En dansk hobbyfotograf - Fotografi - dagboksnoteringar - kommentarer - fotohantverk - berättelse - upplevelse - "From a Photo to an Image" - Jpeg is my friend"

Danske Bloggen 1240 / Vad, varför och hur.

Roskilde, den 28. februar 2019.

Förklaringar.

Citat fra nettet: "En blog er kort sagt en web log, en dagbog, hvor emnerne dog ikke behøver at være dagens oplevelser. Karakteristisk for blogs er, at de giver læserne mulighed for at kommentere indlæg på bloggen".

"Danske Bloggen" är min dagbok där jag skriver om vad som upptar mig i vardagen. Jag försöker att fokusera på fotorelaterade ämnen och som alltid följer 1-2-3-4 bilder med.

_____________________________________________________________________________________

Idag med bildexempel med mina olika inställningar i kameran för svartvit fotografi :

EXIF: f/8 - 1/250 sek. ISO 400.  Acros + Rött filter - Spotmätning - Högdagernivå -2 - Lågdagernivå +2 - Shärpa +1.

EXIF: f/4,0 - 1/70 sek. - ISO 6400.  Acros - Multmätning - EV comp. +1/3 - Hi tone -1 - Sh tone 0 - Kornighet av- Kvadrat i kameran.

EXIF: f/4,0 - 1/70 sek. - ISO 1250.  Acros - Multimätning - EV comp. +1/3 - Hi tone +3 - Sh tone +4 - Dynamisk omfång 200% - Brusreducering -4. - Skärpa -1 - Kornighet av.

_________________________________________________________________________________________

De sista inställningen här är nog mina favoriter för de flesta svarta vita motiver. Jag har sparat 2 olika Acros-inställningar, som jag enkelt kan växla mellan utan att behöva gå til alla möjliga menyer. Jag har tilldelat de enkla funktionerna till några av de programmerbara funktionsknapparna. Allt  kan ändras och kontrolleras och kan ses, i den elektroniska sökaren.

Jag har gjort detsamma med mina "färgfilmer" och här har jag också sparat 3 olika vitbalansinställningar, som lagras tillsammans med Provia, Classic Crome och Neg Hi. Det kan alla justeras och bytas mellan och jag har full kontroll över det i sökaren - utan att ta ögat från motivet - let og elegant, som vi siger på dansk.

För det mesta kör jag med bländare förinställningar och auto ISO, men här har jag också en programmerad funktion med 3 olika ISO/slutarkombinationer. EV comp är permanent inställd på C och jag kan därför justera med framhjulet och därmed också från +5 till -5 med 1/3 intervall. Också synlig i sökaren och jag kan genast se resultatet av mina justeringar, men alla vet förstås det som har EVF i sina kameror.

Hälsningar från Erik.
Roskilde/DK.

Inlagt 2019-02-28 20:09 | Läst 245 ggr. | Permalink
Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.
(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Bra citat du hittade! Ja EVF är kul. Man kan "vränga" till det direkt!
/MA
Svar från Erik Madsen   2019-03-01 18:22
Hej Mats.
Tomlen op for EVF.
Mvh. Erik.
Kul att följa din blogg och ditt mixtrande med olika inställningar och sånt.
Har också lite programmerbara knappar men problemet är att jag glömmer vad jag programmerat dom med ;))
Mv/Gunte..
Svar från Erik Madsen   2019-03-01 18:31
Hej Gunte.
Det låter bra att du följer. Jag har mer tid här på vintern att testa och försöka få de programmerade sakerna i ryggraden. Nu är de vanligaste och "gammeldags" inställningarna ganska uppenbara på en X100F. Bländare, slutare och ISO sitter lättillgängliga som förr i tiden.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Smart att spara så många förinställningar. Här har vi ju valt olika vägar, då jag alltid gör all bildbehandling i datorn, men det spelar ingen roll hur man uppnår sitt slutresultat. Bland bilderna tycker jag första är extra spännande med så mycket mörka ytor. Då kan jag fantisera kring vad som finns där. Ljusspelet på tegelväggen är en mycket fin detalj.
Jag hoppas du får en riktigt fin helg!
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen   2019-03-01 19:15
Hej Bjarne.
Det här blogginlägget handlar bara om min användning av X100F !!! Där det påminner mig om mitt analoga sätt att fotografera. Enligt min åsikt skulle det också vara ett slöseri med pengar att inte utnyttja de möjligheter som kameran nu erbjuder. Det utesluter jo inte att jag också kan använda några av mina många efterbehandlingsprogram parallellt. Jag gör också det när jag använder Sonyerne.
Med många vänliga hälsningar och tack för dina kommentarer.
//Erik//
Flag Counter
  • Intresse - Arkitektur
  • Intresse - Bilddagbok
  • Intresse - Digital efterbehandling
  • Intresse - Gatufoto
  • Intresse - Landskap
  • Intresse - Porträtt
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt
  • Intresse - Utrustning