Jag fotograferar livet runt mig och det jag ser på min väg Dokumentarisk - reportage - situationer. Candid - Snapshots - Gatumiljö.

Danske Bloggen 1298 / Amatørblogger.

Roskilde, den 6. maj 2019.

Jag har alltid kallat mig en "hobbyfotograf", men det kan vara dags att byta det till "amatörfotograf". Amatör med den negativa definitionen - amatörlig. Alternativt kunde jag jo bara kalla mig bloggare. Jag har tidigare skrivit att jag inte har "min egen personliga blogg" för att bli en välkänd och erkänd fotograf. Då borde jag ha presenterat mina bilder på annat håll - kritikgrupper här på FS t.ex. At man kommenterar och kritiserar bilderna på bloggen är helt okej, och jag gör det själv, men jag tror inte det är det viktigaste. Det kan jag också observera i andras kommentarer de är lika mycket relaterade till innehållet i texterna, och detta överensstämmer helt med definitionen nedan.

Citat från Wikipedia: "En blog er ofte knyttet til en person, men kan også deles af en større gruppe. Der er som regel mulighed for at læserne kan kommentere de enkelte indlæg og den der skriver på bloggen kaldes en blogger".

(Forsøgt oversat: "En blogg är ofta "knyttet"  till en person, men kan också delas av en större grupp. Det finns vanligtvis möjlighet att läsare kan kommentera de enskilda inläggen och den som skriver på bloggen kallas en bloggare").

^

Bildtexterne är under bilderne här hos mig.

.... eller jag måste studera något mer .....

.... och då måste lunch tas på arbetsbordet - det finns ingen tid att slösa :-)

Hilsen fra Erik med nogle bagatellfotos.

Inlagt 2019-05-06 19:53 | Läst 737 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Eller så kan du göra som mig, jag är "fritidsfotograf" eftersom jag fotograferar på min fritid.. En portion god mat har du fixat också..brukar göra nåt liknande när det ska gå fort..
MV Gunte
Svar från Erik Madsen 2019-05-06 20:58
Hej Gunte tak for dine kommentarer.
Det var et godt forslag - fritidsfotograf.
Mvh. Erik.
Väl skrivet, jag har ibland kritiserat bloggar, det är inte populärt alls, nä det ska vara glatt o polerat, hils, LO
Svar från Erik Madsen 2019-05-06 21:01
Hej LO.
Nå, men vi (dig og mig) blæser vel på et hele når det kommer til stykket og fortsætter som hidtil.
Hav det godt.
//Erik//
Du tar upp ordet "amatör" som en nedlåtande beskrivning.Jag tycker att vi lite mer bör ta fasta på ursprunget till det ordet. Det kommer från franskans "amateur" (aller "amatrice" om personen i fråga är en kvinna) och betyder "en som älskar" ("amour" betyder ju kärlek på franska). Alltså någon som hänger sig åt något med passion och utan ekonomisk ersättning.
Att vara amatörfotograf, eller för den delen amatörbloggare, är därför något att vara stolt över.

Håller med dig om dina synpunkter på kommenterande i bloggarna.

Mvh
Fredrik
(som är både amatörfotograf och radioamatör)
Svar från Erik Madsen 2019-05-06 21:11
Hej Frederik -tak for dina kommentarer og beretning.
Jag vet väl definitionen av "amatör". När jag använder den negativa meningen här beror det på en tidigare hård debatt kring gatufotografering. Där jag måste konstatera att min uppfattning uppenbarligen inte överensstämmer med den "riktiga".

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1291-inga-fler-gatubilder.htm#comments

https://www.fotosidan.se/blogs/emfoto43/danske-bloggen-1292-tankevackande-dagar.htm#comments

Med mange venlige hilsener fra Erik.
Indtil videra: Hobbyfotograf eller fritidsfotograf.
Som händer ibland blir jag hungrig när jag läser din blogg, det där såg smaskens ut :-) Och det där med titlar, ord och definitioner - jag tror generellt vi fäster för stor uppmärksamhet kring ord och begrepp. Ord har olika innebörd för olika människor, tom ganska vanliga ord, och kommer vi till mer känsloladdade ord som bra och dåligt, kärlek och glädje blir det ännu mer uppenbart. Vi som följer din blogg sen flera år vet ungefär varför vi gillar både dig och det du gör, alldeles oavsett vad du kallar dig...... :-) Många hälsningar/ Björn T
Svar från Erik Madsen 2019-05-06 22:54
Hej Björn - tack för dina kommentarer och fina ord. Jag hade ett behov av att säga vad meningen med en blogg definieras som. Jag tror också att de flesta bloggare är medvetna om det. Det finns dock vissa som ser det som ett fotografisk "udstillingsvindue" och det kan den också användas för, men det är den inte särskilt lämpligt för - enligt min mening. Der presenterades många olika bilder i blogginläggene - både bagatell bilder och också mycket genom bearbetade bilder. Men efterfrågan på "bra" och "riktiga" fotografier i en bloggmiljö som MÅSTA analyseras och kritiseras är enligt min mening utopi. Den stora delen av kommentarerna är också mer till texterna, men det kan naturligtvis bero på att bilderna inte är något speciellt :-) (mina egena inkl.).
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Bloggaren från Roskilde / DK.
Oj, ja här är det effektivitet som gäller.. man ska 'smida medan järnet är varmt'.. ser ut som potatisplättar där.. det är gott, gärna med Lingon och kanske stekt fläsk.. det kanske man skulle äta imorgon.. hmm.. :-)

Minns en ung tjej som bloggade här för första gången, för några år sedan, hon blev sur över att få 'bildkritik' i kommentarerna på sina bilder, i bloggen.. om hon ville ha kritik så hade hon bett om det tyckte hon, och hon försvann efter det..
Hilsen!
Svar från Erik Madsen 2019-05-06 23:06
Hej Jan - tak for dina kommentarer.
Ja det var potatisplättar och de smakade bra.
Jag kan väl förstå flickan - lite. För som jag skriver i min text ovan:

"At man kommenterar och kritiserar bilderna på bloggen är helt okej, och jag gör det själv, men jag tror inte det är det viktigaste. Det kan jag också observera i andras kommentarer de är lika mycket relaterade till innehållet i texterna".

En blogg är jo också ursprungligen och per. definition, ett skriftligt medium. Att vi sedan lägger bilder i våra inlägg är en annan sak.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Det spelar nog ingen roll om man kallar sig för amatörfotograf eller hobbyfotograf eller säger "jag har fotografin som intresse". "Hobyn" är beteckning för en liten häst och har sitt ursprung i medeltiden. Av ordet "hobyn" (med 1 p) har engelskan bildat ordet "hobby" (med 2 p). Men på ren svenska blev det "käpphäst" och på tyska "Steckenpferd". Numera har det engelska ordet blivit vanligt i våra språk. Amatör har sitt ursprung i latinets "amare" som betyder "att älska". Personligen tycker jag inte om att kritisera andras bilder och inte eller bloggar. Däremot tycker jag att det är trevligt att få ett svar på min kommentar, vilket de flesta ger, men inte alla.
Vänligen Wolfgang
Svar från Erik Madsen 2019-05-07 11:49
Hej Wolfgang - Tack för några fina kommentarer, förklaringar och åsikter.
Jag håller helt med dina åsikter och fortsätter med mina blogginlägg och med mina bilder (av olika slag) som tidigare. Jag kommer dock att använda färre etiketter och kategorier än vad jag hittills har gjort.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Bloggaren från Roskilde / DK ..