En dansk bloggare, som försöker på svenska. Fotografi - dokumentarisk/reportage - dagboksnoteringar - blogg photos - kommentarer - berättelser - upplevelser.

Danske Bloggen 1283 / Zoom - demonstration med X100F.

Roskilde, den 27. april 2019.

Reprise text (återvinning):

"Det kan dock inte kallas riktig zoom, utan snarare att "byta lins" - från det faste 35 mm (equivalent) till 50 mm och 70 mm. Det kallar Fuji "Digital Tele-conv." . DPreview kallar det för "Digital zoom". "Skiftet" sker enkelt och elegant med "kontrollringen" runt om linsen".

I ett tidigare blogginlägg visade jag bara olika motiv. Här samma motiv från samma avstånd - tre bagatell bilder, men jag ska försöka det mer allvarligt en anan dag och utomhus.

35 mm (equivalent)

50 mm (equivalent)

70 mm (equivalent)

Hilsen fra Erik.

Inlagt 2019-04-27 22:39 | Läst 276 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
I ett tidigt skede med min x100f gjorde jag också ett test med 50mm och 70mm "zoom". Jag kunde då konstatera att det blev en liten skärpeförlust. Fast det syns mest när man förstorade till 100%. Jag upptäckte också att man lika gärna kunde beskära en 35mm bild och det kunde till och med bli något bättre. Tråkigt och synd, för jag hade annars ofta använt mig av "zoomen". Fast å andra sidan, ska man bara publicera på sociala media typ så är det ju inga problem att använda funktionen.
Svar från Erik Madsen   2019-04-28 11:24
Hej Ragnar - Tack för dina fina kommentarer - de är så mycket uppskattade.
Jag har inte så mycket egen erfarenhet av det ännu.
Men jag har läst test av metoden och det sägs att du kan jämföra kvaliteten med 50 mm här på X100F med X100Ts 35 mm och 16 MP. Våra har 24 MP! När eller om det finns kvalitetsskillnader kan det mycket väl också bero på rörelseoskärpa - åtminstone i mitt fall. De tre bilderna här är alla tagna med samma bländare och slutartid, vilket jo kunde vart justerad individuellt.
Jag testar ytterligare, eftersom jag skulle vilja avsluta bilderna i kameran som du säkert vet :-)
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Hej Erik! Bra exempel. Som Ragnar skriver så är digital zoom detsamma som beskärning, men fördelen är förstås att man ser utsnittet redan i sökaren och kan komponera bättre på det sättet.
Många vänliga hälsningar, Bjarne
Svar från Erik Madsen   2019-04-28 11:39
Hej Bjarne - tack för kommentarer och intresse.
Jo det är rätt, men jag tror - jag vet inte än - att Fujien beskär och sedan uppskalera till 6000x4000 lika med 24 MP. Det visas åtminstone i filen. Så, som jag skriver till Ragnar, ska kvaliteten, allt annat lika, vara densamma som med den tidigare modellens 16 MP, om jag bara använder 50 mm på min? Detta förutsätter givetvis att man kan hålla kamrat stille, eftersom vi inte har bildstabilisering tillgänglig. Och ja man kan se resultatet i sökaren direkt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Flag Counter

Innehållskategorier

  • Intresse - Arkitektur
  • Intresse - Bilddagbok
  • Intresse - Digital efterbehandling
  • Intresse - Gatufoto
  • Intresse - Landskap
  • Intresse - Porträtt
  • Intresse - Reportage / Situation
  • Intresse - Svart-vitt
  • Intresse - Utrustning