Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1117 / Hvad er gadefotografi ?

_____________________________________________________________________________________

Roskilde, den 29. september 2018.

I den nya tidningen från SDF, blir denna fråga ställs för femtioelfte gången. Det är också samma förslag och åsikter som ställs. Svart vit eller färg - Fotografera på ett diskret sätt (i smyg) eller med ögonkontakt - Interagera med folk eller inte - med eller utan omgivande miljö -  porträtt  - objektiver 35 mm 50 mm eller zoom - f/2,8 f5,6 f/8 - etc. etc.

Nu är jag lyckligtvis en glad hobbyfotograf, så jag kan göra vad jag vill. Och det gör jag så.

*

**

***

Egna exempel:

*

     

     

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

PS: Jag vet inte varför jag inte själv kan bestämma placeringen av de små bilderna. Men jag ska räkna ut det för nästa gång.

Inlagt 2018-09-29 23:32 | Läst 3329 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Många riktigt bra bilder Erik! En del passar i färg och andra i svartvitt och tack och lov har vi friheten att välja själva hur vi fotograferar och bildbehandlar. En blid sticker ut särskilt här och väcker frågor, och det är den där några kryper under cyklarna. Vad sysslar de med? Bilden med vad jag tror är skolungdomar är också väldigt bra samt det äldre paret i skugga mot en ljus vägg. Apropå frihet, får jag hoppas att vi får ha dessa rättigheter kvar!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen 2018-10-03 21:28
Hej Bjarne.
Tack för fina kommentarer. Cyklisterna hade problem med en av cyklarna. Jag tror att de var från ett östeuropeiskt land och vi kunde inte kommunicera. Frihet: Jag är mycket försiktig och fotografera altid fler personer i bilden och att de är en del av en situation eller historia. "Knitting Ladies" tillät mig att fotografera dem. Jag mener att man fortfarande inte har lov att ladda upp bilder på nätet av igenkännbara (dvs framsidan) av personer = portrætter - uden tillstånd. Att man så sällan eller aldrig kommar att uppleve att människor kommer att upptäcka sit bild på webben och inte kommer att kräva borttagningen - det är en annan sak.
PS: Man har lov att fotografera människor och allt annat i det offentliga rummet, det är användningen av bilderna som kan skapa potentiella problem.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Själv så tycker jag att man kan definiera alla bilder som tas på/från gatorna som 'gatufotografi', men jag tycker 'nog att det bör finnas åtminstone en människa eller annan levande varelse med i bilden, men jag kan nog se undantag där också.. Sedan gillar jag bäst när bilderna är i färg, men svartvita bilder kan också bli bra.. men jag tar sällan svartvita bilder, dom tas alltid i färg.. Svartvita bilder är väl en kvarleva från äldre tider, som även idag gör att en svartvit bild ger ett äldre intryck.. det kan väl vara både bra och dåligt.. tycker jag! Man gör som man vill tycker jag, det gör i alla fall jag!

Känns som bloggen fortfarande inte fungerar bra att använda tyvärr.. många verkar ha problem!
Hälsn!
Svar från Erik Madsen 2018-10-03 21:56
Hej jan
Tack för ditt inlägg.
Vi gör naturligtvis vad vi vill. Men jag menar inte att man kan kalla det gatufotografi bara för att man har fotograferat på/från gatan. Utan människar kallas det förmodligen "Cityscapes", men jag är inte säker på deras deffinitiationer. Frågan om svartvita - contra färger är ett ämne för evig debatt. Jag håller med dig om att det naturligtvis var vanligt i äldre tider, där färgfilmen var sällsynt, dyr och under utveckling. Flera av de kända gatfotograferna från äldre tider gick också till färgfilm över tiden. Jag har beskrivit det i en tidigare blogg, men jag kanske vil skriva ett nytt blogginlägg om emnet en anden dag. När jag ibland använder svartvit är det på grund av ämnet och mitt humör. Min favorit "film" är just nu Fuji Classic Chrome färg diafilm simuleringen i min X100F.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det blir bäst när man får göra som man vill och det syns ju i dina fina bilder..
Sen blir det lite extra kul om det finns lite humör i bilderna..som cykelbilden t.ex
Mv/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2018-10-03 21:58
Hej Gunte.
Tak for dine fine kommentarer - de værdsættes.
Med mange venlige hilserne fra Erik.