Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk - reportage - situationer.

Bilddagbok # 2546 / Langtids følger efter skybrud.

ROSKILDE, DEN 19. SEPTEMBER 2022.

Roskilde drabbades av ett våldsamt molnbrott den 29 augusti i år Ett molnbrott definieras i DK som att minst 15 mm faller på en halvtimme. Den aktuella dagen föll 31,2 millimeter på en halvtimme. Regnet fortsatte till nästa dag vid 11-tiden och då hade det fallit totalt 74 millimeter och det kallades ett dubbelt molnbrott och en "76 års hændelse"

Restaurang "Snekken" vid Roskilde hamn och till höger vandrarhemmet som idag heter "Danhostel Roskilde Vandrerhjem". Jag har tidigare visat bilder härifrån, men tillfället är ett annat idag.....

..... tillfälligt stängt. Det är på grund av det kraftiga och kontinuerliga regnet, som har trängt in uppifrån och förmodligen även via avloppen?

Själva restaurangen ligger trots allt upphöjd ovanför kajområdet – lärt av tidigare erfarenheter. Det var och är ibland översvämningar i området, när vattnet trycks ner i Roskildefjorden och den slutar jo här.

På gensyn.

Inlagt 2022-09-19 15:30 | Läst 207 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Hej Erik, se Hans-Åkes blogg med paraplyer i taket vid nödfall.
Svar från Erik Madsen 2022-09-20 12:09
Hej Stefan - ja jeg så godt Hans-Åkes løsningsforslag :-)
Mvh. Erik.
Problemet är väl att de där 76 åriga skybrud nu inträffar varannat år typ. Min frus bror i Køge har ett sådant hus som måste säkras med säckar över brunnar i källaren annars tränger vatten upp genom dessa. Tror det ska göra om avloppsnätet för nu är dagvattnet kopplat till avloppet så det blir för mycket vattenintag avloppssystemet
Svar från Erik Madsen 2022-09-20 12:33
Hej Peter - tack för dina kommentarer.
Ja, vi får räkna med att den här typen av väderfenomen kommer att inträffa mer frekvent i framtiden – tyvärr.
Vi fick även vatten i källaren här i vårt kvarter. Dock inte lika våldsamt som i juli 2016, då vi blev översvämmade två gånger, med 14 dagars mellanrum! Vattnet kom in – främst via defekta och dåligt underhållna golv "afløb" i källarne. Vårt boligblok (av totalt 3) är lägst i nivå i förhållande till Ringstedvej, därför rinner regnvattnet ner till oss och in i vårt källarschakt, där det inte kunde ta sig igenom den defekta golv "afløb"! Vattnet rann istället under dörren och in i källaren. En anordning installerades då som ska öppna för vattnet och ut i avloppet.
Fastigheterna är från 1953 och 56 så vi har även ett enlinjes avloppssystem och det är inte alls utformat eller lämpligt för idag. Vi (jag som boendeombud) fokuserar därför ständigt på att regelbundet spola hela vårt avloppssystem och rensa/underhålla våra golv "afløb". I 2019 fick vi nya och tätare källardörrar !
Med många vänliga hälsningar från Erik.
PS: Ursäkta ett väldigt långt svar :-)
Ja det kan ställa till det vid kraftiga regnoväder. Lagom är bäst..
HaD/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2022-09-20 12:10
Hej Gunte.
Ja lidt over en længere periode - så gå det bedre.
Mvh. Erik.
Det låter verkligen mycket, kan tänka mig hur vattnet flödade. Ofta är det asfaltering och stenläggning som gör att effekterna blir ännu större än annars. På dina bilder ser det desto soligare och torrare ut! :-) Hälsningar/ Björn
Svar från Erik Madsen 2022-09-20 12:15
Hej Björn - tack för dina kommentarer.
Vi är helt överens – alldeles för många ytor är antingen asfalterade eller med "fliser". Det är lättare att hålla fri från ogräs och man behöver inte klippa gräset.
Vädret är nästan alltid bra och soligt - annars går jag sällan ut :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.