Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer.

Bilddagbok # 2545 / Vintage kamera ? .....

ROSKILDE,, DEN 17. SEPTEMBER 2022.

..... ja, jag antar att det är det.

Ännu ett arvegods som jag inte kunde tacka nej till. Fast jag kommer nog inte att fota med den.

*

Den är tillverkad i Japan. Den tillverkades även i Kina, men det stod inte ASAHI på den och den saknade även loggo och ovan- och underdelen var gjorda av plast.

Det är väl det billiga objektivet - M istället för A ?

Enkelt och tydligt. Man kan förstå varför den blev så populär som en nybörjarkamera.

"Student and Beginers Camera" Jag har hört den kallas. Det är också meningsfullt för mig eftersom jag har den från min svåger som undervisade i fotografi på sin skola.

"Nybörjarkamera" - då är det ju inget för mig alls  😀 he he, men den ligger bra i handen och har dessutom ett bra slutarljud. Då kan jag ta fram den då och då och njuta av det fina hantverket.

Den är helt enkelt i perfekt skick. Jag var lite nyfiken på om batteriet till ljusmätaren var borttaget, eller om det fortfarande satt i och trasslade till strömbrytarna. Det VAR borttagen.

Kamerahusen skulle vara samma som den legendariska Spotmatic, men med den nya K-bajonetten. Där ersattes M42 skruvgängade objektivfästet.

Pentax K1000 är den längst producerade analoga SLR-kameran i världen - har jag läst. Från 1975 till 1997 och sålde över 3 miljoner exemplar - fortfarande något jag har läst :-)

På gensyn.

PS: Jag kanske kan hitta en lokal fotograf som kan framkalla och skanna negativen till ett USB-minne åt mig - det måste prövas.

Inlagt 2022-09-17 22:23 | Läst 256 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
K1000 är mycket riktigt den kamera som använts mest i undervisningen. Hyfsat pris, rejäla funktioner, bra slitstyrka och att allt är manuellt gav det resultatet. Ditt exemplar ser jättefint ut, lite damm på objektivets frontlins bara.

"M" är inget begrepp för varken hög eller låg kvalitet utan ett steg i utvecklingen. Jag har en "M" 50mm macro som är alldeles utmärkt. "M" 50mm 1,7 har fin mjukskarp skärpa. Ditt var nog en aning billigare men troligen helt OK.

Pentaxforums kan det där bättre:

https://www.pentaxforums.com/lensreviews/SMC-Pentax-M-Lenses-c27.html

"M" funkar bra ihop med din kamera, dom är byggda för att funka ihop, men med en ny digital är "M" lite trixigare, svårt att veta om dom bländar ner eller inte.
Svar från Erik Madsen 2022-09-19 11:28
Hej Måns - tack för dina kommentarer och tips.
Jag ska nog damma av det lite :-)
Du har säkert också rätt i att M-objektiverne var en del av utvecklingen och som Gunnar Lindkvist skriver i kommentarerna till Wolfgang: "M-objektiven togs fram för att matcha de nya mindre kamerahusen MX och ME".
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Jag har en sådan! Köpt 1980. Den funkar fortfarande! Mitt barnbarn har lånat den för att prova analog fotografi. Den är lätt att ställa in. Testa den med en film! "M" står kanske för Multicoating. Mvh Wolfgang
Gunnar Lindkvist 2022-09-18 21:06
M-objektiven togs fram för att matcha de nya mindre kamerahusen MX och ME.
/Gunnar
Svar från Erik Madsen 2022-09-19 11:33
Hej Wolfgang - tack för dina kommentarer.
Ditt barnbarn har turen att du kan hjälpa till att "fremkalde" filmerna.
Frågan om M på objektivet verkar ha besvarats av både Måns och Gunnar. Så det får jag lita på tills motsatsen bevisats :-) I slutändan spelar det jo ingen roll.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik, du samlar också på dig några kameror från då, roligt. ett märke jag väl känner igen men som jag inte har någon egen erfarenhet av. Den ser ut att vara i fint skick! Många hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2022-09-19 11:41
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Att samla in mer är över :-) Det var också bara för att det var några saker från min bortgångne svåger som min svägerska trodde att jag kunde vara intresserad av. Det var faktiskt Nikon jag letade efter. Pentaxen väckte en del nostalgiska känslor och den är i otroligt bra skick - nästan som ny.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Härlig fotonostalgi. Jag hade två Spotmatic i flera år på 70-talet, en med svartvitt film och en med diafilm i. Det borde gå att skicka filmen till något labb som framkallar och skannar filmen om du vll testa den. Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2022-09-19 15:40
Hej Mats - tack för dina kommentarer.
Jag var också fascinerad av Spotmatic, men det slutade med att det blev en begagnad Topcon RE super istället.
Det kan mycket väl vara så att jag kan hitta någon som kan hjälpa till med svartvit filmfotografering. Det är jo det helt nya och hippa, säger de :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.