskilde !!! Och först nu, efter valet den 1 november, finns ett resultat av omröstningen. Det var den längsta valrörelsen på min tid.

Även om inlägget inte är tänkt att vara ett politisk debatt inläg, kommer det att finnas några kommentarer till resultatet av omröstningen. Vår statsminister Mette Frederiksen fick flest personröster av alla och Socialdemokraterne fick 27,5 % och 50 mandater. Det näst största partiet, Vänstern, fick ett katastrofalt val, 13,3 % och 23 mandater. Den tidigare statsministre och ordföranden i Venstre Lars Løkke fick ett jordskredsval med 9,3 % och 16 mandater. En annan vänsterprofil, Inger Støjberg, fick 9,1 % och 14 mandater med sitt nya parti. Om man lägger ihop Vensterpartiets, Lars Løkkes och Inger Støjbergs mandater kunne det ursprungliga Vensterpartiet have samlat 53 mandater!

Finräkning pågår för närvarande, men det förväntas inte att siffrorna kommer att förändras. Det blir mycket svåra förhandlingar om vilken regering som kan bildas med 12 partier i den nya riksdagen.

PS: Danska vänstern är inget vänsterparti, utan ligger till höger om mitten i dansk politik.

På gensyn

Inlagt 2022-11-04 17:13 | Läst 780 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Intressant att läsa, tack Erik! Har en enkel fråga, varför heter dom här partierna som inte är vänsterpartier? Betyder venster på danska ngt annat och i så fall vad? Moderaternas partifärg ser fö ut att ligga nära Gevalias lila Hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2022-11-07 13:11
Hej Björn - tack för dina kommentarer och frågor.
Redan 1870 hette den "Det forenenede Venstre" och låg på vänsterkanten som en kontrast till "Højre" som senare gick med i "Det Konservative folkeparti". 1910 uppstod Venstre som det nuvarande "Venstre, Danmarks Liberale Parti".
""Moderaternas" partifärg skulle visa att de varken är röda eller blå. Och då fanns det nog inte fler färger eller nyanser kvar att välja på heller :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Jag läste det att Mette fick flest personröster, men jag blev förvånad att det var så få, att det var 6000 eller 60000 typ, när de fick 27% så har ju inte alla som röstat på Socialdemokraterna X-at Mette. Om jag fattade det rätt så skulle hon gå mer mot mitten än vad Socialdemokraterna gjort i tidigare regering? Det är en fantastisk syn att köra ut från Helsingör , med alla skyltarna, skulle tro det var ett par hundra skyltar på en kilometer
Svar från Erik Madsen 2022-11-07 13:25
Hej Peter - tack för kommentarerna och frågorna.
Det är skillnad mellan personrösterna och det totala antalet röster för partierna. Man kan bara rösta på personer i de valkretsar där personerna är nominerade ELLER på de nominerade partierna. Mette Frederiksen och Inger Støjberg var båda nominerade i "Nordjyllands Storkreds" och här fick MF 60 837 röster och IS fick 47 211. Lars Løkke nominerades i "Sjællands Storkreds" och fick 38 439 personröster. Alla tre var också nummer 1 -2 och 3 nationellt med flest personröster. Det är sant att det också finns en önskan i befolkningen att bilda en regering med en bredare sammansättning. De allra flesta lagförslag blir redan antagits av en bred majoritet i det danska folketing. Detsamma gäller också i kommunerna.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
pdahlen 2022-11-07 13:45
Tackar, då förstår jag att det blev så ”få” när man bara kan få X i sin valkrets, det förklarar
Hej Erik, politik är inget för mig, det är nog sådär 40 år sedan jag tappade förtroendet för denna verksamhet. Livet är mycket större än så.
Svar från Erik Madsen 2022-11-07 13:34
Hej Stefan - tack för dina kommentarer.
Det förändrar inte heller den stora saken om det är den ena eller andra regeringen. De flesta lagförslag antas med bred majoritet i "Folketinget".Det mesta av pengarna i landets finanslag ligger fast och man är överens om det hela spektrat runt. Utöver de många miljarderna finns det några poster som man kanske har lite politiska/ideologiska åsikter om hur ska fördelas.
Med många vänliga hälsningar från Erik.