Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg. Dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Danske Bloggen 1205 / Svartvit TV.

________________________________________________________________________________________

Roskilde, den 20. december 2018.

TV utan färg - är det nostalgisk ?

När jag tog dessa 2 testbilder kom jag att tänka varför fotograferar vi/jag svartvit och varför finns det färger på våra TV-program? Jag kan enkelt ta bort färgerna på min smart-TV, men det skulle jag jo aldrig göra. När vi ser svart vit program på TV är det filmer eller TV-program från de "gamla" dagar - innan färgerna hade kommit till!

Det finns många förklaringar till vår lust att fotografera digitalt svartvitt. Jag kan förstå de som kommer från den analoga och mörk kammar perioden, som alltid har fotograferat svartvitt, som har erfarenheten och aldrig ha gjort annat. De har nu fått det mycket enklare och fler alternativ. Med de svarta vita kan man utesluta något för att betona de väsentliga i ämnet, är en av förklaringarna. Man kan bättre uttrycka stämningar och känslor. Det är bättre lämpad för reportage, situationer/gata och dokumentärer. Slutligen, för fotokonst och personliga verk med et eget uttryck.

Resten av oss (inklusive jag själv) utan mörkrum erfarenhet, har fått ett nytt sätt att presentera våra bilder. Båda mina bagatell bilder är först och främst exempel på mitt spel med film simuleringar. Nummer 1 är enligt min mening ett uppenbar motiv som färgfotografi med annonser på racing kostym och mössa, och publiken i bakgrunden. Motivet i nummer 2 kan väl försvaras som ett uppenbart svart vitt motiv. Även om någon här kunde sakna flickans röda läppar och den kraftfulla ögonskugga som skulle ge bilden ett annat uttryck?

Jag fortsätter att utnyttja alla möjligheter som erbjuds av det digitale, vilket tillför vår härliga hobby massor av glädje och inspiration. Färg eller svartvitt och för alla motiv utan undantag eller regler!

Bildtexterne är under bilderne.

Från "kontoret"

"Passion"

Hälsningar från Erik.
© emfoto43/Roskilde.

Inlagt 2018-12-20 18:32 | Läst 2408 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Och genast dyker ett gammalt minne upp när färgtv kom och vi grabbar stod utanför Radio och Tv affären och såg på Sverige-Sovjet i ishockey. Hemska konturer runt spelarna i olika färger blev det..Och storstryk..Men det blev ju bättre sen..

Trevlig text om dina tankar..
Mv/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2018-12-21 20:05
Hej Gunte.
Tack för din historia och kommentarer. Jag hade först färg-tv 1977! Vi såg mycket svensk TV också ishockey. Det fanns bara 1 danska kanal - så Hyland och Nöjesmassakern var stora hits.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Intressanta funderingar Erik. Jag tror också den säg 100 år långa perioden när bara svv fanns ( färg fanns men var mest kuriosa, det var för dyrt/ krångligt att använda för det stora flertalet) har präglat vårt bildseende, hälsningar/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2018-12-21 20:18
Tack för dina kommentarer Björn.
Du har rätt - färgfilmerna var dyra och inte ens för "vanliga" konsumenter. Det har skett stora framsteg och utveckling under åren. Det bara att nytta av alla möjligheter till egen fördel.
Med vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Det är klokt tänkt hela vägen, tycker jag. Speciellt det du skriver om att svartvitt blir ett mer personligt uttryck. Jag håller helt med. Det är toppen att kunna välja svartvitt eller färg, både utifrån motiv och vad jag känner för stunden. Du har gjort en djärv beskärning särskilt av sista bilden, men den blev mycket spännande på det sättet! Snyggt!
Många juliga hälsningar från Bjarne
Svar från Erik Madsen 2018-12-21 20:50
Hej Bjarne.
Det är kul att höra att du har samma inställning för ämnet.
Bilderna ingår i mitt experiment med svartvita och filmsimuleringar i kameran. Färdiga bilder i kameran är en av mina "kæpheste" :-) Jag kan även beskära i kameran och göra en beskuren version och originalet bevaras också.
Med venlige julehilsener.
//Erik//
Hej Erik. Intressanta tankar angående svartvitt och färg. Jag gör ibland mina bilder svartvita bara för att jag tycker dom blir bättre än färgoriginalet, antingen på grund av tekniska brister, eller för att bilden blir mer uttrycksfull. Jag kan även skylla på nostalgi då jag har erfarenheter av att fotografera svartvitt från min ungdom :) Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2018-12-21 20:55
Hej Mats.
Det är ett bra tips att konvertera ett halv dåligt färgfoto till svartvitt. Jag har också provat det med bra resultat. Det är trevligt med nostalgi :-)
Med mage venlige hilsener fra Erik.
Svv TV, det är nostalgi, kommer ihåg det första TV-program jag tittade på, tror det var 1957, farsan hade släpat hem den första TVn, en 17 tummare. Det hette Djungel Jim o visade på lördagar, sen minns ja Perry Mason som jag brukade somna till - sköna svv bilder! God jul. LO
Svar från Erik Madsen 2018-12-21 21:08
Hej LO.
TV-nostalgi - Vi hade inte TV i mitt barndomshem. När jag flyttade hemifrån 1962 gick jag till kaféet för att titta på tv. När jag blev gift 1967 gick ett par år innan vi fick svartvit TV och vi såg också Perry Mason. 1977 fick vi färg-TV och såg mycket svensk TV på vår "sveriges antenn".
Jag tror att jag har hittat mina svarta vita inställningar och uttryck. Men jag har inte testat dem utomhus ännu.
Glad jul till dig också och hav det godt.
//Erik//