En dansk bloggare, som försöker på svenska. Fotografi - dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Danske Bloggen 1259 / Formaten.

Roskilde, den 8. april 2019.

Jag har fått några svart vita bilder från ett dödsbo. Ett var i ett (för mig) konstigt format.

Bilderna är från min svärfars, arbetsplats - en stor gård där man, väldigt atypisk enligt danska förhållanden, odlade tulpanlökar på öppen mark och i stor stil. Företaget "Coma Løg" var ett holländskt företag och det förklarade självklart det med tulpaner. Det var ett imponerande syn med de stora områden med blommande tulpaner och människor kom från nära och fjärran för att beundra synen. Innan man skär av blomhuvuden !!! Man var bara intresserad av löken.

Bildtexterne är under bilderne.

Mitt foto är 6 x 6, men de andra är 18 x 24 och det formatet är känd.

47 x 20,7 !!! Jag visste inte det formatet.

Hilsen fra Erik.
Riskilde/DK.

Inlagt 2019-04-08 20:24 | Läst 225 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Den kvadratiska bilden är ofta behaglig för ögat. Av någon anledning utnyttjar jag det formatet sällan numera. Eftersom alla mina kameror har avlångt format typ 2:3 är det väl så att jag tänker in det avlånga formatet när jag väljer utsnitt. 47 x 20,7 är ovanligt, är det inte valt och tillklippt för at passa ett bestämt ändamål tror du? Hälsningar/ Björn T
Svar från Erik Madsen   2019-04-09 12:38
Hej Björn.
Jag har inte tidigare använt 6x6 på alvar, men blev lite intresserad när jag hittade några Hasselblad-tidningar i en loppmarknad. Eftersom min X100F hade möjlighet att ställa in den till 6x6 direkt i kameran, tyckte jag att det var kul att testa det samtidigt med s / v. Det kan väl vara att det är ett beskuren foto, men jag vet inte det. Det finns ett företagsstämpel på baksidan. Här står det att företaget är specialist på att ta "komplicerade" företags- och familjebilder?
Tack för dina kommentarer.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Bilden skulle kunna vara tagen med en så kallad bankettkamera?
https://en.wikipedia.org/wiki/Banquet_camera
/Affe
Svar från Erik Madsen   2019-04-09 20:17
Hej Alf.
Der tror jag du träffar i plet. Det är troligen mer sannolikt än att det ska vara ett beskuren foto. Tack för hjälpen. Ett annat exempel, vad FS kan.
Med vänliga hälsningar från Erik/DK.
Kvadratiska format är spännande och lite speciella att komponera, jag föredrar kameror med 3:4 format, som Olympus o Panasonic tex. Dom där Hasselblad skrifterna som gavs ut under många år var väldigt trevliga o välgjorda, har en hel del. Hils, LO
Svar från Erik Madsen   2019-04-10 13:49
Hej LO - tak for dine kommentarer.
Jeg kender godt "dit format" - både kameraets og dit eget :-) Og jeg har også forsøgt et par gange at beskære ved efterbehandlingen i 3:4 formatet. Men nu kunne jeg indstille til 6x6 i kameraet direkt og det er jo en af mine "kæpheste" - jpg direkt i kameraet :-)
Jeg har 18 af de der Hasselblad magasiner, de lå i en kasse på loppemarkedet sidste sommer sammen med nogle Leica blade.
Hav det godt.
//Erik//
PS: Grumpy Old Man: "Indtil nu - ingen kommentarer eller spørgsmål til min lille historie om tulipandyrkning i DK ! Jeg ved godt at rubrikken hedder "Formaten", men alligevel". Og den er enda på svensk:-)
Flag Counter

Innehållskategorier

  • Intresse - Arkitektur
  • Intresse - Bilddagbok
  • Intresse - Digital efterbehandling
  • Intresse - Gatufoto
  • Intresse - Landskap
  • Intresse - Porträtt
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt
  • Intresse - Utrustning