Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1294 / 4. maj 1945.

Roskilde, den 4. maj 2019.

For 74 år sedan - fredag den 4 maj klokken ca. 20:35,  fick Danskarna meddelandet i BBC: s danska språkiga sändningen att Danmark befriades:

"I dette Øjeblik meddeles det, at Montgomery har oplyst, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og i Danmark har overgivet sig. Her er London. Vi gentager: Montgomery har i dette Øjeblik meddelt, at de tyske Tropper i Holland, Nordvesttyskland og Danmark har overgivet sig"

Som ett spontant svar på den långa tvångs mörkläggning - revs mörkläggningsgardinerna ned och någon satte ljus i fönstren. Det är en tradition som fortfarande hålls i många hem. Jag tror att traditionen sakta kommer att brytas när vi gamla inte längre är här.

Den officiella befrielsedagen är lördag maj 5, 1945 klockan 8 på morgonen.

För att markera med en sång här på min "egen personliga" blogg, har jag valt denna omskrivna vacker version av "Det var en lørdag aften" :

https://www.youtube.com/watch?v=HrZ-73ada2Y

Arkivbild fra 2018.(När vi kommer hem från födelsedagen ikväll kommer ett nytt ljus igen här hos os).

Hilsen fra Erik.

Inlagt 2019-05-04 16:56 | Läst 680 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vad fint! Det här är ett viktigt datum, sånt får man inte glömma! Det är bra att påminnas, det är lite för mycket 'mörka krafter' ute i Europa även i dessa 'moderna' tider.. Trevligt med Östen också, han spelas sällan här i Sverige numera..
Hilsen!
Svar från Erik Madsen 2019-05-04 23:41
Hej Jan - Tack för dina kommentarer.
Tyvärr tror jag att denna tradition kommer att sluta med vår generation. Jag föll ved et "tilfælde" över Östens omskrivna version - aldrig hört det tidigare.
Med vänliga hälsningar från Erik.
En fin grej att fortsätta med, ett tänt ljus kan betyda mycket ..
Mv/Gunte..
Svar från Erik Madsen 2019-05-04 23:45
Her i huset fortætter vi med at holde traditionen i hævd.
Mvh. Erik.
Fint, jo vilken känsla det måste ha varit! Befriade från galenskap o tyranneri - fast jag gillar Kim Larsens versione bättre ( han är min favorit) Hils, LO
Svar från Erik Madsen 2019-05-04 23:33
Ja det må have været helt ubeskriveligt på mange måder.
Jeg kender selvfølgelig godt Kim Larsens version, som jo er meget tro mod originalen. Østens har fået en tekst, som beskriver en eller flere svenskeres oplevelse af at se lysene på den anden side af sundet efter flere års mørke.
Hilsen fra Erik.
Hej Erik! Vilken fin tradition, hoppas den får leva vidare. Jag har ett par LP med Östen men han har gjort så mycket bra och den här versionen hade jag inte hört. Hälsningar Mats
Svar från Erik Madsen 2019-05-04 23:53
Hej Mats - Tack för dina kommentarer.
Jag tror att det tyvärr slutar lika långsamt med vår generation. Vår äldsta dotter sätta ljus i fönstret på kvällen när vi var på barnbarns födelsedag.
Jag hade inte heller hört versionen innan.
Med många vänliga hälsningar och godnatt från Erik.
Väldigt fint Erik! Vi hade en Rotarykamrat här i Finspång (gick bort bara för några veckor sen) som var född och uppvuxen i Danmark. För bara ett par tre år sen berättade han sina minnen från kriget och krigsslutet, han var då ungefär 20 och en bit över 90 när han berättade. Hälsningar/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2019-05-05 16:01
Hej Björn - tack för dina kommentarer och historia. Det ligger väldigt mycket i linje med min erfarenhet. Det fanns inte mycket prat i mitt hem om mina föräldrars upplevelser - förutom det faktum att jag föddes sommaren 1943. Jag tror att det var mycket vanligt att många försökte "tie" de värsta upplevelser "ihjel". Man kan också se att fler och fler bilder, filmer och intervjuer nu visas i många länder. Din tidigare Rotarykamrat kan mycket väl ha känt på samma sätt.
Med många vänliga hälsningar från Erik.