Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Bilddagbok # 2499 / Arrangerade situationer ? och porträtt på gatan.

ROSKILDE, DEN 23. JULI 2022.

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/bilddagbok-2498-med-eller-utan-tillstand.htm#comments

Evt. bildtexter är under bilderne.

Arkivbilder.

Situation på havnen i Roskilde. Här hade jag kört runt lite och när jag närmade mig frågade den äldre damen om jag skulle fota, för då skulle de flytta. Jag sa nej, tvärtom, men om jag kunde fotografera dem medan de fortsatte att höra om fjordens levande varelser. Det kunne jag gärna och det är vel inte en arrangerad situation enligt mig ?

Situation på Hestetorvet i Roskilde. De två tjejerna här hade sett mig köra runt på torget och fota. Jag hade också fotograferat dem på avstånd. När jag körde ända fram till dem och frågade vad de höll på med och om jag fick fotografera dem medan de fortsatte med sina studier. Nästan som jag har sett Martin Parr göra - utan jämförelse alls :-)

Situation på Stændertorvet i Roskilde. Jag hade kört förbi den här mannen och ångrat mig och körde tillbaka. När jag frågade om jag fick ta en bild på honom sa han ja och poserade. Det var inte vad jag var ute efter, så jag tog ett enda foto och tackade och vände mig bort. När han hade börjat läsa tidningen igen tog jag snabbt fotot som jag såg första gången. Arrangerat ?

Situation i Algade i Roskilde. Samma procedur som föregående bild. Här frågade den fina äldre mannen hur han skulle hålla sina händer - jag: "precis som du håller dem nu". Arrangerat ?

Situation på Stændertorvet i Roskilde. Här var "tricket" att jag var intresserad av hans hund :-)

Situation i Algade i Roskilde. Den här mannen är en av få som har frågat mig vad jag ska göra med bilderna. Jag svarade att de kanske skulle läggas upp på min blogg. Det var här mina alltid medtagna fotoprover och mitt visitkort kom till användning.

På gensyn //ERIK//

Inlagt 2022-07-23 22:05 | Läst 624 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Jag tycker det är artigt och respektfullt att fråga om man får ta en bild men håller med om att ögonblicket man var ute efter att fånga delvis kan gå förlorat. Jag är också medveten om hur gatufotograferan resonerar men struntar i det (jag är ju inte gatufotograf). Första bilden tycker jag inte alls ser arrangerad ut, kanske för att de är koncentrerade på något och inte bryr sej om att du fotar. Kul att du tog en bild på mannen med tidningen när han återgått till sin tidning, helt rätt tycker jag. Den sista bilder känner jag igen. Jag hade inte fotat den killen utan att fråga först även om han borde gilla att visa upp sej :-)
Hälsningar Lena
Svar från Erik Madsen 2022-07-25 13:51
Hej Lena - tack för dina kommentarer och åsikter.
Det är trots allt mycket en fråga om smak och behag - ibland blir det nästan helt "religiöst" :-)
Jag "vågar" inte heller kalla mig "gatufotograf" längre, av samma anledning :-)
Eftersom vissa människor klär sig på ett mer spektakulärt sätt eller sticker ut från mängden på något annat sätt är det inte säkert att samma personer kommer att gilla att bli upplagda på webben, inför massor av människor och där bilden finns för evigt. tid.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Jag är medveten om att de är fotograferade på offentlig plats och att de är där av egen fri vilja – men ändå.
Hej. Fint du fångar närbilder på folk. Oavsett hur. Sånt ger innehåll till fotograferandet. Hälsar NL
Svar från Erik Madsen 2022-07-25 13:52
Hej NL - tak for dine kommentarer.
Mvh. Erik.